ΓΑΛΛΙΑ-ΔΑΝΙΑ 0-0
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Ας μείνουμε μακριά από τους “ψεκασμένους” που μιλούν για στημένο ματς και ας το σχολιάσουμε πιο αντικειμενικά. Οι Γάλλοι μπήκαν με αρκετές αλλαγές για να ξεκουράσουν παίκτες, ωστόσο στο πρώτο ημίχρονο έπαιξαν καθαρά για τη νίκη που δεν τους βγήκε.
Και δεν τους βγήκε γιατί παρουσίασε ένα πρόσωπο χωρίς ιδιαίτερη φαντασία και εμπνεύσεις, μπλοκαρισμένη από την πολυπρόσωπη άμυνα της Δανίας και ταυτόχρονα η άμυνά τους να προβληματίζεται από τις εμπνεύσεις του Έρικσεν.
Το δεύτερο ημίχρονο δεν αντέχει σε μεγάλη κριτική, αφού οι δύο ομάδες δεν φάνηκαν διατεθειμένες να πάρουν ρίσκα και συμβιβάστηκαν με την ισοπαλία και ιδιαίτερα οι Δανοί που έκαναν φανερά και καθυστερήσεις για να περάσει η ώρα και να φύγουν αήττητοι και με την πρόκριση. Έτσι ήρθε ένα ωραιότατο 0-0 το οποίο τελικά δεν χάλασε κανέναν από τους δύο.
Γενικά η Γαλλία μπορούμε να πούμε πως έδειξε το παρόμοιο πρόσωπο των αγώνων με Περού και Αυστραλία, απλά χθες έπεσε σε καλύτερο αντίπαλο και δεν κέρδισε. Η δε Δανία συνεχίζει να μην εντυπωσιάζει, αλλά να παίρνει αποτελέσματα και πιστεύω πως, με την άμυνα που παίζει, οι Κροάτες δεν θα έχουν καθόλου εύκολη δουλειά μαζί τους στους 16.
ΠΕΡΟΥ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 2-0
18 Καρίγιο, 50′ Γκερέρο
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Αυτό ήταν ένα ματς όπου οι Αυστραλοί έπαιζαν για τη ζωή τους και οι Περουβιανοί μόνο για το γόητρο, αλλά τελικά η ανάγνωσή του τελικού αποτελέσματος είναι αρκετά εύκολη !
Η Αυστραλία στα προηγούμενα ματς στηνόταν στην άμυνα και περίμενε τους αντιπάλους, αλλά τώρα ήταν υποχρεωμένη να επιτεθεί για να κερδίσει και αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να το κάνει απέναντι σε μια γενικά πιο ποιοτική ομάδα όπως το Περού και ειδικά όταν το σκοράρισμα το έχει πολύ δύσκολο (έχει σκοράρει μόνο με πέναλτι στο μουντιάλ)…
Έτσι, αν και ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα, δέχθηκε ένα γκολ από τον Καρίγιο και από εκεί και πέρα όσο και να πίεζε ,το μόνο που κατάφερε ήταν να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να χάσει κάποιες καλές ευκαιρίες. Μετά το 2-0 όλα είχαν τελειώσει για την Αυστραλία και το παιχνίδι δεν αντέχει σε καμία κριτική…
Γενικά ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο ομάδες είχαν μια αξιοπρεπή παρουσία για τα δεδομένα τους. Και η Αυστραλία που έπαιξε στα ίσια και ήταν αξιοπρεπής με όλους τους αντιπάλους της, αλλά και το Περού που άρεσε το ελεύθερο ποδόσφαιρο που έπαιξε και η τεχνικη΄κατάρτιση μερικών παικτών του, αλλά που δύσκολα θα έφερνε αποτελέσματα απέναντι σε ορθολογιστικές Ευρωπαϊκές ομάδες.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΝΙΓΗΡΙΑ 2-1
14′ Μέσι, 51′ πεν. Μόουζες, 86′ Ρόχο
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Αυτό ήταν αναμφισβήτητα το ματς της ημέρας με την Αργεντινή να παίρνει τελικά με συναρπαστικό τρόπο το τρίποντο και την πρόκριση στους 16 κόντρα στην αξιόμαχη Νιγηρία !
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι είδαμε μια Αργεντινή που οι αλλαγές που είχε στην ενδεκάδα (Αρμάνι, Οταμέντι, Μπανέγα, Πέρεζ) την άλλαξαν προς το καλύτερο, αλλά και που ήταν και σαφώς καλύτερη τακτικά και προετοιμασμένη για το τι θα συναντήσει κόντρα στους Νιγηριανούς. Από την άλλη φάνηκαν πάλι προβλήματα και στην αμυντική συμπεριφορά, αλλά και μέτρια έως κακή απόδοση των Μασεράνο, Ντι Μαρία.
