Πλέον δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για δύο πράγματα: πρώτον ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μας τελειώνει πολύ σύντομα και δεύτερον ότι το πολύ, πολύ μέχρι Μάιο-Ιούνιο θα έχουμε εκλογές !
Μας τελειώνει βέβαια εντός ολίγου ως συγκυβέρνηση, διότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και άμεση παραίτηση Τσίπρα και άμεση προκήρυξη εκλογών μετά την ψήφιση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά θα εξηγήσουμε παρακάτω πως μπορεί να παραταθεί κάπως ο βίος της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης…
Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα χρωστάμε στην αναζωπύρωση του Μακεδονικού-«Σκοπιανού» ζητήματος που προέκυψε ξαφνικά στη διεθνή πολιτική «σκακιέρα» και στην ουσία ανέκοψε την απρόσκοπτη πορεία μιας αυταρχικής κυβέρνησης που φερόταν-και φέρεται ακόμα- περίπου ως πολιτική συμμορία !
Όλα αυτά τα λέμε πλέον από σήμερα με σχετική βεβαιότητα, εφόσον το Μαξίμου διέρρευσε χθες τον αποχαιρετισμό του Πάνου Καμμένου, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, όπου αυτός αποχαιρέτησε τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων αφήνοντας να εννοηθεί πως -αν όχι στην αυριανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, πάντως σίγουρα τα επόμενα 24ωρα- είναι έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
«Είναι η τελευταία μας συνάντηση ως υπουργός» διέρρευσε το Μαξίμου ότι δήλωσε ! Επιτέλους Πανούλη μου, ο χρόνος σου τελείωσε και ως κυβερνητικός εταίρος και πιθανόν και ως πολιτικός, λέμε φυσικά εμείς…
Επιπλέον υπήρξαν και οι χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κατσίκη ο οποίος έστειλε ουσιαστικά μήνυμα άρσης της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση μια μέρα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού (που είπε ότι σε αυτή την περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κι αν δεν τη λάβει θα πάει “εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα” σε πρόωρες εκλογές) και ενόψει του σημερινού κρίσιμου τετ-α-τετ τους.
«Βεβαίως θα ψηφίσουμε “κατά”, γιατί όταν ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία διαφωνούμε θα ήταν οξύμωρο να μην το κάναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και συμπλήρωσε: «Ο Πάνος Καμμένος το έχει πει, φεύγουμε. Αυτό τι σημαίνει; Παύουμε να είμαστε ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει πλειοψηφία, δεν δίνουμε εμπιστοσύνη». Άλλωστε ο Κατσίκης σχολίασε επίσης, από το κανάλι της Βουλής, με το βλέμμα στους «αντιφρονούντες», πως όσοι μετέχουν στην κυβέρνηση ως υπουργοί θα πρέπει να παραιτηθούν, ομολογώντας ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους για να γνωρίζει τις προθέσεις τους…
Τέλος, προς επιβεβαίωση όλων αυτών, υπήρξε και το παρακάτω σποτάκι που έβγαλαν στη δημοσιότητα οι ΑΝ.ΕΛ. https://www.youtube.com/watch?v=UDuM9JBfMkU και το οποίο μιλά για τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος και έτσι οι περισσότεροι το μεταφράζουν αυτό ως αποχαιρετιστήριο των ΑΝ.ΕΛ. στη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τέσσερα χρόνια !
Τι σημαίνουν όλα αυτά με λίγα και ξεκάθαρα λόγια ; Πρώτον ότι αν τυχόν δεν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, πάμε άμεσα σε εκλογές (κάτι που θα δημιουργήσει μείζον εθνικό ζήτημα με το Μακεδονικό και τις σχέσεις με τους εταίρους μας) και δεύτερον ότι ακόμα και αν ψηφιστούν οι “Πρέσπες”, η συγκυβέρνηση τελειώνει εντός ολίγου. Μπορεί όμως η κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει μόνη τη θητεία της και μετά τις «Πρέσπες» ; Ιδού η απορία…
Υπάρχει τρόπος-και προβλέπεται και συνταγματικά-η κυβέρνηση να συνεχίσει τη θητεία της, έχοντας τη δεδηλωμένη, και έχοντας κοινοβουλευτική στήριξη από τους αποχωρήσαντες ΑΝ.ΕΛ. (χωρίς αυτή τη στήριξη θα είναι, όπως καταλαβαίνεται μάλλον αδύνατον να επιβιώσουν ως κυβέρνηση). Αυτό ωστόσο και να γίνει θα είναι μια προβληματική κυβέρνηση, όμηρος των βουλευτών του ακροδεξιού πρώην εταίρου της, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα ευνοεί ούτε την εικόνα των ήδη μισοπεθαμένων ΑΝ.ΕΛ. προεκλογικά…
Έτσι λοιπόν καταλήγουμε, βάση λογικής, στο ότι και να ψηφιστούν οι «Πρέσπες» και να συνεχίσει η κυβέρνηση του Τσίπρα τη θητεία της, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει το πολύ μέχρι Μάιο ή Ιούνιο, οπότε και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές !
Έτσι θεωρούμε ότι η αναζωπύρωση του Μακεδονικού, και η συμφωνία των Πρεσπών που την ακολούθησε, ήταν στην ουσία ένα ευεργέτημα για όσους ήθελαν να ξεφορτωθούν μια ώρα αρχύτερα τη φαιοκόκκινη κυβέρνηση του Τσίπρα !
Το λέμε αυτό βεβαίως κόντρα στο ρεύμα και την υστερία της εποχής διότι, όπως έχουμε ξαναγράψει, εμείς θεωρούμε το συγκεκριμένο ζήτημα μικρής σημασίας. Παρομοίως θεωρούμε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών τις περισσότερες υποχωρήσεις έκανε η γειτονική χώρα (συνταγματικό όνομα, συνταγματικές αλλαγές και αποποίηση της αρχαιοπληξίας) παρά εμείς.
Και στο κάτω, κάτω ποιο κακό έπαθε η Ελλάδα τόσα χρόνια που οι περισσότερες χώρες αποκαλούσαν και αναγνώριζαν τους γείτονες ως “Μακεδονία” και Μακεδόνες και τη γλώσσα τους ως Μακεδονική και οι ίδιοι συνδέονταν αυθαίρετα με την αρχαιότητα ; Και γιατί αντιδρούμε τώρα που κερδίζουμε κάποια πράγματα όπως την αλλαγή συνταγματικού ονόματος, την αποποίηση της αρχαιότητας, αλλά και την αποποίηση του υποτιθέμενου αλυτρωτισμού και ζητάμε με φανατισμό την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση ;
Απίστευτο αλλά κωλο-Ελληνικό που όμως από πίσω κρύβει και έναν λαϊκό και πολιτικό παραλογισμό ο ο οποίος απαιτεί το σβήσιμο της γειτονικής χώρας από τον χάρτη, των εθνών, των γλωσσών και ίσως και από το χάρτη γενικά ! Υπερβολικό ; Όχι, διότι αν σου απαντήσουν ειλικρινά οι περισσότεροι Έλληνες επί του θέματος, θα σου πουν ότι θα ήθελαν αυτή η χώρα να μην υπάρχει καν.