ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διακυβέρνηση Διεθνή Ελλάδα Εξ. Πολιτική Οικονομία Πολιτικά

Υποτίθεται ότι με την εξέλιξη και εξάπλωση της τεχνολογίας (κυρίως βέβαια του διαδικτύου) θα σημειωνόταν μοιραία και μια επανάσταση στο πως ο κόσμο πληροφορείται και ενημερώνεται, οπότε θα είχαμε και ένα πιο ώριμο εκλογικό σώμα το οποίο θα βελτίωνε και τη δημοκρατία παγκοσμίως. Έτσι τουλάχιστον ελπίζαμε πολλοί…

Ωστόσο τελευταία σε μια σειρά από ξένες χώρες διαπιστώνουμε θλιβερά λαϊκίστικα εκλογικά φαινόμενα (που τα βλέπαμε και στην Ελλάδα κατά τις εποχές της οικονομικής κρίσης) και μάλιστα αυτά δεν παρουσιάζονται μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες με χαμηλο μορφωτικό επίπεδο, αλλά και σε αναπτυγμένες ορθολογιστικές χώρες !

Πρώτα βλέπουμε λοιπόν τη Ρωσόφιλη ακροδεξιά να σαρώνει και μέσα στο σκληρό πυρήνα της δύσης και ακόμα και στη Γερμανία η οποία θα έπρεπε κανονικά να έχει τις μεγαλύτερες ιστορικές ενοχές για όσα δεινά προκάλεσε τον περασμένο αιώνα ο Χίτλερ και οι εθνικοσοσιαλιστές στην Ευρώπη, αλλά και στην ίδια τη Γερμανία.

Το δε φαινόμενο των ΗΠΑ με τον Τραμπ είναι το χαρακτηριστικότερο όλων του πως ο λαός ωθήθηκε, από κάποες αιτίες και αφορμές, και με την κατάλληλη προπαγάνδα να εκλέξει έναν τόσο χυδαίο δημαγωγό, κατηγορούμενο με τον μισό ποινικό κώδικα.

Θα ήθελα όμως να ασχοληθώ και με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Ρουμανίας η οποία ψηφίζει και αυτή-έστω και με τις κατάλληλες λοβιτούρες της Μόσχας-για πρόεδρο έναν ακροδεξιό Ρωσόφιλο.

Τονίζουμε τη Ρουμανία (παρότι Βαλικανική χώρα που δεν φημίζεται για τον ορθολογισμό στην κουλτούρα της) διότι αυτή είναι μια καθαρά δυτικόφιλη χώρα, η οποία μάλιστα έχει παρουσιάσει αξιοθαύμαστη οικονομική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία.

Και το σημαντικότερο όλων ; Ότι αυτή η χώρα έχει αντιπαλότητα, αν όχι έχθρα, με τη Ρωσία, λόγω κυρίως της Μολδαβίας !

Πως διάολο μπορεί να πείσεις τις μάζες να ψηφίσουν ουσιαστικά τον εθνικό αντίπαλό σου ή και να φτάσεις στην τελική να γκρεμίσεις και ότι καλό χτίστηκε στη χώρα σου ;

Και όμως αυτό γίνεται κατά πρώτον, αν βρεις την κατάλληλη ρητορική δημαγωγία που πουλάει σε κάθε χώρα ή ποντάρεις στα κατώτερα ένστικτα του κόσμου !

Πιστεύω όμως ότι στις μέρες μας αυτό είναι κάτι πιο εφικτό ακριβώς διότι η ενημέρωση έχει ξεφύγει ως αποκλειστικότητα από τα συμβατικά ΜΜΕ και έχει πάει στο ίντερνετ και κυρίως στα social media. Αυτό μπορεί να έχει και θετική και αρνητική μετάμαφραση και συνέπειες, αλλά…

Η αρνητική είναι ότι εκεί η ανοησία, η αμάθεια και η παλαβομάρα που θα γράψει κάποιος να πάρει δημοσιότητα, like και διάλογο, ενώ σε άλλες εποχές θα συγκέντρωνε κυρίως χλευασμό στη δημόσια σφαίρα !

Για τους λόγους αυτούς φοβάμαι πως όλο αυτό μπορεί να συνεχιστεί και να γίνει ντόμινο πολιτικής παράνοιας σε πολλές χώρες, έστω και αν δεν παραγνωρίζω-και το έχουμε ξαναγράψει- ότι συνήθως υπάρχουν και πραγματικά αίτια και αφορμές που σπρώχνουν τον κόσμο προς κάποια ανορθολογική εκλογικη΄διαμαρτυρία.

Πως αντιμετωπίζεται όμως ; Εδώ θα πω ίσως την πιο αιρετική άποψη που έχω γράψει σε αυτή τη στήλη!

Το σύστημα ψήφου και εκλογών που ισχύει σχεδόν παγκοσμίως (όπου τέλος πάντων γίνονται εκλογές) είναι ξεπερασμένο και οδηγεί πλέον σε αδιέξοδα !

Πως γίνεται η ψήφος όλων των ανθρώπων να μετράει το ίδιο και να διαμορφώνει αποτέλεσμα; Πως γίνεται πχ. η ψήφος ενός μορφωμένου και συγκροτημένου ανθρώπου να μετράει το ίδιο με έναν αγράμματο παρακμιακό τύπο ;

Πως γίνεται να μετράει το ίδιο η ψήφος ενός άσχετου απολιτίκ ανθρώπου (που μπορεί να ψηφίζει και ότι του πει η μαμά και ο μπαμπάς του) το ίδιο με ενός ενημερωμένου και καταρτισμένου περί πολιτικής ;

Ή ακόμα και πως η ψήφος ενός ψυχασθενούς ή φιλακόβιου μπορεί να μετράει το ίδιο με ενός στοιχειωδώς συνετού ανθρώπου ;

Αμείλικτα τα ερωτήματα για το ατελές της δημοκρατίας μας και τροφή για σκέψη…Ναι, μεν όλοι πρέπει να δικαούνται να ψηφίζουν διότι ζουν σε μια χώρα και έχουν ίσες υποχρεώσεις και δικαίωματα και υφίστανται και τα καλά και τα κακά μιας συντεταγμένης κοινωνίας. Αλλά δεν γίνεται να μετράει το ίδιο η ψήφος όλων…πως να το κάνουμε ;

Πιστεύω πως θα ήταν μια επανάσταση διεθνώς αν βρισκόταν ένα σύστημα αναλογικής ψήφου όπου θα ψηφίζουν μεν όλοι, αλλά η ψήφος τους δεν θα μετράει το ίδιο !

Θα μπορούν πχ. οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να αξιολογούνται με στοιχειώδη τεστ μόρφωσης, ενημέρωσης και ορθολογιμού και έτσι να χωρίζονται στις ανάλογες κατηγορίες σημασίας ψήφου.

Κάτι τέτοιο πιστέω ότι θα άλλαζε προς το πιο ορθολογικό τα εκλογικά αποτελέσματα διεθνώς και  θα βελτίωνε και την ποιότητα δημοκρατίας και διακυβέρνησης της χώρας, αλλά ποιος τολμηρός ανθρωπος στον πλανήτη θα τολμήσει να κάνει την τομή ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *