Την αρχή έκανε ο ΣΚΑΪ με ένα ερωτικό ριάλιτι, όπως το “power of love” που δεν το λες και εξτρεμιστικό, αλλά σόκαρε αρκετούς επειδή δεν το είχαμε ξαναδεί στην Ελλάδα σε τέτοια μορφή !
Η συνταγή πέτυχε και, παρά τις άσχημες κριτικές που δέχθηκε, θεωρείται σαν μια εκπομπή έκπληξη από πλευράς τηλεθέασης (ιδιαίτερα στο live της Παρασκευής). Ο λόγος που πέτυχε πιστεύω πως είναι η γοητεία που ασκεί στον άνθρωπο η κλειδαρότρυπα και η τάση κουτσομπολιό, γέλιο και χαλάρωση από το καθημερινό άγχος και τα προβλήματα….
Η απάντηση του ΑΝΤ1-που είναι όντως σε πανικό με τις συνεχόμενες αποτυχίες της φετινής χρονιάς- ήταν πιο hard core με το “game of love” του Χάρη Χριστόπουλου που είναι ένα τόσο «προχώ» κόνσεπτ που πραγματικά δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα ! Οι αντιδράσεις, όπως αναμενόταν, πάρα πολλές και μεγάλες και πολλές φορές στο βαθμό της υπερβολής και της ηθικολογίας.
Μάλιστα είναι τέτοιο το «δήθεν» και η υποκρισία που μας χαρακτηρίζει ως λαό που είναι βέβαιο ότι συνήθως κατηγορούν αυτά τα ριάλιτι οι ίδιοι που δεν χάνουν επεισόδιο ! Ας θυμηθούμε τι έγινε και την εποχή που ήρθε το “big brother” ως πρώτο ριάλιτι με τις τρομερές τηλεθεάσεις ή και το “survivor”…Μάλιστα δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν, την εποχή των πρώτων χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης παίζονταν από μερικά κανάλια “soft τσόντες» με τρομερές τηλεθεάσεις…
Τότε λοιπόν την ώρα που προβάλλονταν αυτές οι «τσόντες» ουδείς έπαιρνε τηλέφωνο στα κανάλια να διαμαρτυρηθεί, διότι προφανώς ήταν όλοι συγκεντρωμένοι σε αυτές. Από την ώρα όμως που τελείωναν, “έσπαγαν” τα τηλεφωνικά κέντρα από διαμαρτυρόμενους ηθικολόγους τηλεθεατές !…
Εδώ έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ακραία ή φθηνά ριάλιτι εναντίον των πάσης φύσεως ηθικολόγων (ιδιαίτερα των τηλεκριτικών που είναι οι χειρότεροι «δήθεν» και “κωλοτούμπες” όλων) ! Ποια είναι η πραγματικότητα ; Η πραγματικότητα είναι ότι και το extreme και το trash, και το αντισυμβατικό και το φθηνό έχει θέση στην τηλεόραση (όπως και σε όλο το δυτικό κόσμο) γιατί ικανοποιεί τις ανάγκες ενός ακροατηρίου που για κάποιους λόγους του αρέσουν αυτά και έχει ανάγκη να τα βλέπει.
Το πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει όταν το τηλεοπτικό κοινό απορρίπτει όλα τα σοβαρά προγράμματα, που μπορούν να προσφέρουν και κάτι πνευματικά στον άνθρωπο, και αναγκάζει τα κανάλια να στρέφονται μόνο στο light και στο φθηνό. Όπως ακριβώς δεν έφταιγε ο Κωστόπουλος που έφερε το life style στην Ελλάδα, επειδή μια μεγάλη μερίδα νεοελλήνων πίστεψε ότι η ζωή είναι μόνο γκόμενες-γκόμενοι, διασκέδαση, χλιδή και φιγούρα (και μάλιστα με δανεικά από την Ευρώπη)…
Αυτό που πρέπει να γίνεται βέβαια είναι να μένουν τα παιδιά (ειδικά τα μικρά) μακριά τουλάχιστον από ένα πρόγραμμα σαν το «game of love». Ο λόγος δεν είναι για να μην δουν κανένα γυναικείο στήθος ή μπούτι, φιλάκι ή χάδι και «σοκαριστούν», αλλά ότι δεν πρέπει να τους περνάει το μήνυμα πως για το χρήμα κάνουμε και πουλάμε τα πάντα…Κατά δεύτερον είναι καλύτερα στα παιδιά να λειτουργεί η φαντασία για να έχουν μια καλή σεξουαλική ζωή ως ενήλικες, παρά να δουν πχ. μια ταινία με σκληρό ή soft πορνό ή και κάποια extreme σκηνικά από αυτό το ριάλιτι του ΑΝΤ1.
Όμως από την άλλη θα πρέπει να ξέρουμε όλοι πως την ευθύνη για το τι βλέπει το παιδί την έχει πάντα ο γονιός ο οποίος αν θεωρήσει κάτι ακατάλληλο για το παιδί του πρέπει να γυρίσει κανάλι ή να το στείλει για ύπνο και όχι να διαμαρτύρεται για την «κακιά» τηλεόραση και «τι βλέπουν τα παιδιά μας»…Η τηλεόραση δεν είναι, και ούτε μπορεί να γίνει, γονιός ή νταντά για να μας μεγαλώνει τα παιδιά !
Τώρα όσο για τις νεομαρξιστικές απόψεις και ηθικολογίες που ακούγονται του «που πάει η κοινωνία με τέτοια τηλεόραση» ή και ότι είναι θύματα του…συστήματος και οι ίδιοι οι «καημένοι» οι παίκτες και παίκτριες που συμμετέχουν, τις ρίχνουμε-ως φιλελεύθεροι- στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας όπου ανήκουν !