Στενωσία: Ζωή ανάμεσα σε ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες !

Μεσσηνία

Το χωριό Στενωσιά που απέχει από την πόλη της Πύλου ελάχιστα χιλιόμετρα, είναι ένας μικρός παράδεισος ανάμεσα από δυο ποτάμια που ρέουν άφθονα και γαργάρα νερά.

Στο χωριό υπάρχει η διαδρομή ενός μονοπατιού που είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και ξεκινάει από το χωριό Στενωσιά και καταλήγει στην Γιάλοβα, στον καταρράκτη Καλάμαρι. Επειδή τα στοιχεία της βλάστησης και του υγρού είναι έντονα, θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τον Αμαζόνιο και είναι κατάλληλο να το επισκέπτονται μικροί και μεγάλοι λόγο του χαμηλού δείκτη δυσκολίας του.

Η περιοχή δεν σταματάει μόνο σ’ αυτό το μονοπάτι, ήδη έχει αρχίσει να αναδεικνύεται ένα ακόμη που το καλοκαίρι του 2019 θα δοθεί σε χρήση στο κοινό, με καταρράκτη στην αρχή του χωριού με σπηλιά αποτελούμενη από σταλακτίτες και θα ενωθεί με το υπάρχον μονοπάτι. Όταν αυτό θα ολοκληρωθεί, τότε θα έχουμε για τη Μεσσηνία ολόκληρη, ένα πραγματικό παράδεισο άξιο και ισότιμο το άλλου παράδεισου του πολυλίμνιου. Δεν είναι μόνο το απίστευτης και μοναδικής ομορφιάς, φυσικό του περιβάλλον.

Εκεί οι Ιταλοί έφτιαξαν φράγμα και δημιούργησαν τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσσηνίας που ηλεκτροδοτούσε την Πύλο. Όπως προαναφέραμε ο Βαλάντης Καλογερόπουλος με τους φίλους και συγχωριανούς του, λάτρεις της πεζοπορίας, δημιούργησαν υπέροχο περιπατητικό μονοπάτι. Για να γίνει αυτό, όλοι αφιέρωσαν αρκετές ώρες προσωπικής δουλειάς, πολλή αγάπη αψηφόντας τις όποιες δυσκολίες.Η Στενωσιά διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πύλου Νέστορος.

Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι έχει 600 μόνιμους κατοίκους, που με επικεφαλής τον πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Βαλάντη Καλογερόπουλο, παρά τις δυσκολίες αλλά και τον λίγο χρόνο λόγο εργασίας τους, συνέβαλαν όλοι στην ανάδειξη ενός παλιού μονοπατιού γεμάτο καταρράκτες και λίμνες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Δήμος Πύλου Νέστορος, θα συμβάλει ώστε η περιοχή να αναδειχθεί σε ένα τουριστικό τόπο, ώστε να αναδειχθεί γενικά όλο το χωριό !                                                                                                                            

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *