Πως «έσβησε» η Ολλανδία και το άστρο του Σάντος !

Aθλητικά Ποδόσφαιρο

Η νίκη του Βελγίου επί της Πορτογαλίας των Ρονάλντο και Σάντος πιστεύουμε πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καλό διάβασμα του ματς και του αντιπάλου που έκανε ο Ισπανός προπονητής των Βέλγων.

Επειδή λοιπόν ήξερε τη σημαίνει Πορτογαλία και Σάντος πρόσεξε πρώτα την άμυνά του-όπως άλλωστε ήταν προφανές ότι θα κάνει και η Πορτογαλία-χωρίς να πρεσάρουν ψηλά, ούτε να κυνηγούν μεγάλες μπαλιές.

Ήξεραν επίσης οι Βέλγοι πως αν κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα και αν ψάξουν το γκολ με υπομονή στο ενενηντάλεπτο, κάποια στιγμή θα το βρουν διότι είναι πιο ποιοτικοί από τους αντιπάλους και γιατί η άμυνα των Πορτογάλων δεν είναι αυτή που ήταν παλιότερα.

Επιπλέον οι Βέλγοι είχαν και ένα πλεονέκτημα στη σύγκριση Λουκάκου-Ρονάλντο, ότι οι Βέλγοι έχουν καλύτερα χαφ για να τροφοδοτούν τον Λουκάκου. Αντίθετα στην Πορτογαλία έπρεπε ο Ρονάλντο στα 36 του να γίνεται και οργανωτής κάτι εκ των πραγμάτων δύσκολο…

Και τελικά οι Βέλγοι βρήκαν ένα καταπληκτικό γκολ από την ποιότητα του Αζάρ και το μόνο που είχε να κάνει πλέον ήταν να κρατήσει στην άμυνα.

Μέχρι τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου οι Πορτογάλοι έμοιαζαν από «κλειδωμένοι» έως κομμένοι στα δύο. Όμως τα πράγματα άλλαξαν μετά τον τραυματισμό του Ντε Μπρόινε.

Έπειτα ο Σάντος διόρθωσε λάθη που είχε κάνει στον καταρτισμό της ενδεκάδας, βάζοντας στο παιχνίδι  τους Σίλβα, Ντανίλο και Φέλιξ          τους οποίους αγνοούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα οι Πορτογάλοι να απλώσουν το παιχνίδι, να πιέσουν, να ρισκάρουν και να χάσουν ευκαιρίες.

Στο ίδιο διάστημα οι Βέλγοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν πολύ τη μπάλα και έψαχναν τον Λουκάκου στον κενό χώρο, με απονενοημένες βαθιές μπαλιές.

Τελικά οι Πορτογάλοι δεν σκόραραν είτε λόγω τύχης, είτε λόγω ανικανότητας και έμεινε έτσι το 1-0 που απέδωσε δικαιοσύνη και τελείωσε τον ποδοσφαιρικό Σαντισμό !

Και αποδείχθηκε έτσι ότι στο ποδόσφαιρο η «μεταφυσική» δεν παίζει πολύ μπάλα ! Μπορεί να σταθείς τυχερός σε ένα ολόκληρο τουρνουά, αλλά κάποια στιγμή η τύχη θα γυρίσει εναντίον σου (βλέπε και Ελλάδα του Ρεχάγκελ, μετά το Euro που κατακτήσαμε…

Όσο για το κάζο της Ολλανδίας από την Τσεχία, σαν να διαβάζαμε βουλωμένο γράμμα, είχαμε γράψει ότι τα πράγματα για την Ολλανδία θα είναι πιο δύσκολο, όταν θα φύγει από το σπίτι της και όταν θα βρει απέναντί της ορθολογιστική ομάδα !

Χθες λοιπόν βρήκαν απέναντί της μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα, όπως η Τσεχία, η οποία μπορεί να μην έχει πολλούς μεγάλους παίκτες (πλην ίσως Σικ και Βάτσλικ), αλλά είναι γεμάτη από καλούς παίκτες και έναν προπονητή που μπορεί να παίρνει από αυτούς ίσως και το 100 % των δυνατοτήτων τους.

Κυρίως βρήκε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται ορθολογιστική, διότι είναι ομάδα προπονητή που σημαίνει ότι διαβάζει καλά τα παιχνίδια και προσαρμόζει την τακτική της στον αντίπαλο.

Κόντρα στους Ολλανδούς ήξεραν ότι παίζουν με ομάδα πιο ποιοτική, αλλά και παραδοσιακά αφελή και πως μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τον τρόπο που κάνει συνολικά άμυνα, αλλά και που παίζουν οι αμυντικοί της (πχ. Ντε Λιχτ, Μπλιντ).

Μένοντας οι Ολλανδοί με δέκα παίκτες, οι Τσέχοι έπαιξαν ψύχραιμα και με υπομονή για να εκμεταλλευτούν κάποια γκέλα της Ολλανδικής άμυνας και εν τέλει αυτό έγινε για να πάρουν μια δίκαιη νίκη με 2-0.

Οι Τσέχοι εκτιμούμε ότι δεν θα είναι το φαβορί κόντρα στους Δανούς, αλλά είναι βέβαιο πως έχουν και αυτοί ακέραιες τις πιθανότητές τους να φτάσουν στην τετράδα.

Όσο για την Ολλανδία τι να πούμε ; Το έχουμε δει πολλές φορές το ίδιο έργο να ξεκινάει εντυπωσιακά και με καλό ποδόσφαιρο και στα κρίσιμα ματς να ξεφουσκώνει και αυτό διότι είτε υστερεί σε προπονητή (βλέπε τώρα Ντε Μπουρ) , είτε κουβαλάει κάποιες διαχρονικές παθογένειες ως ομάδα.