Παρουσίαση του συνδυασμού “Καλαμάτα, Ξεκινάμε” της Μ. Οικονομάκου

Ειδήσεις Μεσσηνία

Το συνδυασμό της “Καλαμάτα, Ξεκινάμε” παρουσίασε η υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου, ανακοινώνοντας παράλληλα τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών της συμβούλων που θα είναι οι εξής:

1. Αργυρόπουλος Γεώργιος – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ – Προπονητής
Ποδοσφαίρου
2. Ατέσης Γεώργιος – Ελεύθερος Επαγγελματίας – Εργολάβος Ηλεκτρολόγος
3. Γαλέα Κυριακή – Πτυχιούχος ΤΕΙ Νοσηλευτικής Αθηνών – Διοίκησης Επιχειρήσεων
4. Γκιούλος Νικόλαος – Ιατρός Παθολόγος Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου Δυτικής
Μάνης
5. Γκλεγκλέ Ελένη – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – Διευθύντρια Λυκείου Θουρίας
6. Εξερτζόγλου Ελένη – Ιατρός Αναισθησιολόγος – Επιμελήτρια Α’ ΓΝΝΚ
7. Ζαφειρόπουλος Ιωάννης – Αστυνόμος – Πρόεδρος Ενώσεως Αστυνομικών Μεσσηνίας
8. Καντέλης Γεώργιος – Ιδιωτικός Υπάλληλος – Καπνοβιομηχανία Καρέλια
9. Καπόγλη Αγγελική – Ιατρός Μικροβιολόγος – Επιμελήτρια Α’ ΓΝΝΚ
10. Καραμπάτσου Βίκυ – Επιχειρηματίας
11. Καράμπελας Θάνος – Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος ΚΤΕΛ Μεσσηνίας
12. Καρύδη Κοτσιόλεκ Σάρα Αντριάννα – Έμπορος
13. Κεράνη Μερσίνη – Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών –
Εκπαιδευτικός Ι.Ι.Ε.Κ Καλαμάτας
14. Κλάδης Παύλος – Συνταξιούχος Υπουργείου Οικονομικών – Πρόεδρος Συλλόγου Επτανησίων
Νομού Μεσσηνίας
15. Κοντογεώργης Ηλίας – Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
16. Μανδηλάρη Μαρί-Άννα – Πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών –
Προπονήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής
17. Μενούνος Νικήτας – Πυροσβέστης – Πρόεδρος Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Μεσσηνίας
18. Μπαρούνη Αικατερίνη – Ιδιωτική Υπάλληλος
19. Μπόμπολης Χαράλαμπος – Επιχειρηματίας
20. Σπυρόπουλος ΓεώργιοςΣτρατιωτικός Αεροπορίας
21. Τζάνου Κωνσταντίνα – Δικηγόρος
22. Χαντζόπουλος Γεώργιος – Στρατιωτικός Αεροπορία

 

Η κυρία  Οικονομάκου στην ομιλία της είπε αναλυτικά τα εξής:

” Φίλες και Φίλοι Σας ευχαριστώ θερµά για την αποψινή σας παρουσία. Η πρώτη δηµόσια παρουσίαση του συνδυασµού µας, συµπίπτει, µε το ξεκίνηµα του νέου έτους. Θέλαµε να συνδέσουµε συµβολικά την έναρξη της εκλογικής µας προσπάθειας τόσο µε τον ηµερολογιακό χρόνο όσο και µε το όνοµά µας.

Γιατί πιστεύουµε ότι βρισκόµαστε στην αφετηρία µιας άλλης εποχής για την πόλης µας, που σηµατοδοτείται από την ανάγκη αλλαγής σε αντιλήψεις και πρόσωπα. Με την ευκαιρία αυτή θέλω, απευθυνόµενη στους συνδηµότες µας , να ευχηθώ µέσα από την καρδιά µου, ο Θεός να χαρίζει υγεία, δύναµη και προκοπή και να έχουµε ένα ευτυχισµένο και ειρηνικό 2019.

Όπως βλέπετε στα ταµπλό που υπάρχουν πίσω µου, το λογότυπο του συνδυασµού µας είναι σε φόντο κίτρινο και µπλε, υποδηλώνοντας το φως του ηλίου και το γαλάζιο της θάλασσας, στοιχεία φυσικού κάλλους της πατρίδας µας, που έχουν χαρακτηρίσει τη ζωή µας και έχουν αποτυπωθεί στον πολιτισµό και την ιστορία µας. Σήµα µας είναι το φουσκωµένο, από τον ούρειο άνεµο της αισιοδοξίας και της θέλησής µας για προσφορά στο τόπο, πανί του εκλογικού µας σκάφους, που ταξιδεύει µε τη δύναµη της γνώσης των υποψηφίων µας, της υποστήριξης των φίλων µας και της ένθερµης αποδοχής τής προσπάθειάς µας από πάµπολλους συνδηµότες µας.

Αλλά και το όνοµά µας έχει την ιδιαίτερη σηµειολογία του. Προτάξαµε την πόλη µας σαν πρώτο συνθετικό, γιατί, απευθυνόµαστε στους δηµότες της, καλώντας τους να γίνουµε συνοδοιπόροι, σε µια κοινή προσπάθεια ενός Δήµου ακόµα πιο όµορφου, ακόµα πιο ελκυστικού. Το ρήµα «ξεκινάµε» που αποτελεί το δεύτερο συνθετικό του ονόµατός µας, είναι το κύριο στοιχείο που θέλουµε να χαρακτηρίσει τη δηµοτική µας διαδροµή.

Θέλουµε µ’ αυτό, χωρίς να µειώνουµε σε τίποτα τη διαχρονική προσφορά όλων όσων προηγούµενα υπηρέτησαν το Δήµο µας, να υπογραµµίσουµε ότι ο δικός µας αγώνας και η εκλογική νίκη του συνδυασµού µας, έχει και θα αποδείξει ότι διαθέτει αδιαµφισβήτητα στοιχεία ενός ξεκινήµατος, µιας αρχής για ένα νέο, ακόµα πιο  οργανωµένο, καινοτόµο και ελπιδοφόρο σχέδιο ανάπτυξης και προόδου.

Φιλοδοξούµε να αφήσουµε το δικό µας θετικό αποτύπωµα στα πράγµατα και διεκδικούµε για τον συνδυασµό µας το τίτλο τής συγκροτηµένης, µε βαθιά αίσθηση καθήκοντος και υπευθυνότητας, οµάδας. Δεν θέλουµε να ανακυκλώσουµε το παρελθόν, γιατί τότε µπορεί να υποθηκεύσουµε το µέλλον. Προσωπικά υπηρετώ από θέσεις ευθύνης το θεσµό επί 12 χρόνια και έτσι σήµερα ο κάθε δηµότης είναι σε θέση να αξιολογήσει το χαρακτήρα και το έργο µου. Πάντοτε, ενεργούσα χωρίς κοµµατικές, κοινωνικές ή επαγγελµατικές ταµπέλες.

Με ενδιέφερε ο άνθρωπος και όχι η ιδιότητά του. Πορεύτηκα µέσα στο κόσµο, κοιτάζοντάς τον στα µάτια και απλώνοντάς του το χέρι. Με έχετε γνωρίσει και µε ξέρετε καλά, τόσα χρόνια. Με αυτή την παρακαταθήκη απευθύνοµαι προς όλους τους δηµότες µας, έχοντας το δικαίωµα να τεθώ στη κρίση τους, υπό άλλη ιδιότητα, αυτή τη φορά, της υποψήφιας Δηµάρχου. Εκλεγόµενη Δήµαρχος, θα προσφέρω στην αυτοδιοίκηση τη διαφορετική µατιά της γυναίκας, που προσεγγίζει τα πράγµατα µε ευαισθησία αλλά και αποφασιστικότητα, µε νεωτερικό πνεύµα αλλά και σαφή  αντίληψη του µέτρου, µε ορµή και δυναµισµό αλλά και πλήρη συναίσθηση ευθύνης.

