Κόκορας Μπαρδουνιώτικος

Ελληνική παράδοση

Eπική νοστιμιά, ζόρικη καταγωγή μ’ ευγενικές συνάφειες και μακρινές ρίζες, ένα πιάτο για γεύμα με την λαογραφία. Ο κούρος των Βαρδουνίων ή κόκορας Μπαρδουνιώτικος είναι ο ανεπανάληπτος κοκκινιστός κόκορας της Μάνης !

Μια απίστευτα υπέροχη γεύση που μπορεί να γίνει και με κόκορα και με κοτόπουλο. Όσοι τη δοκίμασαν ξαναζήτησαν να φάνε αυτό το νοστιμότατο φαγητό. Μια συνταγή προέρχεται από τα Μπαρδούνια της Λακωνικής Μάνης.

ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα

Έναν χωριάτικo κόκορα ή και κότα 1 ½ – 2 κιλά κομμένη σε μερίδες, 1 φλιτζάνι τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, 4-5 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 1 ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί, ½ κιλό τριμμένη φρέσκια ντομάτα, 2 κουταλιές πελτέ, 2 φύλλα δάφνης, 3 σκελίδες σκόρδο, 5-6 σπυράκια μπαχάρι, 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα, 150 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε μικρά κομμάτια, 50 γραμ. τριμμένη ξερή μυζήθρα, 100 γραμ κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε τις μερίδες του κόκορα ή της κότας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αν δεν χωράνε όλες μαζί κάντε το σε 2 δόσεις. Όταν σοταριστεί το πουλερικό, βάλτε το έτσι όιπως είναι σοταρισμένο σε μια πιατέλα..

2. Ρίξτε μέσα στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, σοτάρετέ το και στη συνέχεια ξαναβάλτε τον κόκορα ή την κότα μέσα στη κατσαρόλα..

3. Ρίξτε τα φύλλα της δάφνης, το σκόρδο, το μπαχάρι, πασπαλίστε με τη κανέλα και σβήστε με το κόκκινο κρασί.

4. Διαλύστε τον πελτέ σε 1 νεροπότηρο νερό και αδειάστε τον μέσα. Αλατίστε ελαφρά και πιπερώστε. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα και αφήστε το να μαγειρευτεί για 1 ώρα.

5. Μειώστε ακόμα περισσότερο τη φωτιά, ρίξτε μέσα τη πασπαλισμένη μυζήθρα καθώς και τα κομματάκια από το κεφαλοτύρι και τη κεφαλογραβιέρα.

6. Φέρτε 2 βόλτες με ξύλινη κουτάλα το φαγητό να μισολειώσουν τα τυριά και τότε το πουλερικό είναι έτοιμο να σερβιρισθεί, έτσι όπως είναι ζεστό στα πιάτα των ανθρώπων σας ή και των καλεσμένων σας.

7. Θα το φάτε όμως σκέτο ; Όχι, θα το συνοδεύσετε με μακαρόνια χοντρά Νο 5 ή πατάτες τηγανητές. Όχι μόνο μ’ αυτά. Μια σαλάτα είναι απαραίτητη. Προτείνουμε λάχανο ψιλοκομμένο με μαρούλι μαζί και από πάνω κόβουμε ψιλοκομμένο καρότο. Φυσικά και μερικές ελίτσες μαύρες Καλαματιανές. Τέλος, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως αντιλαμβάνεστε είναι απαραίτητο !

Σημείωση: Μερικές καλές νοικοκυρές σε τούτο τον κόκορα, λίγο πριν βάλουν το τυρί προσθέτουν και 1 φλιτζάνι τσαγιού πράσινες τσακιστές ελιές που ομολογουμένως είναι πεντανόστιμες.

Κάντε αυτό το φαγάκι, θα γίνει τέλειο, θα σας αποζημιώσει ! Απολαύστε το !