Πανηγυρισμοί για μια επώδυνη επιστροφή στο 2014 !

Διακυβέρνηση Ελλάδα Πολιτικά

Μου μοιάζει ασύλληπτο και απαράδεκτο να υπάρχει στη χώρα τέτοια έλλειψη ενημέρωσης και ορθολογισμού, σε σημείο που να βρίσκεται τόσος κόσμος να ενθουσιάζεται με την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, και τις τελευταίες εξαγγελίες, αλλά και τα επιδόματα που μοίρασε κατά καιρούς η κυβέρνηση του Τσίπρα !

Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα αναλυτικά-και σε σύγκριση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Σαμαρά (στον οποίον σημειωτέον, δεν έχω καμία συμπάθεια…)- κάποιες από τις εξαγγελίες του «πρώτη φορά αριστερά» Τσίπρα που έφεραν τους όποιους πανηγυρισμούς, αλλά και το ποιο αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην αγορά και στη ζωή μας.

Πάμε αρχικά στο σημαντικότερο, δηλαδή στις  παροχές της κυβέρνησης με τις συντάξεις. Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς-και όντως το λένε πολλοί-«καλά χρήματα σου δίνουν και εσύ γκρινιάζεις»;; Έλα όμως που τα πράγματα απέχουν αρκετά από το να είναι έτσι !

Κατ’αρχάς λίγοι θυμούνται ότι πχ. ένας χαμηλοσυνταξιούχος που σήμερα παίρνει περίπου 500 ευρώ, το 2014 έπαιρνε  λίγα περισσότερα χρήματα. Ωστόσο στο παράδειγμα μας δεν το λαμβάνω υπ’ όψιν μου και ας δεχθούμε ότι και το 2014 έπαιρνε τα ίδια χρήματα…

Εκείνη λοιπόν τη χρονιά αυτός ο συνταξιούχος είχε πάρει 490 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων και άλλα 490 για δώρα Πάσχα και θερινής άδειας που από τότε δεν τα παίρνει. Συνολικά δηλαδή 980 ευρώ έξτρα σύνταξη !

 

Με λίγα λόγια από το 2015 μέχρι το 2019 ο συνταξιούχος αυτός έχασε συνολικά (980 επί 5 χρόνια) 4.900 ευρώ !! Ναι δεν σας κοροϊδεύουμε, τόσα έχασε !

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα, εξαγγέλλει και τη 13η σύνταξη. Αυτό από μόνο του όμως είναι μια κοροϊδία, διότι 13η σύνταξη παραδοσιακά, και επί πολλές δεκαετίες, ήταν αυτή των Χριστουγέννων ενώ και η 14η το δώρο Πάσχα και της θερινής άδειας !

Μιλώντας μας λοιπόν για 13η σύνταξη, ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και το επιτελείο τους προφανώς θα θέλει να ξεχάσουμε οριστικά τη 14η σύνταξη δηλαδή τα δώρα του Πάσχα και της άδειας ! Ή μήπως δεν είναι έτσι ;

Έτσι εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι, τουλάχιστον στον τομέα των συντάξεων, δεν έχουμε γυρίσει καν στο 2014 και στην εποχή Σαμαρά (που μας χάλαγε ένα μέιλ Χαρδούβελη και φέραμε θριαμβευτικά τον Τσίπρα να μας…σώσει)

Περάσαμε λοιπόν μια πενταετία οδυνηρή με αιματηρές θυσίες (ίσως την πιο δύσκολη πενταετία των τελευταίων 45 χρόνων) και τώρα έρχεται ο Τσίπρας ή Τζίφρας (διότι υπογράφει τα πάντα με χαμόγελο), λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, με πανηγυρισμούς και διθυράμβους να μας πει ότι ο συνταξιούχος των 400 και 500 (πιάνουμε πάντα τους χαμηλοσυνταξιούχους) θα πάρει επιτέλους 400 και 500 συν μια 13η σύνταξη (δηλ. καμουφλαρισμένο το δώρο Χριστουγέννων που έχει κόψει) και τίποτε άλλο !

Όπως είπαμε, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο συνταξιούχος των 490 ευρώ έχει χάσει 4.900 ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια και από αυτή τη χασούρα θα πάρει τώρα στα περίπου 900. Μας μένουν δηλαδή περίπου 4.000 που τους τα βούτηξαν «μέσα από τις τσέπες» και δεν θα τα πάρουν ποτέ πίσω !

 

Πάμε τώρα στις μειώσεις σε συντελεστές που εξαγγέλθηκαν που όμως στην πραγματικότητα επαναφέρουν τους συντελεστές σε επίπεδα που ήταν επί κυβέρνησης Σαμαρά και μάλιστα είναι ουσιαστικά αμφίβολο το πόσο θετική επίδραση θα έχουν αυτές οι αλλαγές στην αγορά και στην πραγματική κατανάλωση.

Έχουμε και λέμε…Στα επίπεδα που ήταν το 2015-πριν την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-επιστρέφει ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση. Άγνωστο ωστόσο παραμένει τι οφέλη θα αποφέρει αυτό στους καταναλωτές και στην ευρύτερη οικονομία…

Διότι ο Τσίπρας προανήγγειλε μεν μείωση του φορολογικού συντελεστή στην εστίαση από το 24% στο 13% από τις αρχές Ιουνίου, όμως ο κλάδος μαστίζεται από φοροδιαφυγή και συνεπώς είναι δύσκολο να μετακυλησθούν μεγάλα οφέλη στους καταναλωτές.

Αυτή η αδιαφάνεια εμφανίζεται κυρίως σε καταστήματα που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, όπου συχνά δεν εκδίδονται αποδείξεις ή καταγράφεται μόνο ένα μέρος των αγορών που γίνονται…

Ένας ακόμα πολύ βασικός παράγοντας που αναμένεται να περιορίσει την επίδραση των εξαγγελιών στην κατανάλωση είναι ότι στο παρελθόν πολλές επιχειρήσεις απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ ώστε να μην χάσουν πελατεία. Στην πράξη λοιπόν αρκετές μπορεί να επιλέξουν να μην μειώσουν κι’άλλο τις τιμές τους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% το καλοκαίρι του 2014. Ωστόσο αυτός αυξήθηκε στο 23% μετά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει έφτασε στο 24% τον Ιανουάριο του 2016…

 

Στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά όλων των τροφίμων στον συντελεστή 13%, από 24% που είναι σήμερα. Πολλές κατηγορίες τροφών υπάγονταν όμως στο 13% έως και το καλοκαίρι του 2015, όταν ο συντελεστής αυξήθηκε μετά την σφοδρή σύγκρουση με τους δανειστές !

Ο Τσίπρας εξήγγειλε ακόμα ότι ο συντελεστής για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που καταναλώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 6%, έναντι 13% που είναι σήμερα. Σημειώνεται μάλιστα πως η μείωση δεν θα επηρεάσει τα δημοτικά τέλη και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ (μη χάσουμε και δεν τους ενισχύσουμε αρκετάκαι τους…ένδοξους της ΕΡΤ).

Δεδομένου όμως ότι η Ρωσία μας ληστεύει σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου και ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει (εφόσον και όλες οι κυβερνήσεις το αποδέχονται αδιαμαρτύρητα), μας κάνει να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάπου αλλού «πλιάτσικο» για  για να ισοφαρίσει αυτή τη χασούρα !

Αν τα βάλει κάτω και τα υπολογίσει αυτά ένας σκεπτόμενος και θιγόμενος από αυτά πολίτης, προφανώς και θα καταλάβει ότι πρώτον δεν μπορεί να πανηγυρίζει και δεύτερον ότι δεν μπορεί να ξαναψηφίσει τους «βιαστές» του !

Αυτό το «έργο» της ψήφισης εκ νέου του ΣΥΡΙΖΑ, ας το αφήσει για τους βολεμένους του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, τους ανατολικούς ολιγάρχες (τύπου Σαββίδη και Μπόμπολα), τους ΛΟΑΤΚΙ και όσους άλλους τυχόν ευνοήθηκαν και βολεύτηκαν με κάποιον τρόπο από αυτήν την κυβέρνηση (όπως φυσικά και για το 5% των σκληροπυρηνικών αριστερών που πάντα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποτε Συνασπισμός)…

Όταν τα αναλογίζομαι αυτά, έρχονται αυτόματα στο μυαλό μου μνήμες από τις αντιδράσεις του αιώνια αφελούς και ψευτοεπαναστάτη λαού μας ( ή τουλάχιστον της πλειοψηφίας του), με τους πανηγυρισμούς και τους χορούς στο σύνταγμα, κατά τη διάρκεια ενός εγκληματικού δημοψηφίσματος και κλειστών τραπεζών, όπως και το φανατισμό που έβγαζε μια μεγάλη μερίδα λαού υπέρ του τότε “λαϊκού αγκιτάτορα” (και νυν «yes man») Τσίπρα, του Βαρουφάκη και του Καμμένου και των υπολοίπων της παρέας !

1 thought on “Πανηγυρισμοί για μια επώδυνη επιστροφή στο 2014 !

  1. Αλήθεια, όσοι υποστηρίζουν ότι ο θλιβερός Τσιπρας, δίνει χρήματα στο λαό, ποσό αφελής μπορει να είναι ;;; Αν δεν εκλεγεί μια άλλη κυβέρνηση τωρα και δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, μπορείτε να σκεφθείτε, ότι αυτό το θλιβερό υποκείμενο που μας κυβερνάει σημερα, κινδυνεύουμε να τον φάμε στα μούρη μας, αλλά 20χρονια ; Αν ο Ελληνικός λαός δεν τον τιμωρήσει τωρα, εμείς μόνοι μας, θα εγκαθιδρύσουμε ένα αριςτερο δικτάτορα για 20 χρονια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *