Ψυχροί λογιστές και κρατιστές και σταθεροποίηση της φτώχειας

Ελλάδα Οικονομία Πολιτικά

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να φωνάζουμε και να γράφουμε ότι στην Ελλάδα, πέρα από όλα τα άλλα παραδοσιακά κουσούρια των πολιτικών, υπάρχουν μόνο σκληροί κρατιστές και πιο light κρατιστές οι οποίοι και νέμονται παραδοσιακά την εξουσία !

Αυτοί λοιπόν οι πολιτικοί κάνουν οτιδήποτε περάσει από το χέρι τους να μένει ικανοποιημένη η δημοσιοϋπαλληλία, είτε η πιο νορμάλ και γενικά εργατική, είτε η πιο τεμπέλικη και διεφθαρμένη, ακόμα και όταν αυτή η δημοσιοϋπαλληλία δεν αφορά μόνο ψηφοφόρους της εκάστοτε κυβέρνησης.

Έτσι ακόμα και μέσα στην πρόσφατη δεκάχρονη οικονομική κρίση, οι πολιτικοί που την διαχειρίστηκαν προτίμησαν να παρατείνουν την κρίση και να συρρικνώσουν τα κόμματά τους, παρά να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και δυσάρεστες τομές στο δημόσιο τομέα. Μήπως λέω ψέματα ;

Εν τέλει προτίμησαν και να βάλουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, χάνοντας προνόμια πολλών ετών παρά να συγκρουστούν με το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και όλους αυτούς !

Δεν είναι κάποια ψύχωση-με την κυριολεκτική έννοια του όρου- του πολιτικού κόσμου, αλλά περισσότερο μια ενστικτώδης Ελληνική εμμονή η οποία δεν εξηγείται μόνο από την ιδεολογική κυριαρχία στης αριστεράς στη μεταπολίτευση και το βαθύ ΠΑΣΟΚ των κρατιστών που ήρθε τότε στην εξουσία (1981).

Αυτή η εμμονή πάει ακόμα πιο παλιά, στην εποχή του Καποδίστρια και στα βιώματα τους Τουρκοκρατίας και της Βυζαντινής θεοκρατίας, αλλά αυτό είμαι μεγάλη συζήτηση…

Και όσοι πίστεψαν ότι ο Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος και πως με αυτόν κάτι μπορεί να αλλάξει, εμείς απλά το ακούμε και χαμογελάμε ειρωνικά…Άλλωστε τον είχαμε καταλάβει από την πρώτη στιγμή που έγινε αρχηγός της Ν.Δ., όταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες τους ήταν ότι δεν θα απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος (ακόμα δηλαδή και αν ήταν αργόμισθος, τεμπέλης ή διεφθαρμένος) !

Ας έρθουμε λοιπόν σε κάποια χαρακτηριστικά πεπραγμένα αυτής της «φιλελεύθερης»  κυβέρνησης και ας τα εξειδικεύσουμε: Ήταν δεδομένο και γνωστό πως υπήρχαν προσφυγές συνταξιούχων στη δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας) για επιστροφές αναδρομικών που θα γίνουν-αν τελικά γίνουν-από Οκτώβρη.

Η δικαιοσύνη τελικά δικαίωσε τους περισσότερους εξ’ όσων είχαν προσφύγει που όμως οι περισσότεροι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι που ήλπιζαν να πάρουν τα αναδρομικά τους και αυτό ήταν κυρίως το πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Επίσης η δικαιοσύνη άφησε απλά ένα παραθυράκι για κάποιους υπόλοιπους-τους γενικά πιο ευνοημένους συνταξιοδοτικά-αλλά απέκλεισε την αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημοσίου και στρατιωτικούς (που ειδικά οι τελευταίοι είναι από τους πιο ευνοημένους κλάδους στη χώρα).

Τελικά όσοι πίστεψαν ότι δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με το κράτος και να του πάρεις λεφτά δικαιώθηκαν, αν και εν μέρει. Και αυτό γιατί με μια μία «ταχυδακτυλουργική» απόφαση η κυβέρνηση του Μητσοτάκη έκανε τα ακριβώς αντίθετα !

Δηλαδή θα δώσει-κόντρα στην απόφαση του ΣτΕ-αναδρομικά κυρίως σε μεγαλομεσαίους του δημοσίου και στρατιωτικούς και αποκλείει τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ οι οποίοι πρέπει φυσικά να…κόψουν το λαιμό τους…

Για αυτούς οι κυβερνώντες άφησαν απλά ένα παραθυράκι, μήπως και πάρουν τίποτα ψίχουλα από κανά επίδομα, πιθανότατα τα Χριστούγεννα, αλλά εκτιμούμε ότι μπορεί να δούμε και πάλι το ίδιο έργο που είδαμε με τους ανέργους.

Θυμίζω λοιπόν ότι η κυβέρνηση έταξε ένα επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους όμως υπολόγισε μονάχα όσους ήταν άνεργοι από έναν μέχρι δύο χρόνια ! Οι άνω των δύο ετών είναι και αυτοί σαν να μην υπάρχουν για το κράτος…

Έτσι και τώρα λοιπόν  πιστεύουμε ότι θα δοθεί καμία ελεημοσύνη σε ένα κομμάτι των χαμηλοσυνταξιούχων και ενώ θα αγνοηθεί και το ΕΚΑΣ που έχουν χάσει ή η 13η και 14η σύνταξη ή έστω η απαλλαγή από το χρέος των φαρμάκων.

Προφανώς λοιπόν και έχουμε να κάνουμε με ψυχρούς ή κυνικούς λογιστές (παρότι εμείς δεν είμαστε και υπέρ της πολιτικής που γίνεται με συναισθηματισμούς), αλλά δεν είμαι μόνο αυτό γιατί αυτοί οι ψυχροί λογιστές (που θυμίζω έχουν επικεφαλής υπουργούς την ανακάλυψη του καγκεμπίτη Καραμανλή, Σταϊκούρα και τον πολιτικό τυχοδιώκτη Σκυλακάκη) έχουν και έναν επιπλέον λόγο να φέρονται έτσι.

Αυτός ο λόγος είναι ότι η χώρα μας δεν είναι παραγωγική και σαμποτάρει συστηματικά την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις με εργαλείο κυρίως την κρατική γραφειοκρατία.

Γι’αυτό κυρίως είναι που γράφαμε σε ανύποπτο χρόνο ότι με τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη το καλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί-μετά την τυπική έξοδο από την κρίση-μια οικονομική σταθεροποίηση προς τα κάτω και αυτό είναι που μοιάζει να γίνεται.

Με λίγα λόγια τα «κουκιά» στην Ελληνική οικονομία είναι μετρημένα και τα καρπώνονται και θα συνεχίσουν να τα καρπώνονται μόνο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που συνήθως ευνοούνται από το βαθύ κράτος των τυχοδιωκτών της πολιτικής.

Το μόνο που μένει είναι να ξεπεράσουν οι Νεοδημοκράτες-και κυρίως οι σχετικά φιλελεύθεροι-τις αυταπάτες τους για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, αν και αυτό θα καθυστερήσει λίγο, καθώς αυτός έχει ρίξει πολύ στα ΜΜΕ για να τον λιβανίζουν…