Το δηµοτικό µας πρόγραµµα περιλαµβάνει µέτρα και δράσεις µε άξονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πρωταρχική επιδίωξή µας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών και δηµοτικών διαµερισµάτων του Δήµου, η δίκαιη κατανοµή πόρων και η ανάδειξη των χαρακτηριστικών ιδιαίτερης φυσιογνωµίας, κάθε γειτονιάς. Ο δηµοτικός φωτισµός, η δηµοτική οδοποιία, οι διανοίξεις αγροτικών δρόµων, ο καλλωπισµός των χώρων πλατειών κλπ, θα είναι, µεταξύ των άλλων, στην ηµερήσια διάταξη του ενδιαφέροντός µας για τις περιοχές των διαµερισµάτων µας, αν θέλουµε να µιλάµε σοβαρά για βοήθεια και στήριξη της περιφέρειας.

Δεσµευόµαστε στην εκπόνηση ξεχωριστών σχεδίων ανάπτυξης για κάθε δηµοτικό διαµέρισµα, ώστε κανείς κάτοικος των περιοχών αυτών, να αισθάνεται ότι δεν τον καλύπτει ισότιµα και ειλικρινά, η µέριµνα της νέας δηµοτικής Αρχής. Θα καταβληθεί προσπάθεια για ολοκληρωτική ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού των δηµοτικών υπηρεσιών, µε στόχο τη διευκόλυνση λειτουργίας και αποδοτικότητάς τους. Με γνώµονα την ελαχιστοποίηση της ανάγκης προσέλευσης του πολίτη στις δηµοτικές υπηρεσίες, θα ερ γασθούµε για τη ν εισαγωγή ηλεκτρονικών εφαρµογών εξυπηρέτησης παράλληλα µε 5 την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών.

Οι συνθέσεις των συµβουλίων των δηµοτικών επιχειρήσεων θα αλλάζουν τακτικά, ώστε περισσότεροι , που έχουν διάθεση και εµπειρία του αντικειµένου, να µπορούν να συµµετέχουν. Θα αξιοποιήσω τα εργαλεία που δίνει ο Κλεισθένης, κυρίως για τη λειτουργία επιτροπών διαβούλευσης και λαϊκών συνελεύσεων, καθώς πρόκειται για χρήσιµα µέσα έκφρασης των απόψεων των δηµοτών πάνω σε διάφορα θέµατα. Δεν υποστηρίζω το µοντέλο διοίκησης, σύµφωνα µε το οποίο τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο Δήµαρχο.

Ειλικρινά, θα θεωρήσω τον εαυτό µου επιτυχηµένη Δήµαρχο αν µπορέσουµε να φτάσουµε στο σηµείο εγώ απλώς να συντονίζω τις πρωτοβουλίες και δράσεις των συνεργατών µου, υπηρεσιακών και αιρετών, µέσα βέβαια στο προγραµµατικό πλαίσιο που έχει τεθεί. Η πρώτη υπηρεσία του Δήµου που θα ενισχυθεί και θα αναδιοργανωθεί θα είναι αυτή που έχει επιφορτιστεί µε τον τοµέα των αναπτυξιακών προγραµµάτων. Λόγω της δύσκολης οικονοµικής συγκυρίας, θα διερευνηθεί κάθε δυνατότητα άντλησης χρηµατοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράµµατα, για να µειωθεί ή εξαλειφθεί η προσφυγή σε τραπεζικό δανεισµό.

Οι κύριοι, κατά την άποψή µου, πυλώνες ανάπτυξης του Δήµου µας, που είναι ο τοµέας του πολιτισµού και του  τουρισµού, θα προσεχθούν ιδιαίτερα. Και για τους δύο αυτούς θα υπάρξει σχεδιασµός και θα κληθούν άνθρωποι του χώρου να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, ενώ θα τους ζητηθεί να αναλάβουν επιπλέον αυτοτελείς δράσεις, υποστηρικτικές των ενεργειών του Δήµου, ώστε να µεγεθυνθεί η δύναµη επιρροής µας στα κέντρα αποφάσεων.

Η ανάδειξη των αρχαιολογικών µας χώρων όπως η αρχαία Θουρία, των θρησκευτικών µας µνηµείων, η προβολή του Κάστρου της Καλαµάτας, η ενίσχυση της φυσιογνωµίας του ιστορικού κέντρου, τα ολοκληρωµένα προγράµµατα τουριστικής προβολής µας, η επιδίωξη υλοποίησης της παλιάς πρότασης για Ίδρυση Κέντρου Μελετών της Επανάστασης του 1821, η προώθηση του ναυταθλητικού τουρισµού, η λειτουργία του Μεγάρου Χορού για την ανάληψη πολιτιστικών δράσεων διεθνούς εµβέλειας, η παροχή υποστήριξης στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων σε αθλήµατα καταδύσεων, ανεµοπτερισµού, θαλάσσιου µαραθωνίου κλπ, η προβολή και υποστήριξη των τοπικών µας προϊόντων, είναι µερικά µόνο από τα εργαλεία στις αντίστοιχες στοχευµένες δράσεις που θα εκδηλώσουµε. Στις προθέσεις µας είναι να παλέψουµε για τη δηµιουργία αθλητικού κέντρου στην Αγία Τριάδα και τη κατασκευή σύγχρονου Κλειστού Γυµναστηρίου, ενώ θα  συντηρήσουµε και βελτιώσουµε τις υποδοµές στα γήπεδα ποδοσφαίρου της περιφέρειας του Δήµου µας.

Το κυκλοφοριακό είναι ένα ζήτηµα που θέλει επανασχεδιασµό, κυρίως στην προοπτική διασφάλισης χώρων στάθµευσης και ενίσχυσης των γραµµών αστικής συγκοινωνίας. Είµαι αρνητική στη λειτουργία τραµ στην πόλη, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις οικονοµικής βιωσιµότητας του εγχειρήµατος, αλλά και γιατί οι οδικοί µας άξονες είναι υπερφορτωµένοι κυκλοφοριακά µε την παράλληλη χάραξη των ποδηλατοδρόµων. Ο σχεδιασµό ς του ποδηλατόδροµου θ α επανεκτιµηθεί, είτε γιατί σε ορισµένα σηµεία του παρουσιάζει επικινδυνότητα για την οµαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και ποδηλατών, είτε γιατί σε άλλα σηµεία περιορίζει ανεπίτρεπτα το εύρος ανάπτυξης εµπορικών δραστηριοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό για το οποίο μιλάμε είναι για ασφαλή ποδηλατόδροµο και όχι για την κατάργησή του. Τάσσοµαι ανεπιφύλακτα υπέρ της τουριστικής µόνο χρήσης του λιµανιού µας, αφού η αποβιοµηχάνιση της περιοχής ήδη από τη δεκαετία του 90′ και η αλλαγή, γενικά, τού µοντέλου ανάπτυξής της, δεν αφήνει κανένα άλλο σοβαρό περιθώριο σκέψης για εµπορικό ή µεταφορικό προσανατολισµό, τουλάχιστον στον παρόντα χρόνο.

