Το πρωτο γυμνό στον Ελληνικό κινηματογράφο ! (video)

Ελληνική παράδοση Λαογραφία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πότε πρωτοεμφανίστηκε γυμνή σκηνή στον Ελληνικό κινηματογράφο ; Εμείς λοιπόν το ψάξαμε και βρήκαμε πολλά και ενδιαφέροντα επί του θέματος !

Το πρώτο γυμνό στον Ελληνικό κινηματογράφο εμφανίζεται στο πολύ μακρινό 1931 και ήταν φυσικά ότι πιο τολμηρό είχαμε δει στην αυστηρά πουριτανή Ελλάδα της εποχής, αλλά και από τις πρώτες γυμνές σκηνές διεθνώς και πιθανότατα η πρώτη στην Ευρώπη !

Πρόκειται για την ταινία “Δάφνις και Χλόη”  μια προπολεμική και βουβή παραγωγή του πολύ γνωστού μας Ορέστη Λάσκου η οποία στηρίχτηκε στο αντίστοιχο ομώνυμο αρχαιοελληνικό δημιούργημα του 3ου αιώνα πχ. του Λόγγου και βασίστηκε και στη μετάφραση του πρωτότυπου από τον Ηλία Βουτιερίδη, που είχε εκδοθεί το 1922.

Αυτή η ταινία, παρά τις τολμηρές σκηνές και το βουκολικό τοπίο στο οποίο στηρίχτηκε, σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία όταν παίχτηκε στους κινηματογράφους της εποχής και παρότι κατηγορήθηκε από κάποιους κριτικούς της εποχής ως πορνογραφική και υπήρξαν και θεατές που αποδοκίμαζαν την ώρα της προβολής.

Παρόλα αυτά σήμερα θεωρείται η πιο καλλιτεχνική ταινία του προπολεμικού Ελληνικού κινηματογράφου και είναι πολύ γνωστή στους πιο ψαγμένους αυτού του χώρου.

Γυρίστηκε κυρίως στη Λέσβο, τον τόπο που έλαβε χώρα η αρχαία  ιστορία του Δάφνι και της Χλόης, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Αγιάσο, εκτός από τη σκηνή των νυμφών, η οποία για λόγους κόστους γυρίστηκε στη λίμνη Βουλιαγμένης.

Συνεργείο και πρωταγωνιστές την ημέρα γυρίζουν τις σκηνές και τη νύχτα ξεφαντώνουν στην ταβέρνα του ξενοδοχείου. Κι’ ενώ οι άντρες του χωριού είναι κατενθουσιασμένοι με την παρουσία του θιάσου σε αντίθεση με τις γυναίκες του χωριού που συζητούν σοκαρισμένες για τις θεατρίνες που τριγυρνούσαν βαμμένες και ελαφρά ντυμένες, φοβούμενες ότι θα ξελογιάσουν τους άντρες τους !

Την ημέρα που γυρίστηκε το γυμνό της πρωταγωνίστριας, άγνωστο πώς, το έμαθαν όλοι οι άντρες της Αγιάσου και ανέβηκαν στα γύρω υψώματα και πίσω από θάμνους για να παρακολουθήσουν το γύρισμα !
Στην προσπάθεια τους να έρθουν όλο και πιο κοντά κατρακυλούσαν πέτρες που έκαναν θόρυβο και κατέληγαν στα πόδια του συνεργείου που βρισκόταν κοντά στον καταρράκτη !
Ο νεαρός τότε σκηνοθέτης Λάσκος σε έξαλλη κατάσταση έβριζε τους ντόπιους και προέτρεπε τους οπερατέρ να γυρίσουν γρήγορα τη σκηνή που  πραγματοποιήθηκε τελικά με μια μοναδική λήψη…
Πώς όμως ο σκηνοθέτης Λάσκος έπεισε τους ηθοποιούς να γδυθούν μπροστά στο φακό; Ο ίδιος είπε τα εξής:
«Στην Λούση ανέφερα πως οι αρχαίοι το γυμνό το είχαν για ομορφιά, δεν είχε καμία χυδαιότητα η προστυχιά. Άλλωστε όλα τα αγάλματα είναι γυμνά. Ένα φραπ θα κάνεις και θα μείνεις γυμνή τίποτε δεν είναι. Είχε βέβαια και το ψώνιο μέσα της λόγω και του ότι ήταν χορεύτρια κλασικού χορού, είχε το κορμί δηλαδή…Για 15 ολόκληρες μέρες την έψηνα για να γδυθεί και τελικά το κατάφερα».
Τον Βήχο τον έπεισε λέγοντας του «Καλά εδώ το έκανε η γυναίκα  και εσύ δεν μπορείς να πετάξεις τα ρούχα σου; Κανείς δεν θα πει τίποτε θα γυρίσεις στο πλάι και θα φανεί το καλλίγραμμο κορμί σου. Τελικά γύρισε μπροστά στο φακό και κράτησα τη σκηνή».
Η ταινία αμέσως μετά θα ξεκινήσει την πορεία της προβολής της σε ολόκληρη την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στην Καβάλα, η ταινία κρίθηκε «ακατάλληλος διά δεσποινίδας και παιδιά», επειδή περιείχε κάποιες «ελευθεριάζουσες σκηνές».
Στην Τρίπολη μια μαθήτρια βούτηξε μια αφίσα του Απόλλωνα Μαρσύα και την έκρυψε στο τετράδιό της, ενώ στα Χανιά, διαφημίστηκε ιδιαίτερα η συμμετοχή της χανιώτισσας Κορίνας Χατζημιχελάκη.

Η δε πλοκή και το σενάριο είχε ως εξής: Ο Δάφνις και η Χλόη, δυο μικροί βοσκοί, μεγαλώνουν μαζί στα βουνά της αρχαίας Λέσβου. Με τον ερχομό της εφηβείας έρχεται η αφύπνιση των ερωτικών ενστίκτων, πιο έντονη στην περίπτωση της Χλόης, και προκαλεί αμηχανία και ταραχή στα δυο παιδιά που δεν ξέρουν πώς να απαντήσουν στο κάλεσμα της σάρκας.

Ένας νεαρός πρίγκιπας πολιορκεί επίμονα τη Χλόη, η οποία τελικά σώζεται από τον Δάφνι, ο οποίος επεμβαίνει βίαια. Ο Δάφνις συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε μαστίγωση μέχρι θανάτου, όμως την τελευταία στιγμή αποκαλύπτεται ότι ο νεαρός βοσκός, που είχε εγκαταλειφθεί βρέφος στο δάσος, ανήκει σε οικογένεια ευγενών.

Ο Δάφνις ζητά να παντρευτεί την αγαπημένη του, αλλά τώρα ορθώνονται νέα ταξικά εμπόδια, ως την τελική αποκάλυψη ότι και η Χλόη έχει ευγενή καταγωγή. Οι δυο νέοι είναι πια ελεύθεροι να εκφράσουν τον έρωτά τους….

Η ταινία αυτή του Λάσκου παρουσιάζει τρείς καινοτομίες τουλάχιστον για τα Ελληνικά δεδομένα με κυριότερο βέβαια το γυμνό που προαναφέραμε και που για πολλούς ήταν το πρώτο που εμφανίστηκε τουλάχιστον στην Ευρώπη !

Δεύτερον κινεί το φακό κατά την λήψη, όταν συνηθιζόταν να μένει σταθερός την εποχή εκείνη. Πρόκειται για τη σκηνή των νυμφών που γυρίζεται στη λίμνη Βουλιαγμένη της Κορινθίας.

Χρησιμοποιεί επίσης, το λεγόμενο παγχρωματικό φιλμ, το οποίο δίνει πολλές αποχρώσεις του ασπρόμαυρου, σε αντίθεση με το ορθοχρωματικό της εποχής που έδινε απόχρωση άσπρο-μαύρο σκέτο. 

ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Ποιο ήταν όμως οι ηθοποιοί της ταινίας-και ειδικά η τολμηρή κοπέλα της εποχής- που γδύθηκαν μπροστά στο φακό ;

Ήταν όλοι ερασιτέχνες ηθοποιοί και η τολμηρή πρωταγωνίστρια που έκανε το γυμνό  ήταν μια Ελληνοαμερικανίδα χορεύτρια ονόματι Λούση (Λουκία) Ματλή η οποία ήταν πολύ όμορφη και με την οποία λεγόταν ότι ο Λάσκος είχε σχέση και την είχε ερωτευτεί σφόδρα !

Η Ματλή γεννήθηκε στο Σικάγο το 1914 και ήταν κόρη του γενικού πρόξενου της Ελλάδος. Τον Οκτώβριο του 1925 θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ήταν ξανθιά, με γαλανά μάτια και κανονικό ύψος, σπούδασε χορεύτρια αρχαϊκών χορών και το 1929 κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση χορεύοντας στη γιορτή στα Ελευσίνεια μυστήρια. 
Εκεί την είδε ο Λάσκος και όταν γνωρίστηκαν της ανέφερε πως θα την έχει υπόψιν του για κάποια ταινία. Πέρασαν λίγοι μήνες, όταν η Ματλή κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου, την σταμάτησε ο Λάσκος που έτρωγε σε ένα εστιατόριο έξω στον δρόμο και της ζήτησε να παίξει στην ταινία του. 
Εκείνη αφού πήρε την έγκριση από τους γονείς της αποδέχτηκε την πρόταση και χρίστηκε πρωταγωνίστρια. Η Ματλή είχε λάβει μέρος σε τραγωδίες και είχε χορέψει σε φιλανθρωπικές παραστάσεις, γεγονός που της έδωσε μια εμπειρία που εκτιμήθηκε από τους κριτικούς που έγραψαν πως έδωσε στην Χλόη την απαραίτητη χάρη που χρειαζόταν.
Έλαβε μέρος στα καλλιστεία του 1930-πράγμα που δείχνει ότι κυνηγούσε την προβολή-και παρά της εμφάνιση της, η επιτροπή της στερεί τον τίτλο θεωρώντας πως δεν είναι γνήσια Ελληνίδα, λόγω της Ελληνοαμερικάνκης καταγωγής της. 
Η απαράμιλλη ομορφιά της Λούση ήταν η αιτία που έτρωγε δωρεάν όλο το συνεργείο στο νησί της Λέσβου καθώς ένας ταβερνιάρης είχε τρελαθεί μαζί της και ήθελε να την ευχαριστεί ! Με τον  δε Λάσκο φαίνεται πως είχαν έναν θυελλώδη έρωτα και οι τσακωμοί τους δημιούργησαν προβλήματα και καθυστερήσεις στα γυρίσματα της ταινίας…
Την επόμενη χρονιά η Λούση παίρνει την απόφαση και επιστρέφει στην Αμερική αφήνοντας τον Ορέστη μόνο του και έκτοτε δυστυχώς δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για το τι απέγινε η μούσα του και πότε απεβίωσε.

Ο κυριότερος άντρας πρωταγωνιστής είναι ο Απόλλων Μαρσύας που είναι το ψευδώνυμο  του μετέπειτα φωτογράφου Έντισον Βήχου για τον οποίον μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ…

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BF%CE%BD_%CE%92%CE%AE%CF%87%CE%BF%CF%82

Τον Δάφνι τον βρήκε στο πρόσωπο του  Ελινοαμερικανού Έντισον, ανακαλύπτοντας τον χωμένο στα καθίσματα στη «Μάντρα του Αττίκ». Ήταν γεννημένος το 1912 στη Νέα Υόρκη, ψηλός, με μαύρα μάτια και σγουρά μαύρα μαλλιά, φοιτητής του Πολυτεχνείου και γόνος καλής οικογενείας.
Ο Λάσκος μετονόμασε τον Έντισον Βήχο σε Απόλλων Μαρσύα, επινοώντας το ψευδώνυμο αυτό για να δώσει μια μυθολογική υπόσταση στον ηθοποιό, αντίστοιχη του μυθιστορήματος. 
 Ο Βήχος έλειψε για τα γυρίσματα στην Λέσβο λέγοντας στους γονείς του πως πάει εκδρομή με τους προσκόπους. Το ανακάλυψαν μια εβδομάδα πριν την προβολή της ταινίας όταν ξεκίνησε η διαφήμιση για την προώθηση της.
Τότε ο πατέρας έσπασε την τζαμαρία του κινηματογράφου Αττικόν και κατέβασε τις φωτογραφίες του γιου του φωνάζοντας
στον σκηνοθέτη Λάσκο πως ρεζίλεψε και κατέστρεψε τον γιο του, ενώ έφτασε να τον απειλήσει και με όπλο !

 

Υπάρχει ωστόσο και μια σειρά από άλλους ερασιτέχνες ηθοποιούς που είχαν μια μικρή συμμετοχή και είναι  σήμερα εντελώς άγνωστοι…

 

Πάντως  αναγνώριση και η επιτυχία της ταινίας θα έρθει αργότερα ακόμα και από το εξωτερικό. Αν και βωβή, η ταινία είχε προβληθεί με μεγάλη επιτυχία στις χώρες Πολωνία, Ρουμανία, Γερμανία και Αμερική. Δυο χρόνια μετά τον πόλεμο ο Λάσκος θα προσθέσει ήχο και θα κυκλοφορήσει και μια ομιλούσα εκδοχή της ταινίας.

 

Η αρχική κόπια aυτής της ταινίας και το αρνητικό της ταινίας ήταν χαμένα για πολλά χρόνια, αλλά κάποια στιγμή βρέθηκαν στις Η.Π.Α., γι’ αυτό και υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι σε κάποια σημεία της.

Τελικά αποκαταστάθηκε από την τεχνική υπηρεσία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος το 1992, με τη συνεργασία και του ίδιου του σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου.

Στη σύγχρονη εποχή την έχει προβάλλει κάποιες φορές η ΕΡΤ3 και πιθανώς και συνδρομητικά κανάλια και μπορούμε να δούμε και κάποια στιγμιότυπά της στο youtube παρακάτω…

https://www.youtube.com/watch?v=9Xgot4UWWTc

https://www.cinemagazine.gr/nea/arthro/dafnis_chloe_astero_irodeio-130981095/

https://www.youtube.com/watch?v=QYhcgbLroTU

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τολμηρός κινηματογράφος δεν είχε καμία συνέχεια στα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα των πολλών προβλημάτων, και έπρεπε να φτάσουμε στη δεκαετία του 60′ για να δούμε κάπως πιο τολμηρά πράγματα στην εν Ελλάδι κινηματογραφική παραγωγή.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *