Έρευνα: Πόσοι είναι τελικά οι Έλληνες που παρακολουθούν αθλητικά ; Μόλις το 5% των Ελλήνων ανέφερε πως παρακολούθησε τουλάχιστον 4 αθλητικές εκδηλώσεις μέσα σε ένα χρόνο !
Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αδιαφορία για την παρακολούθηση σπορ και αθλημάτων κατέγραψαν οι Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
H Eurostat αναφέρει πως για το 2022 σε 23 χώρες της ΕΕ, λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού ηλικίας 16+ ανέφερε ότι παρακολούθησε ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες. Οι εξαιρέσεις ήταν η Ιρλανδία (40%), το Λουξεμβούργο (38%) και η Ολλανδία (37%). Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής (κάτω του 10%) καταγράφηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο 7%).
Όσον αφορά τη συχνότητα, σε 21 χώρες της ΕΕ οι άνθρωποι παρακολουθούσαν ως επί το πλείστον ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις έως και 3 φορές το χρόνο, ενώ στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Τσεχία και την Κύπρο παρακολουθούσαν τουλάχιστον 4 αθλητικές εκδηλώσεις το χρόνο.
Στην Ελλάδα, το 83,9% ανέφερε πως δεν παρακολούθησε καμία αθλητική εκδήλωση, το 11,1% πως παρακολούθησε από 1 έως 3 εκδηλώσεις και μόλις το 5% ανέφερε πως παρακολούθησε τουλάχιστον 4 εκδηλώσεις.
Στους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έδωσαν για τη μη συμμετοχή τους σε ζωντανές αθλητικές εκδηλώσεις το προηγούμενο 12μηνο, καταγράφηκαν οι εξής απαντήσεις:
- Το 7,7% επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους
- Το 2,7% απάντησε πως δεν υπήρξαν σχετικές δραστηριότητες στη γειτονιά του.
- Το 3,6% υποστήριξε πως δεν έχει χρόνο.
- Το 15,5% υποστήριξε πως παρακολουθεί η βιώνει τις εκδηλώσεις με άλλο τρόπο (τηλεόραση, internet, κ.α.)
- Το 18,7% επικαλέστηκε «άλλο λόγο»
Ακόμα, μόνο στην Ελλάδα, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία το ποσοστό των κατοίκων των πόλεων που συμμετείχαν σε επίσημες αθλητικές και υπαίθριες εθελοντικές δραστηριότητες ήταν υψηλότερο από εκείνο των κατοίκων των πόλεων και των προαστίων ή των αγροτικών περιοχών.
Σε 14 χώρες της ΕΕ το ποσοστό συμμετοχής σε επίσημες αθλητικές και υπαίθριες εθελοντικές δραστηριότητες ήταν υψηλότερο για τα άτομα που ζουν σε πόλεις και προάστια, κυμαινόμενο από 46% στην Ιρλανδία έως 5% στην Κύπρο, ενώ στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στις αγροτικές περιοχές.
ΠΗΓΗ: www.fortunegreece.com