Ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο ότι στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία η εξουσία θα περνούσε κάποια στιγμή στο δεξιό εθνικιστικό VMRO και ότι οι πιο διαλλακτικοί και υποχωρητικοί σοσιαλδημοκράτες θα παραμεριστούν (αλήθεια γιατί οι εκεί σκλυροπυρηνικοί θεωρούνται εθνικιστές, ενώ οι αντίστιχοι δικοί μας πατριώτες; ) και αυτό θα γίνει και τυπικά τον άλλο μήνα.
Δεν μπορούμε προς το παρών να ξέρουμε αν ο νέος πρωθυπουργός και πρόεδρος αυτής της χώρας χρησιμοποιούν τον σκέτο όρο «Μακεδονία» μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους και αν θα είναι απλό «πυροτέχνημα».
Το λέμε αυτό διότι κάποιοι αναλυτές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο η χώρα να κινηθεί περισσότερο προς τη Ρωσία (η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσεις τη θέση της στη Βόρειο Μακεδονία) και να τορπιλίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, συγκρουόμενη με Ελλάδα και Βουλγαρία.
Μπορούμε να εκτιμήσουμε όμως ότι η όποια αναθέρμανση του Μακεδονικού ζητήματος και όποια αμφισβίτηση της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να φέρει την Ελληνική κυβέρνηση αργά ή γρήγορα σε πολύ δύσκολη θέση !
Και εξηγούμε…κατά πρώτον η κυβέρνηση του λαοπλάνου Μητσοτάκη βρίσκεται στη δύσκολη θέση να καλεί τους γείτονές μας να εφαρμόσουν απαρέγκλητα μια συμφωνία την οποία κατά τ’άλλα θεωρούσαν κακή και επικίνδυνη και ότι άλλο έλεγαν κάποτε !
Αυτό και μόνο είναι αντιφατικό και οι σχετικά νοήμονες άνθρωποι και ψηφοφόροι (τουλάχιστον όσοι έχουν απομείνει) θα πρέπει να το καταλαβαίνουν.
Δεύτερον αυτή η κυβέρνηση,φοβούμενη το πολιτικό κόστος και την εσωτερική αντιπολίτευση του εθνικιστή Σαμαρά, δεν έφερε εδώ και πέντε χρόνια προς έγκριση στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας που ουσιαστικά ενεργούν τη συμφωνία των Πρεσπών στη χώρα μας.
Το μόνο δηλαδή που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα από τη συμφωνία είναι ουσιαστικά η αναγνώριση της χώρας με το νέο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και η άτυπη αναγνώριση έθνους και γλώσσας και τίποτα παραπάνω.
Τώρα λοιπόν που οι γείτονες προχωρούν σε μια μεμονωμένη παραβίαση της συμφωνίας, οι δικοί μας λένε πως «μην παραβιάζετε τη συμφωνία, αν θέλετε να την εφαρμόσουμε κάποτε στο μέλλον και εμείς…» !
Με λίγα λόγια η Ελληνική κυβέρνηση στην ουσία δεν θεωρεί ότι μια διεθνής συμφωνία-είτε είναι καλή, είτε κακή η συγκεκριμένη των Πρεσπών-δεσμεύει και τους δύο και τηρείται επί ίσοις όροις και ουσιαστικά «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα»…
Και όμως το ίδιο μπορούν να του απαντήσουν και οι άλλοι-και το λένε εμμέσως- πως «αφού δεν εφαρμόζετε αρκετά τη συμφωνία στη χώρα σας επί πέντε χρόνια, τότε με ποιο δικαίωμα κατηγορείτε εμάς τόσο εύκολα ότι την παραβιάζουμε;»
Aν λοιπόν στα Σκόπια συνεχίσουν το ίδιο «βιολί» και μετά την ανάληψη της εσουσίας το πιο πιθανό είναι να πάμε σε αναθέρμανση του Μακεδονικού ζητήματος και έξαρση του εθνικισμού και των υστερικών φωνών και στην Ελλάδα που θα στραφούν και κατά της κυβέρνησης και– μεταξύ άλλων-θα απαιτούν την καταγγελία και κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών και βέτο στην ένταξη στην Ε.Ε.(δείτε πχ. Βελόπουλο που ζητάει ακόμα και εμπάργκο, όπως στην εποχή Α.Παπανδρέου) !
Το βέτο στην Ε.Ε. οι κυβερνώντες θα μπορούσαν να το βάλουν πιο εύκολα, αφού και η πλαδαρή Ε.Ε. δεν έχει καταλάβει ακόμα αρκετά πόσο βρώμικος είναι ο Μητσοτάκης και συνήθως του κάνει πλάτες στα διεθνή ζητήματα.
Όμως την καταγγελία της συμφωνίας πως διάολο θα την κάνει από τη στιγμή που οι άλλοι έχουν εφαρμόσει τη συμφωνία περισσότερο από εμάς και έχουν κάνει μόνο μεμονωμές παραβάσεις (όπως δηλαδή οι πιο πρόσφατες) ;
Ακόμα και αν πάμε δηλαδή στα διεθνή δικαστήρια το πιο πιθανό είναι πως θα ηττηθούμε (όπως έγινε και με το βέτο στο ΝΑΤΟ του 2008) και ο πάταγος αυτή τη φορά από την εθνική ήττα θα είναι τέτοιος που μπορεί και να «καταπιεί» την κυβέρνηση !
Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν οι πορωμένοι για εξουσία κυβερνητικοί, αν και προς το παρών το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίσουν την κοινή γνώμη προπαγανδιστικά εν όψη εκλογών για να μην έχουν κόστος…
Υπομονή όμως να έχουμε και δείτε ότι οι εξελίξεις και οι εκπλήξεις επί του θέματος μπορούν να είναι ραγδαίες στο μέλλον !…