Η δηµιουργία υδατοδρόµιου δεν είναι ξένη προς τη χρήση αυτή . Θα επιδιώξουμε την ανάδειξη η παραθαλάσσιου πάρκου, ενώ θα προχωρήσουµε στη σύνταξη ειδικής µελέτης για την αξιοποίηση του παραλιακού µετώπου µέχρι τη Μ. Μαντίνεια. Οι είσοδοι της πόλης στις οδούς Αθηνών και Λακωνικής χρειάζονται αναβάθµιση και αισθητικό καλλωπισµό, και θα κάνουµε προς τη κατεύθυνση αυτή τις αναγκαίες ενέργειες. Θα καταβληθεί ιδιαίτερη µέριµνα για επείγοντα αντιπληµµυρικά έργα.

Δεν θα υπάρχει έγκριση µελέτης και κανένα έργο, ούτε καν πεζοδρόµιο, θα υλοποιείται, αν δεν ενσωµατώνει επαρκή πρόβλεψη αντιπληµµυρικής προστασίας και απορροής οµβρίων. Φροντίδα µας, επίσης, θα είναι η συνέχιση εκσυγχρονισµού των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισµού των λυµάτων της πόλης, η διαχείριση της λυµατολάσπης και οι επεκτάσεις των αγωγών λυµάτων και δικτύων παροχής νερού. Θα επιδιώξουµε ανυποχώρητα, όπου υπάρχει ανάγκη, να εξασφαλιστούν χρηµατοδοτήσεις για την κατασκευή νέων σχολείων και δηµοτικών παιδικών σταθµών, όπως επίσης και για τη συντήρηση των υπαρχόντων.

Σαφώς και θα υπάρξει η µέγιστη δυνατή αξιοποίηση της καταγεγραµµένης δηµοτικής ακίνητης περιουσίας και  θα επιδιωχθεί η τουριστική εκµετάλλευσή της, όπου παρουσιάζεται τέτοια προοπτική. Θα στηριχθούν πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονοµίας και θα δράσουµε µεθοδικά για την ανάδειξη της φυσιογνωµίας των τοπικών προϊόντων µας, επιδιώκοντας την κατοχύρωση του τόπου προέλευσής τους. Το Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο που ρυθµίζει τις χρήσεις γης και οι πράξεις εφαρµογής των περιοχών Βέργας και Μ. Μαντίνειας είναι από τα θέµατα που θα αντιµετωπιστούν µε ξεχωριστή µελετητική πληρότητα και επάρκεια, γιατί πρόκειται για τις περιουσίες πολλών συµπολιτών µας και δεν επιτρέπονται λάθη και παλινωδίες.

Η κοινωνική µέριµνα είναι ένας άλλος τοµέας στον οποίο θα µεγιστοποιηθούν οι παρεµβάσεις µας και θα καταβληθεί ακόµα µεγαλύτερη φροντίδα ενίσχυσης των δοµών του. Το Δηµοτικό Ιατρείο, Φαρµακείο, Εστιατόριο, Παντοπωλείο αποτελούν απόδειξη της αλληλεγγύης και συµπαράστασης στους αδύνατους. Όλες ανεξαιρέτως οι δοµές βοήθειας θα ενισχυθούν στη παροχή των υπηρεσιών τους. Τα ζητήµατα που είναι καίριας σηµασίας για την καθηµερινότητα του δηµότη, θα µας απασχολήσουν κατά προτεραιότητα.

Και αναφέροµαι στην ποιότητα των έργων οδοποιίας, την ασφάλεια και ευχέρεια µετακίνησης και κυκλοφορίας των πολιτών και τη διαχείριση των 10 απορριµµάτων. Σε ό,τι από αυτά µπορούµε να προχωρήσουµε µόνοι µας, θα το κάνουµε αµέσως. Σε ό,τι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εµάς, θα επιδιώξουµε συνέργειες και θα αναλάβουµε πρωτοβουλίες πίεσης στην κατεύθυνση ύπαρξης άµεσης λύσης. Καλούµε όλους τους συνδυασµούς να καταθέσουν αναλυτικές προτάσεις για όλα τα ζητήµατα του δήµου και τους ζητώ να τις συζητήσουµε δηµόσια πριν από τις εκλογές. Οι δηµότες αδιαφορούν για τις µεγαλόστοµες διακηρύξεις και αναµένουν να κρίνουν µόνο ρεαλιστικά και εφαρµόσιµα προγράµµατα. Αρνούµαι να µπω στη λογική των αόριστων υποσχέσεων.

Αν θέλουµε να γίνουµε χρήσιµοι και ουσιαστικοί, ας φύγουµε από τα κοινότοπα και τετριµµένα και ας πάµε στα µεγάλα και δύσκολα. Και εµείς είµαστε ένας δηµοτικός συνδυασµός για τα µεγάλα και τα δύσκολα, πορευόµενος µε σχέδιο, γνώση και προετοιµασία. Το σύστηµα απλής αναλογικής στις επερχόµενες εκλογές εισάγει ένα στοιχείο αβεβαιότητας στην αποτελεσµατικότητα λειτουργίας του Δήµου αφού αποσυνδέει την εκλογή του Δηµάρχου από την εκλογή µιας υποστηρικτικής προς αυτόν πλειοψηφίας συµβούλων προερχόµενων από την παράταξή του.

Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις µου για σκοπιµότητα του µέτρου και επειδή ποτέ δεν υιοθέτησα το µοντέλο του  Δηµάρχου απόλυτου άρχοντα, δεν είµαι ισοπεδωτικά αρνητική και κάθετα απορριπτική στη λογική των καινοτοµιών του νέου νόµου. Και καθώς η επιτυχία ενός µέτρου δεν κρίνεται από το περιεχόµενό του (που µπορεί να είναι και κακό), αλλά µόνο και αποκλειστικά από τον τρόπο και το πνεύµα εφαρµογής του, τώρα είναι η ώρα να δείξουµε όλοι µας αν µπορούµε ν α ε ίµαστε ώριµο ι και υπεύθυνοι, διαχειριζόµενοι τους προσωπικούς µας εγωισµούς.

Είναι, λοιπόν, στο χέρι των συνδηµοτών µας που θα ψηφίσουν, να δώσουν τα ανάλογα µηνύµατα, αλλά ανήκει και στην ευθύνη των συµβούλων που θα εκλεγούν, να επιδείξουν πνεύµα ωριµότητας, αν θέλουµε τελικά να βαδίσουµε στο δρόµο της λογικής και της συναίνεσης. Εµείς, πάντως, σαν νέα δηµοτική αρχή, θα λειτουργήσουµε συνεργατικά µε τις άλλες δηµοτικές οµάδες και πρόσωπα. Νοµίζω ότι είναι καιρός πλέον (οι κίνδυνοι της εποχής µας το επισηµαίνουν σε όλα τα επίπεδα) να κλείσουν οι κύκλοι των αρνήσεων σε προγραµµατικές συγκλίσεις και δεσµεύσεις και να περάσουµε στην εποχή των συναντιλήψεων, για το καλό του τόπου µας. Εννοείται ότι παρονοµαστής όλων αυτών των διαβουλεύσεων θα πρέπει να είναι το εφικτό και χρήσιµο και όχι το στείρα αντιπολιτευτικό και αποκλειστικά επικοινωνιακό.

Είναι ένα δύσκολο  στοίχηµα, αλλά εµείς θα το επιχειρήσουµε. Και ο κόσµος θα διακρίνει µέσα από τις ενέργειές µας, την αλήθεια και σοβαρότητα των δεσµεύσεων που αναλαµβάνουµε. Διεκδικούµε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά µας, σε µία καλύτερη πόλη για όλους µας. Μπροστάρηδες οι άνθρωποί µας, οι υποψήφιοι του συνδυασµού «Καλαµάτα, Ξεκινάµε» “.

image_pdfimage_print

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *