Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι ανασκαφές στην αρχαία Θουρία

Ειδήσεις Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι ανασκαφές στην αρχαία Θουρία, που διήρκεσαν δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) και πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας με τη διεύθυνση της δρος Ξένης Αραπογιάννη.

Το αρχαίο θέατρο αναδείχθηκε εντυπωσιακά με την ολοκλήρωση της ανασκαφής της σκηνοθήκης, όπου αποκαλύφθηκε ολόκληρο το μήκος 50 μέτρων των λίθινων αυλάκων της κινητής σκηνής. Επίσης ανασκάφηκε μέρος του βόρειου και του νότιου άκρου του κοίλου και ήρθαν στο φως πολλά από τα εδώλια που έχουν κατολισθήσει από τις ανώτερες κερκίδες του θεάτρου.

Παράλληλα με την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές σε όμορα αγροτεμάχια, που έφεραν στο φως ερείπια μεγάλων δημόσιων οικοδομημάτων της αρχαίας πόλης. Για πρώτη φορά έγινε αποψίλωση και λεπτομερής καθαρισμός σε τμήμα του εντυπωσιακού και εξαιρετικά εκτεταμένου αρχαίου λατομείου, που βρίσκεται στη θέση “Πριονιστά”, από όπου προέρχεται το δομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την οικοδόμηση των κτηρίων της αρχαίας Θουρίας.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος “Γ. και Β. Καρέλια” (μέγας χορηγός των ανασκαφών της Θουρίας) και του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”.

Σημαντικοί συντελεστές του επίπονου ανασκαφικού έργου ήταν το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό που αποτελεί την ανασκαφική ομάδα, καθώς και οι εθελοντές που συμμετείχαν στις παντός είδους εργασίες. Ουσιαστική και αποτελεσματική υπήρξε η συμπαράσταση του προέδρου της κοινότητας Ανθειας Ι. Γκίζα καθώς και του παλιού συνεργάτη στο έργο Α. Τσαγκλή.

ΠΗΓΗ: https://eleftheriaonline.gr/

image_pdfimage_print