2004-2024: ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ !

Aθλητικά Life style Άλλα Αθλήματα Διακυβέρνηση Διεθνή Ελλάδα Ελληνική παράδοση Εξ. Πολιτική Λαογραφία Οικονομία Ποδόσφαιρο Πολιτικά Τηλεόραση

Φέτος, με την ευκαιρία των γενικά αμφιλεγόμενων Ολυμπιακών αγώνων του Παρισιού που μόλις έληξαν, συμπληρώνονται 20 χρόνια από μια σημαδιaκή για την Ελλάδα χρονια (2004) που μας έφερε τη μεγαλειώδη κατάκτηση του EURO 2004 από την εθνική ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, αλλά και φυσικά του Ολυμπιακούς αγώνες που διοργανώσαμε με επιτυχία λίγο καιρό αργότερα στη χώρα μας !

Τα “αιρετικά” κάνουν λοιπόν μια αναδρομή και θυμόμαστε τι περίπου συνέβαινε εκείνη τη χρονιά και στη χώρα μας και διεθνώς (φυσικά ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα και καταστάσεις) και συνειδητοποιούμε πόσα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά από μια πιο ανέμελη εποχή που έχει φύγει μάλλον ανεπιστρεπτί και ειδικά για τη λαβωμένη οικονομικά και πολιτικά χώρα μας… 

 

 

Έτσι λοιπόν τη συγκεκριμένη χρονιά-πέρα βέβαια από το euro και τους δικούς μας Ολυμπιακούς αγώνες που χαρακτήρισαν τουλάχιστον τα της Ελλάδας- συνέβαιναν γενικά τα εξής γεγονότα και καταστάσεις σε διάφορους τομείς της ζωής: 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

 

  • Στην Ελλάδα είχαμε πλέον κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με νέο πρωθυπουργό τον αμφιλεγόμενο και ανοιχτά Ρωσόφιλο Κώστα Καραμανλή, μετά από εκλογές, που είχαν γίνει μόλις λίγους μήνες πριν το Euro και τους Ολυμπιακούς, όπου η Νέα Δημοκρατία κέρδισε το ως τότε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου που λίγο πριν είχε αντικαταστήσει τον γενικά εκσυγχρονιστή και Ευρωπαϊστή Σημίτη ο οποίος παραιτήθηκε.                             Σε αυτή την κυβέρνηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ονόματα όπως ο Αλογοσκούφης, ο Σουφλιάς, η Μπακογιάννη, ο Ρουσσόπουλος, ο Αντώναρος και ο Παναγιωτόπουλος, ενώ ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ακόμα απλός πρωτάρης βουλευτής.
  • Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος που υπήρξε κάποτε σημαντικό στέλεχος της Ν.Δ. και εκπροσωπούσε σχετικά αντιφιλελεύθερες και αντιδυτικές πολιτικές τάσεις.
  • Η Ελλάδα κατατασσόταν-έστω και άτυπα και έστω κυρίως με δανεικά της Ευρώπης-στα 50 πλουσιότερα κράτη του πλανήτη κι’ενώ ο μέσος μισθός ήταν γύρω στα 540 Ευρώ !
  • Οι τιμές εστίασης και θέρμανσης ήταν παρασάγγας μικρότερες ενώ τα κέντρα διασκέδασης, όπως κυρίως τα μπουζούκια, λειτουργούσαν και τις επτά ημέρες και μάζευαν ακόμα τρελό κόσμο που σήμαινε και απλησίαστα μεροκάμματα για τους τραγουδιστές. 
  • Πρόεδρος των ΗΠΑ-πλανητάρχης ήταν ο Τζόρτζ Μπους ο νεότερος ο οποίος κέρδισε και τις εκλογές αυτής της χρονιάς, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα, ενώ πρόεδρος της Ρωσίας ο νυν ισόβιος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος τότε φαινόταν ακόμα και στους πιο φιλοδυτικούς ως ένας μαφιοζο-πρόεδρος ενός αποτυχημένου κράτους, χωρίς ιδιαίτερες γεωπολιτικές βλέψεις (οπότε και η κοσμοκρατορία των ΗΠΑ δεν αμφισβητείτο σχεδόν από κανέναν αναλυτή) ! 
  • Η Κύπρος μπαίνει στην Ε.Ε., αλλά οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν με δημοψήφισμα- και μάλιστα με πολύ μεγάλο ποσοτό-ένα σχέδιο επανένωσης της Κύπρου σε δύο ομοσπονδίες το οποίο ονομάστηκε σχέδιο Ανάν και το οποίο εμπνεύστηκε επιτροπή του Ο.Η.Ε. υπό τον τότε Γ.Γ.  του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν και την ίδια στιγμή οι Τουρκοκύπριοι το εγκρίνουν. Όχι και η πιο σοφή απόφαση, αν κρίνουμε ότι σήμερα η Ελληνική και Κυπριακή διπλωματία περίπου παρακαλάνε τους Τούρκους για ένα νέο σχέδιο Ανάν !

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

  • Πρωταθλητής και νταμπλούχος Ελλάδας της σεζόν 2003-04 στο ποδόσφαιρο αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός με μια ομάδα και έναν προπονητή (τον Ισραηλινό Γιτζάκ Σουμ) που αμφισβητήθηκε πάρα πολύ και από τους ίδιους τους οπαδούς της ομάδας, απέναντι σε έναν παντοδύναμο τότε Ολυμπιακό που επιστράτευσε ακόμα και τον αείμνηστο Νίκο Αλέφαντο στην προσπάθεια του να σώσει τον τίτλο της σεζόν (τότε έγινε το περιβόητο ντέρμπι του 2-2 που έκρινε τον τίτλο και με διαιτητή τον Δούρο).
  • Η Ελλάδα έβγαλε για πρώτη φορά τρείς ομάδες στο champions league της σεζόν 2003-04 (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, AEK), καθώς βρισκόταν στην έκτη θέση της ειδικής βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ !
  • Η πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο κατέκτησε το Champions league Κερδίζοντας εύκολα στον τελικό τη Μονακό του δικού μας Άκη Ζήκου και του μεγάλου προπονητή Ντιντιέ Ντεσάμπ, ενώ το κύπελλο ΟΥΕΦΑ κατέκτησε η Βαλένθια που κέρδισε επίσης με 3-0 τη Μαρσέιγ στον τελικό.
  • Ήταν επίσης μια εποχή όπου ο Πανιώνιος των Μπέου-Πανταζή μπορούσε να παίζει με τη Μπαρτσελόνα, όπως και έγινε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 04-05, και να χάνει και αξιοπρεπώς με 0-3 και 0-2 !
  • Το Σεπτέμβρη του 2004 η εθνική Ελλάδος παίζει στα Τίρανα με την Αλβανία το πρώτη της παιχνίδι μετά τη μεγλειώδη κατάκτηση του Euro και χάνει με 2-1, μέσα σε έντονο κλίμα ! Ακολουθεί ωστόσο εκείνο το βράδυ ένα είδος πογκρόμ κατά Αλβανών μεταναστών της Ελλάδας που βγήκαν να πανηγυρίσουν  με ξυλοδαρμούς Αλβανών και έναν νεκρό από μαχαιριά ! 
  • Πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκος καθαρίζοντας εύκολα στον τελικό το Μαρούσι (!) με 3-0 νίκες και έναν Ολυμπιακό να βρίσκεται σε προφανή διοικιτική και αγνωνιστική πτώση (ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε πάψει να ασχολείται με το μπάσκετ) 
  • Τέλος πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ που κέρδισε το final four εκείνης της σεζόν.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

  • Στην Ελληνική εμπορική μουσική κυριαρχούσαν δημιουργοί όπως ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Νίκος Καρβέλας, η Εύη Δρούτσα, ο Ηλίας Φιλίππου και άλλοι. 
  • Τα καλύτερα Ελληνικά σουξέ της εποχής ήταν, λίγο ως πολύ, το “κάντο αν μ’αγαπάς”, “η αυλή του παραδείσου” και “αχάριστη κι’αλήτισσα” της Δέσποινας Βανδή (το τελευταίο μαζί με το Βασίλη Καρρά), το “boom, boom, boom” των Άννα Βίσση και Νίκου Καρβέλα, το “δεν τελειώσαμε” και το “μη φύγεις” του Αντώνη Ρέμου και αρκετά ακόμα.                                                       Πολύ ανερχόμενος θεωρείτο επίσης και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με την “ακατάλληλη σκηνή “, όπως ακούστηκε πάρα πολύ και το” μια φορά “των Κοργιαλά-Μουτσάτσου”. Στο φόρτε της και η Νατάσσα Θεοδωρίδου και η Πέγκυ Ζήνα.
  • Στη διεθνή εμπορική μουσική ξεχώριζαν τα “toxic” της Britney Spears, “since you been gone” της Kelly Clarkson, “i do it like a truck” του Geo Da Silva και τα λάτιν “Obsesion” των Aventura και  “Chuchuka” του Axel Bahia και άλλα πολλά.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

 

  • Τα ποσοστά διαζυγίων στη χώρα μας ήταν χαμηλά και σίγουρα πολύ χαμηλότερα απ’ότι σήμερα, ενώ το να κάνεις παιδί εκτός γάμου ακόμα ταμπού και δεν είχε καν νομοθετηθεί καν σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ άντρα και γυναίκας !
  • Δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση ισχυρό gay λόμπι και ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα (το παραπάνω αρκτικόλεξο μάλιστα ακόμα άγνωστο), όπως σήμερα, παρά μόνο μια αρκετά μεγάλη παρουσία τους στην τηλεόραση και γενικά η ομοφυλοφιλία ήταν ταμπού παρότι γίνονταν σχετικά συχνά συζητήσεις επί του θέματος στην τηλεόραση (με μόνιμο καλεσμένο τον γνωστό Βαλλιανάτο και από την άλλη παπάδες για να γίνεται τηλεθέαση) Gay pride επίσης δεν υπήρχαν ακόμα στην Ελλάδα…
  • Ελληνική νόμιμη πορνογραφία δεν υπήρχε ακόμα και ο νόμος ήταν τυπικά απαγορευτικός, καθώς ο γνωστός μας Σειρηνάκης εμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα και φυσικά θα ήταν ανήκουστο να δεις και επώνυμη ή ημιεπώνυμη πρωταγωνίστρια σε πορνό…
  • Από την άλλη όμως τα περιοδικά με γυμνές και ημίγυμνες φωτογραφιζόμενες (τύπου Playboy, Max και Κλικ κα.) έκαναν τρελές πωλήσεις, και έτσι μπορούσαν και έδιναν τεράστια ποσά σε όσες τολμηρές (επώνυμες ή όχι και τόσο) αποφάσιζαν να ποζάρουν γι’αυτούς που ήταν και πολλές !

 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΣΙΝΕΜΑ 

 

  • Η πιο πετυχημένη ταινία, βάσει εσόδων, στο Hollywood ήταν το “Shrek 2” , ενώ στα Όσκαρ σάρωσε το “Million dollar baby” με τέσσερα στα επτά και από την άλλη το “Catwooman” μπορεί να τα πήγε καλά σε δημοφιλία, αλλά συγκέντρωσε τις χειρότερες κριτικές με αποτέλεσμα να πάρει το περιβόητο Χρυσό Βατόμουρο… 
  • Στην Ελλάδα τα ριάλιτι είχαν εμφανιστεί μόλις λίγα χρόνια, οπότε ήταν στο φόρτε τους. Εκείνη τη χρονιά ξεχώρισε το fame story με παρουσιαστή τον Ανδρέρα Μικρούτσικο το οποίο κέρδισε η γνωστή μας Καλομοίρα, ενώ εκεί εμφανίστηκαν και άλλοι γνωστοί τραγουδιστές όπως Ραλία Χρηστίδου, Κώστας Καραφώτης και Μάρω Λύτρα. Από την άλλη μεγάλη επιτυχία είχε και το “Survivor” που μόλις είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα και το παρουσίαζε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.
  • Πιο πετυχημένο σίριαλ στη χώρα μας ήταν το “βέρα στο δεξί” των Ε.Ακρίτα και Γ.Κυρίτση το οποίο παιζόταν μάλιστα με επιτυχία και σε άλλες χώρες και κράτησε τρία χρόνια. Πρωταγωνίστησαν οι Κάτια Δανδουλάκη, Κώστας Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη και άλλοι.
  • Από ταινίες στη χώρα μας ξεχωρίζει η “πολίτικη κουζίνα” του Τάσου Μπουλμέτη-που είχε θέμα τους Μικρασιάτες-καθώς και το τραγούδι της ταινίας “στα λιμάνια ανάψανε φωτιές” που ερμήνευσε η Νατάσα Θεοδωρίδου. 
  • Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τη Eurovision είχε αναθερμανθεί σε μεγάλο βαθμό και μετά από ένα σερί αποτυχημένων παρουσιών, έρχεται το 2004 μια διάκριση με τον Σάκη Ρουβά και το αγγλόφωνο τραγούδι “Shake it” που θα κατακτήσει την τρίτη θέση και τελικά νικήτρια την Ουκρανή Ρουσλάνα. Ήταν προάγγελος της νίκης που θα έρθει ένα χρόνο αργότερα με την Έλενα Παπαρίζου και το “Number one”…

 

ΘΑΝΑΤΟΙ-ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

 

  • Την τελευταία της πνοή άφησε το 2004 η μεγάλη Μικρασιάτισα συγραφέας Διδώ Σωτηρίου σε ηλικία 95 ετών και από την άλλη φεύγουν από τη ζωή και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου όπως ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Βλάσης Μπονάτσος.
  • Στις 26 Δεκέμβρη συνέβη μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής, καθώς ένας σεισμό 9,0 περίπου ρίχτερ προκαλεί ένα τρομερό τσουνάμι σε χώρες της Ανατολικής Ασίας το οποίο φτάνει σε ύψος ακόμα και τα 30 μέτρα και σκοτώνει περίπου 230.000 ανθρώπους !
  • Το Σεπτέμβρη του 2004 η Ελλάδα πενθεί για την απώλεια επτά μαθητών λυκείου που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στο πέταλο του Μαλιακού, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τους παραολυμπιακούς αγώνες συγκρούστηκε με νταλίκα που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα.

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 

  • Το ίντερνετ υπήρχε φυσικά στη χώρα μας, αλλά το χειρίζονταν κυρίως οι νεότεροι (και κάποιοι από αυτούς μόνο σε ίντερνετ καφέ) και όχι άκόμα αρκετά ο μέσος Έλληνας, ενώ ήταν πολύ αργό και χρέωνε ανάλογα με τη διάρκεια του σερφαρίσματος.
  • Social media δεν υπήρχαν, καθώς το facebook ιδρύθηκε από τον Μαρκ Ζακερμπέργκ εκείνη τη χρονιά και τότε παρέμενε άγνωστο στον πολύ κόσμο ακόμα και στις ΗΠΑ. Το δε youtube ιδρύθηκε μόλις ένα χρόνο αργότερα (2005), ενώ η wikipedia είχε ιδρυθεί τρία χρόνια πριν αλλά δεν ήταν ακόμα πολύ δημοφιλής στο ευρύ κοινό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *