Εκδρομή στην Καλαμάτα του 1961 (σπάνιο βίντεο) !

Αφιερώματα Μεσσηνία

Ένα σπάνιο φιλμ που τραβήχτηκε με κάμερα στην πόλη μας το έτος 1961 μπορείτε να δείτε παρακάτω ! Το φιλμ φαίνεται να έχει τραβηχτεί κυρίως στο Κάστρο της Καλαμάτας, όπου στέκονται ένας ηλικιωμένος άντρας και τρεις γυναίκες…

Έπειτα η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε έναν νεότερο άντρα, ένα αγόρι και τους τέσσερις ανθρώπους του πρώτου πλάνου να βρίσκονται στο τότε τουριστικό περίπτερο (αναψυκτήριο) του Κάστρου Καλαμάτας το οποίο είχε θέα σχεδόν όλη την πόλη. Η μια απ’ τις τρεις γυναίκες φαίνεται να δείχνει κάτι με το χέρι της ενώ ο κινηματογραφιστής μας δίνει ένα πανοραμικό ολόκληρης της πόλης.

Έπειτα βλέπουμε ένα πέτρινο μονοπάτι γεμάτο καταπράσινα φυτά εκατέρωθεν καθώς μια γυναίκα κατευθύνεται προς την κάμερα.

Αμέσως μετά, ο φακός μας δείχνει τον εξωτερικό χώρο των κελιών των μοναχών και γενικά το κτήριο της μονής Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, με κάποιες μοναχές να συζητάνε. Πρόκειται για ένα γυναικείο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1796.

Έπειτα η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε μια ωραία παραλία (άγνωστο ποια ακριβώς) με κόσμο να κολυμπάει και αμέσως μετά πλάνα απ’ την εξέδρα της παραλίας με άτομα να διασκεδάζουν πετώντας τους φίλους τους στο νερό αλλά και λουόμενους να κολυμπάνε και να απολαμβάνουν ανέμελοι τον ήλιο.

Το σπάνιο αυτό φιλμ της Aylon Film  κλείνει με τον ηλικιωμένο άντρα και τις δυο γυναίκες να πηγαίνουν προς το εσωτερικό ενός εστιατορίου-καφετέριας, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην παραλία.

image_pdfimage_print