Καλαμάτα: 100 σαϊτολόγοι κατηγορούμενοι για το δυστύχημα του 2019 – Αντιδράσεις για επιλεκτική δίωξη

Ειδήσεις Μεσσηνία

Εκατό σαϊτολόγοι θα είναι κατηγορούμενοι για τη διενέργεια του σαϊτοπολέμου το Πάσχα του 2019 (28 Απριλίου), όπου σε τραγικό δυστύχημα έχασε τη ζωή του ο εικονολήπτης Κώστας Θεοδωρακάκης.

Αυτό ανακοίνωσαν οι ίδιοι οι σαϊτολόγοι, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους, γιατί πάνε κατηγορούμενοι “με τις κατηγορίες για τις οποίες ο πρόεδρος του συλλόγου τους αθωώθηκε” και αναρωτιούνται ρητορικά, “ποιος δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος παρέβει το καθήκον του, οι σαϊτολόγοι;”.

Οι σαϊτολόγοι υπενθυμίζουν ότι “μετά το θανατηφόρο δυστύχημα της 28ης Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού πασχαλινού εθίμου του σαϊτοπολέμου της Καλαμάτας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο δημοσιογράφος Κώστας Θεοδωρακάκης, η Δικαιοσύνη απέδωσε ευθύνες και καταδίκασε τους: 1. Κώστα Σωτηράκο, τότε καπετάνιο του μπουλουκιού «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη», σε ποινή 3 ετών και 7 μηνών. 2. Νικόλαο Μπασακίδη, τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, σε ποινή 2 ετών. 3. Παναγιώτη Νίκα, τότε δήμαρχο Καλαμάτας, σε ποινή 2 ετών, 4. Πέντε σαϊτολόγους από το μπουλούκι «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» σε ποινή 9 μηνών (για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων). 5. Τους Βαρελά Ιωάννη (πρόεδρο του Συλλόγου Σαϊτολόγων) και Ιωάννη Δούζη (πρόεδρο της Φάρις) αθώωσε.

Για τους καταδικασθέντες εκκρεμεί η συζήτηση στο Εφετείο τον Μάιο του 2025”.

Αφού αναφέρονται στην παραπάνω απόφαση που εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου 2022 και στο σκεπτικό της παρατηρούν: “Ως εκ τούτου αναφύονται σοβαρότατες ενδείξεις περί τέλεσης αδικημάτων, σχετιζόμενων με την παράβαση του νόμου περί όπλων, αλλά και περί τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, κατά διαβίβαση σε αυτήν, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 38 ΚΠΔ, αντιγράφων των παρουσών δικογραφιών και απόφασης.

Για τους λόγους αυτούς διαβιβάζει αντίγραφα δικογραφιών και απόφασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για διερεύνηση πράξεων σχετικών με την παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και παράβαση καθήκοντος”.

Οι σαϊτολόγοι προχθές Τετάρτη, με αφορμή την δίκη 26 ατόμων – σαϊτολόγων από τα 3 μπουλούκια που είχαν ρίξει σαΐτες πριν το τραγικό δυστύχημα, – αναβλήθηκε για την 20η Μαΐου – συζήτησαν μεταξύ τους και με τον δικηγόρο τους Αντώνη Κατσά, “για την απαγγελία κατηγοριών, μετά την καταδίκη της 18ης Μαρτίου 2022, μόνο κατά των σαϊτολόγων, παρόλο που η απόφαση, παράλληλα, πρότεινε την ερεύνηση για την τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος σε δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους”.

Συνεχίζοντας, αναφέρουν ότι “προφανώς αυτοί που «τέλεσαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» δεν είναι οι σαϊτολόγοι” και μεταξύ άλλων προσθέτουν: “Είναι όλοι αυτοί που απολάμβαναν τη δημοσιότητα, φωτογραφιζόμενοι με τους σαϊτολόγους. Είναι όλοι αυτοί που ελέγχουν τη δημόσια και δημοτική ασφάλεια και που διαχρονικά δεν τόλμησαν να πουν ποτέ όχι στην τέλεση ενός εθίμου που είχε ζωή 170 χρόνια. Είναι όλοι αυτοί που στρουθοκαμήλιζαν κι «έστριβαν δια του αρραβώνος» αρνούμενοι την εκτέλεση του καθήκοντός τους βάσει των ισχυόντων νόμων που όφειλαν να γνωρίζουν. Είναι όλοι αυτοί που έβλεπαν με θαυμασμό τότε τους σαϊτολόγους, που συντηρούσαν με κόπο και με προσωπικές θυσίες ένα παμπάλαιο καλαματιανό έθιμο και τους άφηναν απροστάτευτους στην υποτιθέμενη «παρανομία» τους”.

Καταλήγοντας, αναφέρουν ότι “η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία σημειωτέον λειτουργούσε όλα τα τελευταία έτη που το έθιμο του σαϊτοπολέμου είχε αποκτήσει πανελλήνια δημοτικότητα και όλες οι προετοιμασίες γίνονταν φανερά και δημόσια, φαίνεται πως ερεύνησε, κατά πως της παραγγέλθηκε από 18/3/2022, και αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στους: α) 26 σαϊτολόγους από τα 3 μπουλούκια που είχαν ρίξει σαΐτες πριν το δυστύχημα. β) 74 σαϊτολόγους από όλα τα μπουλούκια που συμμετείχαν στην τέλεση του εθίμου την 28/4/2019.

Και οι δύο δίκες ενσωματώθηκαν πλέον και θα διεξαχθούν την ίδια μέρα. Αναζητούνται μάρτυρες υπεράσπισης των σαϊτολόγων από αυτούς που έχτισαν καριέρες πάνω τους. Εχει κάποιος δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος ψυχή και να πει την αλήθεια ή να παραδεχθεί την παράβαση του καθήκοντός του; Ας είναι καλά ο δικηγόρος μας Αντώνης Κατσάς”.

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr