Ναυαγοσώστες μόνο σε 10 παραλίες της Μεσσηνίας – Οι 3 πνιγμοί σε λίγες μέρες υπενθυμίζουν την έλλειψη !

Ειδήσεις Μεσσηνία

ΠΗΓΗ: https://eleftheriaonline.gr/

Τρεις πνιγμοί σημειώθηκαν από το περασμένο Σάββατο 13 μέχρι και την Τρίτη 16 του μήνα σε παραλίες της Μεσσηνίας, ενώ την πενταετία 2017-2021 στις θάλασσες δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας καταγράφηκαν συνολικά 26 πνιγμοί. Οι αριθμοί των πνιγμών στη θάλασσα, όπως και οι τρεις πνιγμοί τον φετινό Αύγουστο σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών, θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στους λουόμενους, ώστε να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την αποφυγή των κινδύνων κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη θάλασσα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στα δύο από τα τρία περιστατικά πνιγμού, οι ναυαγοσώστες προσπάθησαν να επαναφέρουν τους ηλικιωμένους κολυμβητές κάνοντάς τους καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αλλά κατά τη μεταφορά τους στο Νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ

Πιο αναλυτικά, τις μεσημεριανές ώρες του περασμένου Σαββάτου χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας 81χρονος που κολυμπούσε στην παραλία της Μικρής Μαντίνειας. Στον άνδρα παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες από τον ναυαγοσώστη, αλλά ο ηλικιωμένος δεν τα κατάφερε.

Στην Στούπα, το απόγευμα της Τρίτης, ήταν μια 77χρονη η οποία ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Και σε αυτή την περίπτωση, οι προσπάθειες του ναυαγοσώστη να την επαναφέρει δεν ευοδώθηκαν. Την Τετάρτη που μας πέρασε, μεσημεριανές προς απογευματινές ώρες ένας ακόμα 85χρονος κολυμβητής πνίγηκε στο Καλαμάκι Πεταλιδίου· τη μοναδική από τις τρεις παραλίες που δεν έχει ναυαγοσώστη. Στη Μεσσηνία άλλωστε οι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες όπου υπάρχει ναυαγοσώστης είναι μόλις 10, σε Μάνη, Καλαμάτα, Κυπαρισσία και Μπούκα Μεσσήνης. Ενώ δεν είναι τυχαίο ότι και τα τρία θύματα πνιγμού είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας.

ΜΟΛΙΣ 10 ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΕΣ ΩΣ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΕΣ

Και μπορεί τα προαναφερόμενα περιστατικά να συνέβησαν εντός ωραρίου των ναυαγοσωστών, ωστόσο, πολλοί από τους ηλικιωμένους επιλέγουν πρωινές ώρες για το μπάνιο τους στη θάλασσα, δηλαδή, τις ώρες που συνήθως είναι εκτός ωραρίου εργασίας τους. Την ίδια ώρα, ακόμα και οι παραλίες σε τουριστικά μέρη, όπως για παράδειγμα οι δημοφιλείς παραλίες του Δήμου Πύλου-Νέστορος, κατακλύζονται κάθε χρόνο από χιλιάδες επισκέπτες, Ελληνες και ξένους, που επιλέγουν τη Μεσσηνία για τις διακοπές τους. Όμως, καμία από αυτές δεν είναι χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη κι έτσι οι δήμοι δεν υποχρεούνται να προσλάβουν ναυαγοσώστη.

Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, από το συνολικό αριθμό των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες, το 70% είναι από πνιγμό, ενώ 8 στους 10 είναι άνω των 60 ετών.

26 ΠΝΙΓΜΟΙ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2017-2021

Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία, μόνο στις θάλασσες δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, πέρυσι καταγράφηκαν 2 επιβεβαιωμένοι από τον ιατροδικαστή πνιγμοί, που δεν οφείλονταν σε παθολογικά αίτια. Το 2020 καταγράφηκαν 3, ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί 10: 4 γυναίκες ηλικίας από 47 έως 80 ετών και 6 άνδρες ηλικίας από 66 έως 88 ετών. Το 2018 είχαν καταγραφεί 4 πνιγμοί (μία 83χρονη γυναίκα και 3 άνδρες ηλικίας 54, 73 και 81 ετών), ενώ το 2017 7: 2 γυναίκες 79 και 85 ετών και 5 άνδρες ηλικίας από 40 έως 87 ετών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

1. Να προτιμούν την κολύμβηση σε παραλίες στις οποίες να υφίσταται ναυαγοσώστης.

2. Να μη κολυμπούν μακριά από την ακτή και να μην κολυμπούν σε ανοιχτή θάλασσα.

3. Να κολυμπούν εντός της οριοθετημένης με σημαδούρες, περιοχής.

4. Να μην κολυμπούν μόνοι τους.

5. Να μην κολυμπούν εντός των οριοθετημένων διαύλων που χρησιμοποιούνται για την είσοδο – έξοδο σκαφών.

6. Να μην εισέρχονται στη θάλασσα μετά την κατανάλωση φαγητού ή ποτού.

7. Να μην κολυμπούν πολλή ώρα ή αν δεν αισθάνονται καλά ή αν αισθάνονται κουρασμένοι.

8. Να μην κολυμπούν σε περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονος κυματισμός ή θαλάσσια ρεύματα.

9. Να μην αφήνουν τα μικρά παιδιά να κολυμπούν χωρίς επιτήρηση.

10. Να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο και να μην εκτίθενται πολλή ώρα σε αυτόν.

11. Να ενημερώνουν άμεσα τον ναυαγοσώστη ή τις αρμόδιες Αρχές για οτιδήποτε παρατηρούν το οποίο μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη