ΡΩΣΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ 4-3 πεν., κ.α., παρ. (1-1)
12′ Ιγκνάσεβιτς (αυτογκόλ), 41 πεν. Τζιούμπα
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Τι να πούμε τώρα γι’αυτό το ματς και την εξέλιξή του ; Υπάρχει κανένας που να αμφιβάλλει ειλικρινά για το τι ήθελε να κάνει η FIFA με τον διαιτητή της και τα VAR της ; Να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν…
Αφού πρώτα δίνεται ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι υπέρ των Ρώσων (το οποίο ήταν ίδια περίπου περίπτωση με αυτό που δεν δόθηκε στη Νιγηρία κόντρα στην Αργεντινή), γίνεται στην παράταση διπλό πέναλτι υπέρ της Ισπανίας στην ίδια φάση-με τραβήγματα μέσα στην περιοχή-και ο διαιτητής δείχνει πέναλτι και μάλιστα και με τη συμβουλή του περιβόητου VAR !
Όσο για το παιχνίδι, η κακή διαιτησία δεν θα πρέπει να απαλλάσσει και τους Ισπανούς από τις ευθύνες τους, οι οποίοι αρχικά “εγκλημάτισαν” διώχνοντας τον προπονητή τους λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη του μουντιάλ, ώστε να ικανοποιήσει τους Καταλανούς και να μην γκρινιάζουν για τον Λοπετέγκι που έκλεισε στη Ρεάλ…
Επιπλέον το παιχνίδι τους, το γνωστό “τίκι-τάκα”, δεν είναι μόνο βαρετό και αργό, αλλά και πλέον αναποτελεσματικό και ήταν προφανές ότι αυτή η μαζική άμυνα των Ρώσων είναι δύσκολο να σπάσει έτσι, αφού και οι ευκαιρίες των Ισπανών στον κανονικό αγώνα ήταν λίγες. Επιπλέον ο Ινιέστα δεν είναι αυτός που ήταν και άλλα βασικά στελέχη όπως Ντιέγο Κόστα, Μπουσκέτς, Πικέ και ειδικά ο τερματοφύλακας Ντε Χέα ήταν από μέτριοι έως κακοί.
Για τη Ρωσία τι να πούμε τώρα ; Πολύ μέτρια τεχνική (χωρίς μάλιστα τον πιο τεχνίτη παίκτη της, Τζαγκόεφ) και μόνο τρέξιμο και δύναμη, “χτύπησε το ματς με αποκρουστικό “ταμπούρι” τύπου Σάντος και Ρεχάγκελ, ποντάροντας στο ότι η συντριπτική κατοχή μπάλας των Ισπανών θα είναι ανούσια και αντιμετωπίσιμη και τελικά δικαιώθηκε πηγαίνοντας το ματς στα πέναλτι !
Αλήθεια τώρα που είναι οι διάφοροι Σωτηρακόπουλοι και Διακογιάννηδες και λοιποί που έβριζαν την Κορέα-και το επικαλούνται ακόμα- επειδή ευνοήθηκε σε δύο παιχνίδια το 2002 ; Τώρα όχι μόνο δεν λένε τίποτα για Ρωσία, αλλά τα βρίσκουν και όλα φυσιολογικά και δίκαια !
Η ουσία είναι ότι ο Βλαδίμηρος η ΦΙΦΑ και οι χορηγοί ήθελαν πολύ και για πολλούς λόγους μια Ρωσία που θα προχωρήσει και αυτό συμβαίνει, δεδομένου ότι η ΦΙΦΑ έχει προσκυνήσει εδώ και καιρό (από την εποχή Μπλάτερ) τη Ρωσία και το καθεστώς της. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο παγκόσμιο όνομα στο δρόμο της Ρωσίας, δεν αποκλείεται να ζήσουμε ακόμα και την παρουσία της στον τελικό !
ΚΡΟΑΤΙΑ-ΔΑΝΙΑ 3-2 πεν., κ.α., παρ. (1-1)
1′ Γιόργκενσεν, 4′ Μαντουκιτς
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Στο παιχνίδι αυτό η Κροατία παρουσιάστηκε ως το απόλυτο φαβορί, αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι, αφού η Δανία είναι μια ομάδα με πολύ καλή αμυντική συμπεριφορά και με πολύ καλή τακτική προσήλωσεη. Έχει επίσης και τρεις, τέσσερις μονάδες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Τελικά το ματς ξεκίνησε απρόσμενα με δύο γκολ νωρίς, νωρίς και έπειτα είδαμε όντως μια Δανία πολύ σωστή τακτικά που είχε μπλοκάρει την Κροατική μηχανή στο κέντρο (Μόντριτς, Ράκιτιτς), ενώ ο Μάντζουκιτς δεν φάνηκε στο παιχνίδι, παρά το γκολ που πέτυχε. Επιπλέον οι Δανοί με το πρέσινγκ τους δεν άφηναν καθόλου χώρους στους Κροάτες να βρουν κενούς χώρους και να ανοίξουν το παιχνίδι τους, όπως πχ. με την Αργεντινή.
Έτσι είδαμε ένα ματς απόλυτα μοιρασμένο σε υπεροχή και ευκαιρίες, με το πρώτο ημίχρονο του κανονικού αγώνα να ανήκει στην Κροατία και το δεύτερο στη Δανία. Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης επίσης ανήκε στη Δανία και το δεύτερο στην Κροατία. Το πέναλτι του Μόντριτς που έπιασε ο Σμάιχελ κράτησε τους Δανούς στο παιχνίδι και για τους περισσότερους ένα προβάδισμα στους Δανούς στα πέναλτι.
Ωστόσο επειδή το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο αναδείχθηκε και ο Σούμπασιτς που έπιασε ένα πέναλτι παραπάνω στη διαδικασία και τελικά έδωσε τη μεγάλη πρόκριση στους Κροάτες που-βάση του ταμπλό-μπορούν να ελπίζουν ακόμα και για τελικό ! Οι Δανοί φεύγουν με πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά και έχοντας χάσει τη μεγάλη ευκαιρία τους να επαναλάβουν ή και να ξεπεράσουν την πορεία του 1998, όταν έφτασαν στα προημιτελικά.