Η Κροατία σόκαρε τη χαβελετζίδικη Βραζιλία !
Πριν αναλύσουμε τη μεγάλη νίκη-έκπληξη της Κροατίας επί της Βραζιλίας στα πέναλτι, οφείλουμε να σχολιάσουμε το εξής…
Είναι εικόνα σοβαρής ομάδας που πάει να παίξει ένα μεγάλο ματς να χορεύουν οι παίκτες της μέσα στο λεωφορείο ;; Αυτά αμφιβάλλουμε να γίνονταν και επί εποχής Αρχοντίδη και Παναγούλια στην εθνική Ελλάδας, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για μια χαβαλετζίδικη Βραζιλία !
Τώρα μέσα στο παιχνίδι είδαμε έναν εξαιρετικό και έμπειρο προπονητή όπως ο Ντάλιτς να έχει απονευρώσει τη Βραζιλία, ειδικά στον άξονα, για περίπου 60 λεπτά του κανονικού αγώνα και έναν looser προπονητή όπως ο Τίτε να μην μπορεί να βρει λύσεις και όταν τις βρίσκει, οι επιθετικοί του να στέκονται κατώτεροι των περιστάσεων.
Μετά το 60′ πάντως η Βραζιλία ανέβασε τις γραμμές της και προχώρησε στην κίνηση του επικίνδυνου Ροντρίγκο από τον πάγκο και ήταν η ομάδα που κυνήγησε περισσότερο το γκολ, αλλά να μην το κάνει λόγω Λιβάκοβιτς και έλλειψης συγκέντρωσης.
Και όταν ένα ματς πάει στην παράταση, όπου υπάρχει κούραση και λάθη, είναι πάντα ανοιχτό και επίφοβο για όλους, με τη Βραζιλία να βρίσκει τελικά το γκολ που έψαχνε (περισσότερο από την αντίπαλό της) με έξοχο συνδυασμό Νείμάρ, Ροντρίγκο, Πακετά.
Όλοι τότε θεώρησαν ότι το παιχνίδι κρίθηκε και ότι η Κροατία δεν θα μπορέσει να αντιδράσει και να παραβιάσει την υποτιθέμενη στιβαρή άμυνα της Βραζιλίας.
Αλλά με συγχωρείτε…ποια στιβαρή άμυνα όταν στο προηγούμενο ματς η Ν.Κορέα τους έκανε ένα γκολ και 3,4 ακόμα καλές ευκαιρίες ; Και γιατί τότε να μην βρει και η Κροατία τη φάση της να κάνει γκολ ;
Tο βρήκε λοιπόν σε μια φάση στο 117’ με τον έμπειρο Όρσιτς και τον…απίθανο Πέτκοβιτς την άμυνα της Βραζιλίας απούσα, αντί να “καταπίνει τη μπάλα” σε εκείνο το σημείο, δείχνοντάς μας αυτό που λέμε ότι ήταν μια χαβαλετζίδικη ομάδα !
Ο δε Ντάλιτς το πάλεψε μέχρι τέλους με τις αλλαγές του από τον πάγκο και βάζοντας πολύ σωστά παραπάνω επιθετικό για να γεμίσει όσο μπορεί την αντίπαλη περιοχή και τα έπαιξε όλα για όλα.
Τα δε πέναλτι είναι μια διαδικασία που αποδείχθηκε ότι οι Κροάτες έχουν το Know how, έστω και αν ο Άλισον είναι καλύτερος τερματοφύλακας από τον Λιβάκοβιτς, και τελικά φάνηκε πως ήταν καλύτερα συγκεντρωμένοι και προετοιμασία από τους Βραζιλιάνους για αυτό το ενδεχόμενο.
Η Βραζιλία λοιπόν δεν θα κατακτήσει ούτε αυτό το μουντιάλ (τελευταίο ήταν το 2002), δείχνοντας ότι κόντρα στις καλές Ευρωπαίκές ομάδες δεν έχει πλέον το know-how και τον απαραίτητο ορθολογισμό.
Όσο για την Κροατία έχει ήδη πετύχει έναν άθλο, ίσως μεγαλύτερο και από αυτόν του 1998, αλλά και του 2018 δεδομένου ότι αυτή η ομάδα δεν είναι τόσο ποιοτική όσο ήταν εκείνες και θα πάει να παίξει κόντρα στην Αργεντινή χωρίς άγχος για να κάνει κάτι ακόμα πιο σπουδαίο.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΛΙΒΑΚΟΒΙΤΣ
Ο Κροάτης τερματοφύλακας ήταν εξαιρετικός και στα 120’ λεπτά αγώνα και κυρίως βέβαια ήταν αυτός που στη διαδικασία των πέναλτι έπιασε αυτό του και έδωσε ουσιαστικά τη νίκη στην ομάδα του.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΟΛΗ Η FRONT LINE ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
Και ειδικά η αρχική με Ριτσάρλισον, Βινίσιους και Ραφίνια που στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και άστοχη στην τελική προσπάθεια, με αποτέλεσμα ο Νεϊμάρ να γίνεται ο παίκτης που επομιζόταν τα πάντα μεσοεπιθετικά και επιθετικά
Άξιζε τη νίκη η Αργεντινή, μέτρια η Ολλανδία
Το παιχνίδι αυτό νομίζουμε ότι το κέρδισε ή ομάδα που κυνήγησε περισσότερο τη νίκη και νομίζουμε ότι εν τέλει δίκαια η ομάδα της Αργεντινής πήρε την πρόκριση στην τετράδα, αν και κάποιες συμπεριφορές των παικτών της σε αυτό, δεν την τιμούν.
Παρότι η Αργεντινή κατέβηκε με τρία στόπερ για να φυλάει τα νότα της, φάνηκε από την αρχή ότι έχει μπει πιο επιθετική και αποφασισμένη να ψάξει το γκολ απέναντι σε μια Ολλανδία που πήγε στο συγκεκριμένο της παθητικό παιχνίδι, περιμένοντας να βρει μια αντεπίθεση ή έναν καλό αυτοματισμό για να βρει το γκο.
Τελικά η Αργεντινή και σκόραρε με τον υπέροχο συνδυασμό Μέσι και Μολίνα και έδειχνε να ελέγχει στη συνέχεια το παιχνίδι απέναντι σε μια Ολλανδία που δεν είχε βρεθεί ξανά πίσω στο σκορ και φαινόταν να μη βρίσκει λύσεις και να μην απειλεί.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Φαν Γκάαλ προχώρησε σε ενδεδειγμένες αλλαγές με Κουπμάινερς και Μπέργκχάουζ και πήρε οριακά την κατοχή της μπάλας, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερα απειλητική.
Πιο ουσιαστική η Αργεντινή, που έβγαινε επικίνδυνα στις αντεπιθέσεις, έκανε τελικά και ένα δεύτερο γκολ με το πέναλτι του Μέσι, όταν ο Ντάμφρις «σκούπισε» τον Ακούνια.
Όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί, μόνο που υπήρχε και ο πολύπειρος Φαν Γκάαλ που συνέχισε να το παλεύει από τον πάγκο και προσπάθησε να χτυπήσει στα ύψη την Αργεντινή και υπήρχαν και «παιδικές ασθένειες» της Αργεντινής όπως ο υπέρμετρος ενθουσιασμός και έπειτα ο πανικός.
Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο 2-2 με μεγάλο πρωταγωνιστή έναν σχετικά άγνωστο σέντερ φορ όπως ο Βέγκχορστ και το ματς έφτασε στην παράταση.
Εκεί είδαμε μια υπερβολικά φοβική Ολλανδία, αν και θα περιμένει κανείς ότι θα είχε καλύτερο Momentum και ψυχολογία από τους αντιπάλους της και την Αργεντινή να ψάχνει περισσότερο το γκολ και να κάνει δύο, τρεις καλές ευκαιρίες που όμως δεν ευδοκίμησαν.
Αν μπορούμε να πούμε κάτι για τα πέναλτι είναι ότι μίλησε και η παράδοση που έχουν οι δύο ομάδες στη διαδικασία (θετική η Αργεντινή, αρνητική η Ολλανδία), αλλά και το ότι οι Λατίνοι διαθέτουν καλό τερματοφύλακα και έτσι η Αργεντινή έκανε το μεγάλο βήμα για τα ημιτελικά.
Τα περί διαιτησίας του Μέσι και άλλων Αργεντινών, νομίζουμε πάντως ότι είναι κούφια λόγια διότι-παρότι αυτός είναι ένας μέτριος διαιτητής που έχασε αρκετά τον έλεγχο του αγώνα-πολύ απλά χαρίστηκε μια κόκκινη κάρτα στη φάση όπου παίκτης των Αργεντίνων κλοτσάει τη μπάλα πάνω στους αναπληρωματικούς της Ολλανδίας.
Τέλος πάντως η Αργεντινή πέτυχε αυτό που ήθελε και πλέον φαντάζει αν μη τι άλλο το φαβορί για πρόκριση στον τελικό απέναντι σε μια Κροατία που η λογική λέει ότι έχει πιάσει ταβάνι.
Ταβάνι επίσης νομίζουμε ότι έπιασε και η Ολλανδία η οποία δεν έχει την ποιότητα να επαναλάβει κατορθώματα του 2010 και 2014 και, αν μη τι άλλο, δεν ενθουσίασε με τον τρόπο παιχνιδιού της ούτε και τους ίδιους τους Ολλανδούς.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
Ήταν ο ηγέτης που πρέπει με μια απίθανη ασίστ και πέναλτι – γκολ και οδηγούσε εκ του ασφαλούς την ομάδα του στην τετράδα, ωστόσο και η συμπεριφορά του με τον να βρίζει και να προκαλεί αντιπάλους και διαιτητές δεν τον τιμά.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΜΕΜΦΙΣ ΝΤΕΠΑΪ
Το αστέρι στην επίθεση των Ολλανδών ήταν σαν να μην υπήρχε γι’αυτό και αντικαταστάθηκε στο 79ο λεπτό από τον Φαβ Γκάαλ, τη στιγμή που η ομάδα του κυνηγούσε γκολ