Δεν πέρασε το ψήφισμα για τα αρχαία της Υπαπαντής στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Ειδήσεις Μεσσηνία

Μια εκτενής συζήτηση διεξήχθη χθες στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Καλαμάτας με το ζήτημα που έχει ανακύψει για την ανάπλαση της Υπαπαντής και της ανάδειξης των αρχαιοτήτων να είναι στο προσκήνιο.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, με τις μειοψηφίες (Μάκαρης, Αντωνόπουλος) να καταθέτουν τις απόψεις προς την κατεύθυνση του να σταματήσει το έργο της ανάπλασης και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες

Πάντως, μεταξύ του να γίνει μια συζήτηση αναλυτική σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρουσία των ειδικών κυριάρχησε το να συζητηθεί στο τέλος της συνεδρίασης το ψήφισμα Μάκαρη και Αντωνόπουλου, που  ζητούσε να αναδειχθούν τώρα οι αρχαιότητες, ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην έκφανση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το ψήφισμα, η τοποθέτηση του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Από την άλλη ο Δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε πως όλοι είναι υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων, όμως χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία και πως το ζήτημα των αρχαιοτήτων δεν εμφανίστηκε σήμερα και αναρωτήθηκε τι έγινε στο παρελθόν (από το 1997), και γιατί κανείς δεν μίλησε Οκτώβριο του 2019 όταν το θέμα είχε περάσει προς έγκριση στο Δ.Σ.

Επίσης στάθηκε στα όσα είχαν δρομολογηθεί και την προσπάθεια της προηγούμενη δημοτικής αρχής του Νίκα για την τότε πρόταση που απορρίφθηκε από το ΚΑΣ, επεσήμανε πως για το θέμα αποφαίνονται και αποφασίζουν οι ειδικοί. Εξήγησε πως το 2015 υπήρξε η έγκριση από την Εφορία Αρχαιοτήτων και κανείς από 2015 έως σήμερα δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα και στάθηκε στα όσα ο ίδιος έθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού και στις απαντήσεις που δόθηκαν γραπτώς και προφορικά.

Τέλος ξεκαθάρισε πως δεν έχουν εισφερθεί νέα στοιχεία και δεδομένα και εάν υπάρξουν τέτοια να προσκομιστούν στους ειδικούς και έως τότε η υπόθεση προχωρά με βάση την εγκεκριμένη μελέτη.

Τελικά το αποτέλεσμα ήταν το ψήφισμα να καταψηφιστεί με ψήφους 18 κατά 11 υπέρ και ένα λευκό.