Όταν νομίζαμε ότι κερδίσαμε την ελευθερία έκφρασης…

Διακυβέρνηση Ελλάδα Πολιτικά

Αυτό εδώ το site- έστω και ως blog παλιότερα -ήταν συνεπής επικριτής του ΣΥΡΙΖΑ και πριν αυτός πάρει την εξουσία και φυσικά το ίδιο  και όταν την πήρε, δημαγωγώντας αντιμνημονιακά και αντιγερμανικά.

Έτσι όταν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πήγε να κάνει τον νόμο Παππά για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο, φωνάζαμε και εμείς-και πολλοί άλλοι- ότι πρόκειται για φασιστικό και αντισυνταγματικό νόμο που δεν πρέπει να περάσει

Τελικά ο νόμος κρίθηκε όντως αντισυνταγματικός και από τα δικαστήρια και η κυβέρνηση του Τσίπρα αναγκάστηκε να υποχωρήσει και απέτυχε έτσι να ελέγξει ολοκληρωτικά το τηλεοπτικό τοπίο. Γνωστά αυτά…

Τότε φωνάζαμε, και πολύ σωστά, υπέρ της πολυφωνίας στα κανάλια και κατά της φίμωσης και του αριστερού αυταρχισμού. Που να φανταζόμασταν όμως ότι λίγα χρόνια μετά μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έχει αντιστρέψει την κατάσταση ελέγχει σχεδόν απόλυτα το τηλεοπτικό τοπίο !

Και αυτό το κάνει η Νέα Δημοκρατία του «φιλελεύθερου» Μητσοτάκη, στηριζόμενη κυρίως στον νόμο Παππά τον οποίον και-πολύ ύπουλα και στα «κουφά»-δεν κατάργησε ποτέ, παρότι διαβεβαίωνε ότι θα το κάνει !

https://www.advertising.gr/media/tv-radio/mitsotakis-o-nomos-pappa-tha-katargithei/

Έτσι πλέον όλα τα πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια είναι φιλοκυβερνητικά, με μερική μόνο εξαίρεση το Open του Ρωσοπόντιου Σαββίδη το οποίο είναι μεν σχετικά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν κοντράρει αρκετά ενοχλητικά τη Νέα Δημοκρατία.

Καθόλου περίεργο που ο Ιβάν Σαββίδης δεν θέλει να κοντράρει και πολύ τη Νέα Δημοκρατία, αφού διαπλέκεται και με αυτήν και μάλιστα η κυβέρνηση έσωσε ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ από υποβιβασμό, αλλάζοντας εσπευσμένα τον σχετικό νόμο !

Και επειδή ο αντισυνταγματικός νόμο Παππά βάζει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις-αλλά και αριθμητικό περιορισμό- στην δημιουργία νέων καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν καινούργια κανάλια που θα έχουν άλλες πολιτικές γραμμές ώστε να μιλάμε πραγματικά για πολυφωνία στα ΜΜΕ.

Και βλέποντας λοιπόν αυτά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν μας κάνει καμία εντύπωση η αποκάλυψη και η παραδοχή πως σκορπάει λεφτά σε ΜΜΕ με προφανή σκοπό τα εξαρτήσει τελείως !

Συγκεκριμένα έγινε γνωστό ότι δόθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 1.220 μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα και καλά για την εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό και αυτό χωρίς κανέναν έλεγχο και με την ενημέρωση να γίνεται τρεις μήνες μετά.

Μάλιστα ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και οι αρχικές τιμολογήσεις, οπότε ο καθένας μπορεί να μιλήσει  για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και πως μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων πήγε για τον σκοπό του κορονοϊού και τα υπόλοιπα για την εξάρτησή τους !

Αυτό θυμίζω πως έρχεται σε συνέχεια και ενός προ κορονοϊού πακέτου που επιχείρησε πέρσι να ρίξει η Νέα Δημοκρατία σε μια σειρά από ΜΜΕ και μάλιστα κανονικότατα και με τον νόμο. Τελικά μετά τον σάλο που προκλήθηκε το πήρε πίσω, αλλά τώρα επανήλθε δριμύτερη…

Και όσο δε για τον ΣΥΡΙΖΑ που φωνασκεί, εμείς θα λέγαμε ότι αυτό το φαγοπότι γίνεται είτε με διακομματική συμφωνία ή έστω με μια «αναγκαία» ανοχή από την αντιπολίτευση !

Προσέξτε τι λέει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Τσίπρα: «…Και βεβαίως, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει για ποιον λόγο έχει αποκλείσει συγκεκριμένα Μέσα μόνο και μόνο επειδή ασκούν κριτική σε αυτή. Αλλά και να εξηγήσει γιατί σε κάποια Μέσα έχουν δοθεί ψίχουλα, ενώ, όσα επιτίθενται συστηματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν χρυσωθεί πλουσιοπάροχα….

Μήπως η συγκεκριμένη μεθόδευση έγινε προκειμένου να φανεί, ψευδεπίγραφα, πως καλύπτεται το κριτήριο του πλουραλισμού; Αναμένουμε άμεσα πλήρεις απαντήσεις».

Δηλαδή το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα όποια δικά του ΜΜΕ πήραν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα από τα λεφτά του φορολογούμενου ! Να υποθέσουμε λοιπόν ότι αν τα έπαιρναν όλοι το ίδιο δεν θα είχε και μεγάλο πρόβλημα…

Εμείς πάντως υποψιαζόμαστε αυτή τη διακομματική συναίνεση ή ανοχή για τον εξής λόγο: Υπάρχει κάτι που ενώνει όλα τα κόμματα της Βουλής-και όχι μόνο αυτά-που είναι η αφοσίωση στη Ρωσία και στην Κίνα.

 Με αυτά τα λεφτά της η κυβέρνηση εξαρτά όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, και στο να είναι θετικά ή υποτακτικά απέναντι σε ότι αφορά τα Ρωσοκινέζικα συμφέροντα και στην αντίστοιχη προπαγάνδα.

Ακόμα και αν σταθούμε στο θέμα του κορονοϊού (για το θέμα δηλαδή που υποτίθεται ότι δόθηκαν τα λεφτά), διαπιστώνουμε πως όλα σχεδόν τα ΜΜΕ προσπάθησαν να καλύπτουν ή και να εξυμνούν την Κίνα, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία και η οποία φέρει τη βασική ευθύνη για την μη έγκαιρη ή και εσκεμμένα ανύπαρκτη αντίδρασή της.

Εν κατακλείδι πριν από τέσσερα χρόνια νομίζαμε ότι κερδίσαμε μια μάχη για την πολυφωνία και την μη εξάρτηση των ΜΜΕ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε διότι η σαπίλα και η αντιδημοκρατική κουλτούρα είναι διακομματική !