Κερκυραϊκά ήθη και έθιμα

Ελληνική παράδοση Λαογραφία
Η ιδιαιτερότητα του Κερκυραϊκού Πολιτισμού, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, οφείλονται στην επίδραση των στοιχείων του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού πάνω στη ντόπια Ελληνική πολιτιστική παράδοση. 
 
Λάτρης των παραδόσεων, μέχρι σημείου υπερβολής, ο Κερκυραίος, που δύσκολα ξενιτεύεται γιατί αγαπάει υπέρμετρα την ιδιαίτερή του πατρίδα, συμμετέχει ενεργά στην τήρηση και διαιώνιση των Κερκυραϊκών εθίμων, που φθάνουν ως τις μέρες μας αναλλοίωτα, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Κέρκυρας.
Η βαθιά θρησκευτικότητα που διακατέχει τον Κερκυραίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων που αφορούν τη θρησκευτική λατρεία. Από τον καιρό ακόμη της πρώιμης Ενετοκρατίας οι θρησκευτικές τελετές και των δύο δογμάτων στην Κέρκυρα είχαν Βενετική επιβλητικότητα και Βυζαντινή κατάνυξη.
Οι λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, τα μοναδικά έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα με τους επιταφίους και τις λιτανείες, τα δεκάδες πανηγύρια στην πόλη και τα προάστια, όπου οι πιστοί συμμετέχουν με θρησκευτική ευλάβεια, μαρτυρούν την αδιάρρηκτη σχέση των Κερκυραϊκών παραδόσεων με το μακρινό παρελθόν.
Η διατήρηση των λαογραφικών παραδόσεων και εθίμων του νησιού μέσω των πολλών τοπικών εκδηλώσεων και των διαφόρων φεστιβάλ τέχνης (μουσικής, χορού, κ.α.) που υπάρχουν, συνεπικουρείται από τη διατήρηση ενδυματολογικών στοιχείων (Κερκυραϊκή φορεσιά), δημοτικών τραγουδιών και γαστρονομικών παραδόσεων.
Έτσι φθάνουν μέχρι τις μέρες μας μοναδικά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, της Καθαροδευτέρας και του Πάσχα, του Αϊ Γιαννιού του Λαμπατάρη, της Μεταμόρφωσης, του Δεκαπενταύγουστου και των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η παραδοσιακή Κερκυραϊκή κεραμεική κατέχει εξέχουσα θέση και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη μακραίωνη πορεία της μαζί με τη λιθογλυπτική, την ξυλογλυπτική, την υφαντική, τη Χρυσοκεντητική, την καλαθοπλεκτική και τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Μέχρι σήμερα στα προάστια και την Κερκυραϊκή ύπαιθρο επιβιώνουν έθιμα του τρύγου, του μαζέματος του ελαιοκάρπου και του γάμου συνυφασμένα με τ δημοτικό τραγούδι, τον χορό και την ντόπια μελωδία.
Μια από τις σπουδαιότερες θέσεις στην Κερκυραϊκή παράδοση κατέχει το μοναδικό , Κερκυραϊκό Καρναβάλι που διατηρεί ακόμη μέχρι σήμερα στοιχεία από την αρχαιοελληνική Διονυσιακή-Σατυρική παράδοση εμπλουτισμένα με τους Βενετσιάνικους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που ήλθαν όταν το νησί διαφεντευόταν από τους Βενετούς.
 
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
Η παράδοση είναι πολύ σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού της Κέρκυρας. Όπως είναι φυσικό το νησί και οι παραδόσεις του είναι επηρεασμένες από την ελληνική, ενετική, γαλλική και αγγλική κουλτούρα, καθιστώντας τα έθιμα της Κέρκυρας μοναδικά.
 
