Επίδειξη κλάσης η Γαλλία – Killers οι Άγγλοι

Aθλητικά Ποδόσφαιρο

Επίδειξη ανώτερης κλάσης από τη Γαλλία

Το περιμέναμε πως η Γαλλία είναι ξεκάθαρο φαβορί απέναντι σε μια Πολωνία που είναι επιτυχία και που βρέθηκε στους 16, όπως περιμέναμε ότι η Πολωνία θα παίξει καλύτερα απ’ότι έπαιξε κόντρα στην Αργεντινή.

Αλλά όσο κι’αν προσπάθησαν οι Πολωνοί η Γαλλία είναι άλλη κλάση- ακόμα και με αυτές τις απουσίες που έχει- και δεν είναι εύκολο να την κερδίσεις, ειδικά όταν στο καλό της διάστημα η Πολωνία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις δύο, τρείς καλές ευκαιρίες της και να σκοράρει.

Έπειτα ανέλαβαν δράση οι Εμπαπέ, Ζιρού, Ντεμπελέ, Τσουαμενί κλπ. για να καθαρίσουν το παιχνίδι, οπότε μια φορά που οι Πολωνοί έχασαν τον Εμπαπέ αυτός έβγαλε μαγική ασίστ για τον Ζιρού για το 1-0 και έκανε τα πράγματα πιο απλά.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες πήγαν αρχικά σε συντηρητικό παιχνίδι, με την Πολωνία να μην ρισκάρει άμεσα και τη Γαλλία να προσέχει τα νότα της και να ψάχνει με υπομονή την ευκαιρία για το δεύτερο γκολ.

Μόλις οι Πολωνοί αποφάσισαν να ρισκάρουν περισσότερο, να πιέσουν πιο ψηλά και να προσπαθήσουν να πατήσουν περισσότερο περιοχή, ανέλαβε δράση ο Εμπαπέ με τις δύο γκολάρες του για να κλειδώσει το παιχνίδι και να το στείλει οριστικά προς Γαλλία.

Ευχάριστη πάντως και η στιγμή-όταν όλα είχαν κριθεί- που σκοράρει στο 98’ ο μέγας Λεβαντόφκσι με πέναλτι και το πανηγυρίζει με χαμόγελο, καθώς πολύ δύσκολα θα τον ξαναδούμε σε παγκόσμιο κύπελλο.

Γενικά ήταν ένα κλασσικό Ευρωπαίκό παιχνίδι που περιμένεις το φαβορί να το καθαρίσει με την ανώτερη κλάση και στοιχειωδώς καλή και ορθολογική εμφάνιση του και έτσι έγινε.

Η Πολωνία από την πλευρά της πέτυχε τη στοιχειώδη υπέρβαση και την πρόκριση στους 16 που έψαχνε και απλά δεν κατάφερε το μεγάλο βήμα παραπάνω.

Η δε Γαλλία σε πείθει ότι μπορεί να παίξει και πάλι στον τελικό, αλλά βέβαια ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και ακόμα και οι επόμενοί τους Άγγλοι δείχνουν ότι είναι σκληροτράχηλοι και ορθολογιστές στο παιχνίδι τους, οπότε μας περιμένει ένα ντέρμπι.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΚΙΛΙΑΝ Μ’ΠΑΠΕ

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, καθώς ο Εμπαπέ έκανε δύο εντυπωσιακά γκολ, έβγαλε άλλο ένα και έκανε γενικά ένα εντυπωσιακό παιχνίδι. 

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΓΙΑΚΟΥΜΠ ΚΙΒΙΟΡ

O αμυντικός της Σπέτσια είχε ένα γενικά  κακό παιχνίδι και έχασε και τον Εμπαπέ στη φάση της δημιουργίας του πρώτου γκολ.

Killers οι Άγγλοι, χτύπησαν τις αδυναμίες της Σενεγάλης

Αν μη τι άλλο το ματς Αγγλία-Σενεγάλη το περιμέναμε πιο ανταγωνιστικό και όχι μια τόσο επιβλητική επικράτηση του φαβορί, καθότι και μας είχε αρέσει η ομάδα της Σενεγάλης, αλλά και γιατί η Αγγλία είναι παραδοσιακά γκαφατζίδικη ομάδα.

Τελικά είδαμε όντως στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου τη Σενεγάλη σωστή τακτικά και να μην αφήνει χώρους στους Άγγλους να δημιουργήσουν στα χαφ, αφού άλλωστε μεσοαμυντικά δεν μπορούν να δημιουργούν ικανοποιητικά.

Τελικά είδαμε τη Σενεγάλη να δημιουργεί δύο καλές ευκαιρίες στο 0-0 και να μην τις εκμεταλλεύεται και εκεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι μπορούν την έκπληξη, αλλά δεν…

Αρκούσε ένας μόλις καλός αυτοματισμός και επίδειξης καλύτερης κλάσης παικτών όπως ο  για να γράψει το 1-0 για τους Άγγλους, με Μπέλιγχαμ και Χέντερσον, να βραχυκυκλώσει τους Αφρικανούς και ουσιαστικά να κλειδώσει το ματς.

Στη συνέχεια αποδείχθηκε πως η Σενεγάλη δεν είχε Plan Β και τελικά στην πρώτη φάση που προσπάθησε να παίξει πιο θαρρετά να υποπέσει σε ένα κλασσικό Αφρικανικό αμυντικό λάθος με αργή επιστροφή και να γίνει το 2-0, αυτή τη φορά με Μπέλιγχαμ, Φόντεν και Κέιν ακριβώς στην εκπνοή του ημιχρόνου.

Ουσιαστικά το ματς είχε κριθεί, καθώς η Σενεγάλη δεν είχε ηθικό να παλέψει για την ανατροπή, είχε ως ενδεκάδα εμφανείς αδυναμίες (όπως έλλειψης μεγάλης κλάσης σέντερ φορ και απουσία του Γκεγιέ στα χαφ), ενώ και οι αλλαγές του προπονητή Σισέ.

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο άνετο 3-0 με Φόντεν και Σάκα και σε ένα παιχνίδι που είχε σβήσει τελείως και τις δύο ομάδες να περιμένουν απλά το τελευταίο σφύριγμα και τους Άγγλους να τους περιμένει ο μεγάλος προημιτελικός κόντρα στην εξαιρετική Γαλλία που ίσως και να κρίνει το αν θα είναι επιτυχημένοι στο μουντιάλ.

Είδαμε πάντως μια ορθολογιστική Αγγλία που εκεί που ενώ δεν σε έπειθε ήξερε καλά πως να χτυπήσει στις αδυναμίες της Σενεγάλης και που έχει βγάλει καλούς νέους παίκτες που αναπληρώνουν καλά παλιότερους που μπορεί να μην παίζουν, όπως εδώ Ράσφορντ και Στέρλινγκ.

Η Σενεγάλη είναι μεν επιτυχημένη-και χωρίς τον Μανέ-που έφτασε στους 16, αλλά για μια ακόμη φορά είδαμε μια Αφρικανική ομάδα να βραχυκυκλώνει στα δύσκολα και να μην μπορεί να κάνει το μεγάλο βήμα για παραπάνω.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΧΕΝΤΕΡΣΟΝ

Εξαιρετικό παιχνίδι και ένα γκολ από το έμπειρο χαφ της Λίβερπουλ που σε αυτό το ματς ήταν το μυαλό της ομάδας.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΙΣΜΑΪΛΑ ΣΑΡ

O επιθετικός της Σενεγάλης που έχασε ένα εύκολο γκολ στο 0-0 και ήταν γενικά κατώτερος των περιστάσεων.