Σουβλάκι και η ιστορία του

Ελληνική παράδοση

Πάντα θεωρούσαμε ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ψάξουμε πως προέκυψε και πότε καθιερώθηκε το σουβλάκι- με όλες του τις μορφές- στην Ελλάδα και σήμερα θα ασχοληθούμε με αυτό, μιας και σήμερα έχει φτάσει να θεωρείται από τα γαστρονομικά  σύμβολα της Ελλάδας…

Από την έρευνά μας βρήκαμε λοιπόν τα εξής στοιχεία ως επικρατέστερες εκδοχές:

  •  Τέτοια εδέσματα με κρέας διαφόρων ειδών περασμένο σε καλαμάκι υπήρχαν σε πολλούς πολιτισμούς- και ένας από αυτούς και η αρχαία Ελλάδα- και υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε αρκετές χώρες με κάποιες διαφορές μεταξύ τους.
  • Η καταγωγή του σημερινού σουβλακιού, με χοιρινό σε καλαμάκι, πρέπει να είναι ανατολίτικη, δεδομένου ότι στη νέα Ελλάδα αυτό φέρεται να πρωτο εμφανίστηκε κάπου στη δεκαετία του 20′ από Αιγυπτιώτη πρόσφυγα σε μορφή κεμπάπ.
  • Το σημερινό σουβλάκι με χοιρινό πρέπει να εμφανίστηκε στη δεκαετία του 40′ σε προσφυγικές περιοχές του Πειραιά και το 1951 στη Λιβαδειά και πιθανότατα από πρόσφυγες ή απογόνους τους και τότε εμφανίζεται και ο γύρος
  • Στη δεκαετία του 50′ φαίνεται πως ξεκίνησε και η συνταγή του τυλίγματος με ψημένη πίτα από ένα και μόνο κατάστημα και αυτό είναι αποκλειστικά Ελληνική πατέντα ! Από τότε γνώρισε αυτή την τεράστια απήχηση που ξέρουμε σήμερα, συνδυαζόμενη με διάφορα είδη κρέατος, αλλά, τζατζίκι λαχανικά, κρεμμύδι κα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *