Φανουρόπιτα: Τι συμβολίζει και γιατί και η συνταγή της

Ελληνική παράδοση Λαογραφία

Πολoί από εσάς ίσως έχετε ακούσει τη μητέρα σας ή τη γιαγιά σας να λέει πχ.: «Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου αυτό και εγώ θα σου φτιάξω μια Φανουρόπιτα» και ακόμα περισσότεροι θα έχετε ακούσει ή θα έχετε φάει κάποια στιγμή φανουρόπιτα ,ακόμα και αν δεν έχετε θρησκευτικά πιστεύω

Η θρησκευτική παράδοση για την Φανουρόποιτα λέει λοιπόν ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν λέγεται σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα !

Μάλιστα λέγεται πως για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση, προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της !

Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση και έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία και εν μπορώ να την βοηθήσω…

Έτσι λέγεται πως  Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και πως η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.

Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή τη γνωστή μας φανουρόπιτα και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Πιο σπάνια οι πιστοί ζητούν να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια…

Στις 27 Αυγούστου κάθε έτους λοιπόν η Ορθόδοξη Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν ακόμα και σήμερα οι νοικοκυρές.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων, ενώ κάποιες φορές (ειδικά παλιότερα)  όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

ΥΛΙΚΑ
. 1 φλυτζάνα καλαμποκέλαιο 230 γρ
. 1 φλυτζάνα ζάχαρη 230 γρ η φλυτζάνα
. 2 φλυτζάνια πορτοκάλι ή 460γρ + το ξύσμα 3 πορτοκαλιών
. 75 γρ σταφίδες μαύρες
. 75 γρ ξανθές
. 150 γρ καρύδια (κομμένα με τα χέρια) εγώ τα Κτυπησα παραπάνω για να φάνε και τα εγγονάκια μας
. 1κ.γ κανέλα
. 1/2 κ.γ γαρίφαλο
. 500 γρ φαριναπ μαζί με ένα μπέικιν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από τη προηγούμενη βάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ.
Την άλλη μέρα τις σουρώνουμε και τις βάζουμε στο αλεύρι μαζί με τα καρύδια για να μην καθίσουν στο πατο της φανουροπιτας.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το καλαμποκέλαιο , το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα άλλα χωρίς χτύπημα αλλά με τη μαριζ και τα ανακατεύουμε

Το αλεύρι το κοσκινιζουμε μαζί με το μπέικιν και το ρίχνουμε σιγά ..σιγά μέσα.
Εγώ χρησιμοποίησα 26 νούμερο ταψί. Μπορείτε όμως και σε 28 νούμερο.
Ψήσιμο στους 170° στον αέρα, για 60′ ανάλογα βέβαια με το φούρνο σας

ΠΗΓΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ: www.xrysessyntages.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *