Περί του ντέρμπι που έβαλε “μπουρλότο” στο πρωτάθλημα…

Aθλητικά Ποδόσφαιρο

Το ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ έβαλε «μπουρλότο» στο ήδη παρηκμασμένο ως εκεί που δεν πάει και υπό διάλυση Ελληνικό ποδόσφαιρο και προφανώς αυτή η ήττα του ΠΑΟΚ δεν είναι καθόλου απίθανο να κρίνει και το πρωτάθλημα υπέρ του Ολυμπιακού (δεδομένου ότι οι Πειραιώτες πέρασαν εύκολα με νίκη από το «Βικελίδης»)

Ας πούμε κι εμείς την άποψή μας για όσα διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο ματς όπου ο ηττημένος ΠΑΟΚ κατήγγειλε στημένη διαιτησία εις βάρος του !

Πρώτον εκτιμούμε ότι επρόκειτο όντως για μια κακή διαιτησία που έπαιξε σχετικά έδρα, αλλά τα περί σφαγής και στημένης διαιτησίας  δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε σοβαρά και τεκμηριωμένα.

Αυτό εκτιμούμε εξετάζοντας προσεκτικά όλες τις επίμαχες φάσεις του παιχνιδιού. Βλέποντας κατά πρώτον τον πειθαρχικό έλεγχο είναι προφανές ότι ο Ολλανδός διαιτητής είχε χάσει τον έλεγχο, ακολουθώντας μια αμφιλεγόμενη τακτική της δύσκολης υπόδειξης καρτών.

Και οι δύο ομάδες κατέφυγαν σε σκληρό έως αντιαθλητικό παιχνίδι, με κυρίως αυτός που το έκανε ήταν ο ΠΑΟΚ και ειδικά από τη στιγμή που δέχθηκε το γκολ και ο οποίος θα έπρεπε να είχε φάει έστω μια αποβολή παίκτη. Δηλαδή στον πειθαρχικό έλεγχο περισσότερο ευνοημένος είναι ο ΠΑΟΚ παρά ο Άρης…

Πάμε τώρα και στα επίμαχα πέναλτι που είναι πραγματικά δύσκολες φάσεις που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση…

Το αρχικό πέναλτι που δόθηκε στον Άρη είναι φάση που χρίζει προσεκτικής εξέτασης και εμείς βλέποντάς το εκτιμούμε ότι δεν είναι λάθος που δόθηκε και δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’αυτό διαιτητής και VAR.

Γιατί μπορεί ο Πασχαλάκης να πηγαίνει προς τη μπάλα, αλλά δεν τη βρίσκει, καθώς ο παίκτης του Άρη του την «τσιμπάει», και έπειτα ακολουθεί ανατροπή του από τον Πασχαλάκη. Μάλλον σωστή λοιπόν η απόφαση του εδώ.  

Όσον αφορά την άλλη επίμαχη, φάση με το πέναλτι που ζήτησε ο ΠΑΟΚ στον Τζόλη, και θα μπορούσε να φέρει την ισοφάριση βλέπουμε το εξής: Ο Τζόλης πέφτει όντως μόνος του για να το κερδίσει στο τελικό στάδιο της φάσης (και κάποιος θα πρέπει να τον συνετίσει σε αυτό γιατί είναι και νεαρός) και εκεί δεν υπάρχει πέναλτι.

Ωστόσο βλέποντας τη φάση από την αρχή βλέπουμε ότι ο Τζόλης έχει δεχθεί κλωτσιές και λίγο πριν μπει στη μεγάλη περιοχή (δόθηκε πιθανώς πλεονέκτημα), αλλά και αρχικά μπαίνοντας στην περιοχή, αλλά κρατήθηκε όρθιος. Εδώ λοιπόν θα μπορούσε κάλλιστα να δοθεί ένα πέναλτι στον ΠΑΟΚ, αλλά στο πρώτο στάδιο της επίμαχης φάσης…

Η τελευταία επίμαχη φάση γίνεται στην εκπνοή του αγώνα με τον νεαρό  Μπαγκαλιάνη του Άρη να ανακόπτει έξυπνα με το χέρι υποσχόμενη μπαλιά του ΠΑΟΚ μέσα στην περιοχή. Εκεί ο Ολλανδός διαιτητής αντί να δώσει το πέναλτι (ανθρώπινο λάθος να μην το δει) ή να πάει στο VAR, σφυρίζει λήξη του αγώνα !

Αν δούμε το ματς συνοπτικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ αδικήθηκε σε κάποιες καίριες φάσεις, αλλά φωνάζει υπερβολικά περί στημένης διαιτησίας και φωνάζει γιατί πρέπει να καλυφθούν και οι αγωνιστικές του αδυναμίες.

Αν δούμε λίγο και το αγωνιστικό κομμάτι βλέπουμε αρχικά ότι ο ΠΑΟΚ έχει αδυναμίες στο ρόστερ, με παίκτες που δεν μπορούν άλλο και πρέπει να φύγουν και αντίστοιχα με θέσεις όπου πρέπει να ενισχυθεί.

Επιπλέον ως ομάδα μπορεί αν βρει κενό χώρο να κάνει καλά πράγματα- και αυτό το έδειξε και σε μερικά Ευρωπαϊκά ματς- αλλά όταν βρει αντίπαλο καλά οργανωμένο στην άμυνα συνήθως βραχυκυκλώνει.

Αυτό ο Μάντζιος του Άρη το είχε διαβάσει γι’αυτό και θωράκισε πρώτα την άμυνά του-ως σχετικά λιγότερο ποιοτική ομάδα από τον αντίπαλο του-ελπίζοντας ότι θα του κάτσει μπροστά κάποια φάση και τελικά έτσι και έγινε και ο Άρης κέρδισε ένα ματς που ήταν για ισοπαλία και όπου δημιούργησε λίγες φάσεις.

Τέλος ας μας επιτραπεί και ένα σχόλιο για το θέμα που προέκυψε-με τις επίμαχες δηλώσεις Καραπαππά- της καταγγελίας για απόπειρα δωροδοκίας παικτών του Άρη από τον ΠΑΟΚ.

Εμείς φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έγινε ή τι δεν έγινε σε αυτή την περίπτωση, αλλά υπογραμμίζουμε το εξής: Πως είναι δυνατόν τη δημόσια καταγγελία να την κάνει πρώτα ένας άνθρωπος του Ολυμπιακού και όχι ο ίδιος ο Άρης (ο οποίος έβγαλε αργότερα ανακοίνωση και επιβεβαίωσε τα λεγόμενα Καραπαππά) ;

Εδώ λοιπόν για εμάς  είναι σαν να επιβεβαιώνονται, κατά κάποιον τρόπο, όσοι λένε ότι ο Άρης είναι στο «άρμα» του Ολυμπιακού ο οποίος είναι κάτι σαν προστάτης του.

Όσο για την εξέλιξη της υπόθεσης πιστεύουμε πως αν δεν υπάρχει επ’αυτοφόρω σύλληψη (που δεν υπάρχει) ή μια πολύ έγκαιρη καταγγελία, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κινδυνεύσει από μια τέτοια υπόθεση.