Καρναβάλι
Κατά την εποχή του καρναβαλιού, η Κέρκυρα ‘φοράει’ τα καλά της. Οι πανηγυρισμοί στο νησί αυτό είναι ξεχωριστοί, αφού συνδυάζουν την αρχαία ελληνική παγανιστική κουλτούρα και τη λατρεία του Διόνυσου με το πνεύμα του καρναβαλιού της Βενετίας. Είναι μια ατελείωτη γιορτή με μουσική, στολές και πολύ γέλιο !
Πάσχα στην Κέρκυρα
Το Πάσχα είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερη γιορτή στην Κέρκυρα, όχι μόνο για τη θρησκευτική σημασία του, αλλά και γιατί είναι η εποχή που οι Ορθόδοξοι και οι Καθολικοί του νησιού γιορτάζουν μαζί.Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται ο Επιτάφιος. Το βράδυ γίνεται περιφορά των επιταφίων την οποία ακολουθούν οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες και οι πιστοί με κεριά στα χέρια τους. Μια άλλη Κερκυραϊκή παράδοση του Πάσχα γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, όταν οι κάτοικοι πετούν κανάτες απ’ τα παράθυρα των σπιτιών τους.Πρώτη διεξάγεται η λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας και μετά η λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και γορτάζεται η Ανάσταση. Η λειτουργία λαμβάνει χώρα στην Πλατεία Σπιανάδα. Όταν σημάνουν οι καμπάνες, αρχίζει η γιορτή, με πυροτεχνήματα, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν παραδοσιακά Πασχαλιάτικα πιάτα όπως είναι κόκκινα αυγά, φογάτσα, τσιλίχουρδα και κολομπίνες, αλλά και κρασί. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα γίνεται περιφορά της εικόνας της Ανάστασης απ’ όλες τις εκκλησίες.
Λιτανείες
Οι κάτοικοι της Κέρκυρας έχουν μεγάλη θρησκευτική πίστη και κάθε χρόνο γίνονται λιτανείες προς τιμή των Αγίων. Η πιο σπουδαία λιτανεία είναι του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του νησιού. Άλλες λιτανείες στην Κέρκυρα είναι η λιτανεία την Κυριακή των Βαΐων, η λιτανεία του Πρωτοκύριακου (που διεξάγεται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου), η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα το Μεγάλο Σάββατο και η λιτανεία της Αγ. Θεοδώρας, που γίνεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Φεστιβάλ & Πανηγύρια
Στα χωριά και την πόλη της Κέρκυρας διεξάγονται πανηγύρια και φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στις γιορτές αυτές οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν παραδοσιακές στολές, ν’ απολαύσουν την παραδοσιακή μουσική και χορούς και να δοκιμάσουν ντόπιες λιχουδιές.
Γαστρονομία
Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι ένας συνδυασμός ελληνικών και δυτικών γεύσεων, με στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας και πολλά μπαχαρικά. Ορισμένα απ’ τα πιο δημοφιλή πιάτα και γλυκίσματα της Κέρκυρας είναι:
  • η παστιτσάδα (μοσχάρι ή κόκορας με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια)
  • το σοφρίτο (μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες με σάλτσα από λευκό κρασί και σκόρδο)
  • το σαβόρο (ψάρι με σάλτσα από λευκό ξύδι, σκόρδο και μπαχαρικά)
  • το μπουρδέτο (ψάρι με πικάντικη κόκκινη σάλτσα)
  • η σούπα αυγολέμονο (σερβίρεται τις θρησκευτικές γιορτινές ημέρες)
  • η κότα μπολίδα παραγιομιστή (πρωτοχρονιάτικο πιάτο)
  • τα τσιλίχουρδα (σερβίρονται το Πάσχα)
  • τα χωριάτικα λουκάνικα και το σαλάμι
  • το φρούτο κουμ-κουάτ (φτιάχνεται γλυκό κουταλιού ή ποτό)
  • το φρούτο φρεσκαμέντα (αχλάδι με αγκάθια)
  • οι μάντολες (αμύγδαλα ψημένα με καραμέλα)
  • το μαντολάτο (γλυκό με σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και ροδόνερο)
  • η κολομπίνα (γιορτινή τούρτα της Κέρκυρας)
  • η τσιτσιμπύρα (αναψυκτικό με λεμόνι, τζίντζερ και σιρόπι σταφίδας)
Η Κέρκυρα φημίζεται για τα θαυμάσια κεραμικά της, τις χειροτεχνίες, τα υφαντά και τα ξυλόγλυπτα, καθώς επίσης για τα γλυκά της όπως είναι οι μάντολες, τα μαντολάτα και το γλυκό κουταλιού από κουμ-κουάτ. Σε ορισμένες περιοχές του νησιού φτιάχνουν γευστικό μέλι, κρασί και ούζο.
 
                http://www.corfu.gr