Στο πρώτο ημίχρονο η Αργεντινή σαφώς καλύτερη , μπήκε πολύ αποφασισμένη και βρήκε ένα γκολ από μια πολυπόθητη στο μουντιάλ προσωπική ενέργεια του Μέσι και δεν κινδύνευσε παρά ελάχιστα από το μονότονο παιχνίδι των Νιγηριανών. Στο δεύτερο ημίχρονο όλα άλλαξαν, με τους Νιγηριανούς να σκοράρουν από το ανόητο πέναλτι του Μασεράνο και έπειτα να κρατούν την ισοπαλία, χωρίς να απειλούνται ιδιαίτερα και με μια Αργεντινή μέτρια και αγχωμένη που στηριζόταν κυρίως σε ατομικές ενέργειες, ενώ πάντα ήταν ευάλωτη στις αντεπιθέσεις των Αφρικανών με τον εξαιρετικό Μούσα.
Τι έκρινε το ματς ; Πρώτον η τύχη, χάρις σε μια απονενοημένη ενέργεια του αμυντικού Ρόχο που ίσως δεν έχει κάνει εύστοχα, ούτε στην προπόνηση ! Δεύτερον η αδυναμία των Νιγηριανών να τελειώσουν το ματς με τον Μούσα στο 83′ και τον Ετέμπο στο 84′, αλλά και χάρις στον Τούρκο διαιτητή Τσακίρ που αρνήθηκε τουλάχιστον άλλο ένα πέναλτι στη Νιγηρία και που γενικά έδειχνε μια διάθεση να σπρώξει την Αργεντινή…
Η ουσία όμως είναι ότι η Αργεντινή είναι στους 16 και προφανώς θα έχει μια ψυχολογική και αγωνιστική ανάταση. Δεν παύει ωστόσο να είναι μια ομάδα με φανερές αδυναμίες και προβλήματα που δεν μπορούμε να την θεωρήσουμε φαβορί απέναντι στους Γάλλους ,αλλά ούτε και ξεγραμμένους.
Η Νιγηρία παρουσίασε μια ομάδα με καλούς ρολίστες και παίκτες με πολλά φυσικά προσόντα που ήταν όμως χειρότερη από τη Νιγηρία του 2014. Το πάλεψε όσο μπορούσε, με την εμπειρία του προπονητή της και ένα ιδιόρρυθμο ποδόσφαιρο, αλλά στα κρίσιμα σημεία του αγώνα η τύχη της γύρισε την πλάτη και γυρίζει πρόωρα στη βάση της…
ΚΡΟΑΤΙΑ-ΙΣΛΑΝΔΙΑ 2-1
53′ Μπαντέλι, 76′ πεν. Σίγκουρντσον, 90′ Πέρισιτς
Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ
Μαγική εικόνα το τελικό αποτέλεσμα με την Ισλανδία να χάνει σωρεία ευκαιριών και την πειραματική ενδεκάδα της Κροατίας απλά να εκμεταλλεύεται δύο λάθη των Ισλανδών και να σκοράρει δύο φορές, παίρνοντας το τρίτο της τρίποντο και βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα των Ισλανδών για πρόκριση…
Στο πρώτα τριάντα λεπτά οι Ισλανδοί μπήκαν δίνοντας πρώτα βάρος στην άμυνα και με υπομονή μήπως προκύψει κάτι καλό μπροστά. Βλέποντας ωστόσο τη χαλαρότητα των Κροατών, οι Σκανδιναβοί βγήκαν μπροστά και έχασαν ευκαιρίες κάποιες για να προηγηθούν. Ίδιο σκηνικό στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ωστόσο σε μια αντεπίθεση των Κροατών φάνηκε η αστάθεια της Ισλανδικής άμυνας και έτσι έγινε το 1-0.
Οι Ισλανδοί έπειτα τα έπαιξαν όλα για όλα, έχασαν αρκετές ευκαιρίες και τελικά στο 76′ πέτυχαν ένα γκολ που προφανώς άξιζαν, με το πέναλτι του Σίγκουρντσον για το 1-1. Σε συνδυασμό με το 2-1 που είχε κάνει την ίδια στιγμή η Αργεντινή κόντρα στη Νιγηρία, οι Ισλανδοί χρειάζονταν ένα ακόμη γκολ για το 2-1 που θα έδινε σε αυτούς την πρόκριση στους 16 !
Το αποτέλεσμα ήταν να βγουν όλοι μπροστά, οι Κροάτες να βρουν χώρο για να κάνουν ευκαιρίες και τελικά με ένα προφανές λάθος κούρασης στο κέντρο των Ισλανδών να γίνει το 2-1 για την Κροατία και όλα να τελειώσουν εκεί…Η Κροατία τυχερή και χωρίς να δείξει κάτι ιδιαίτερο, αλλά της αξίζει ένα μπράβο που δεν αδιαφόρησε για το ματς και προστάτευσε το κύρος της διοργάνωσης.
Οι Ισλανδοί έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια,αλλά έμειναν μόνο στον έναν πόντο κυρίως λόγω αμυντικών προβλημάτων και ανύπαρκτης προπονητικής βοήθειας και ατυχιών (απώλεια Γκουντμουνστον και 55 βαθμοί ζέστη) στο ματς με τη Νιγηρία.