Δίκη για θάνατο Κ. Θεοδωρακάκη: Καταδικάστηκαν 8 από τους 10 κατηγορούμενους !

Ειδήσεις Μεσσηνία

Ένοχοι για το θάνατο του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη από σαΐτα, στον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας ανήμερα το Πάσχα του 2019, κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος (τότε δημοτικός σύμβουλος) Νίκος Μπασακίδης, ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο 65χρονος καπετάνιος του μπουλουκιού.

Οι δύο αυτοδιοικητικοί και ο καπετάνιος του μπουλουκιού κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους δύο αυτοδιοικητικούς γιατί έκρινε πως είχαν την ευθύνη για τη λήψη και τήρηση μέτρων ασφαλείας στον σαϊτοπόλεμο, καθώς και για τις συνθήκες διεξαγωγής του. Ο καπετάνιος καταδικάστηκε γιατί όπως προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία, η φονική σαΐτα έφυγε από το φλεγόμενο ταγάρι του όταν αυτός το πέταξε κάτω στην προσπάθειά του να το σβήσει με το πόδι του.

Αθώους έκρινε το δικαστήριο για την ίδια κατηγορία τον τότε πρόεδρο της “Φάρις” Γιάννη Δούζη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας εκείνη την περίοδο, ενώ καταδικαστική ήταν η απόφαση και για τους 5 κατηγορούμενους σαϊτομάχους οι οποίοι (όπως και ο καπετάνιος του μπουλουκιού) αντιμετώπιζαν αδικήματα που αφορούν το νόμο περί βεγγαλικών και όπλων, και συγκεκριμένα της κατοχής, χρήσης και κατασκευής των αυτοσχέδιων σαϊτών με μαύρη μπαρούτη, που είναι απαγορευμένη εκρηκτική ύλη.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Νωρίτερα η εισαγγελέας πρότεινε στην αγόρευσή της να κηρυχθούν ένοχοι οι 9 από τους συνολικά 10 κατηγορούμενους, καθώς αμφέβαλε για το κατά πόσο μπορούσε να έχει την ευθύνη για τη λήψη και την τήρηση μέτρων ασφαλείας στον σαϊτοπόλεμο ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας. Η εισαγγελέας διατύπωσε μάλιστα την πεποίθηση πως έπρεπε να τοποθείται περιμετρικά τρίμετρο συρμάτινο πλέγμα – το οποίο, είπε, ούτε δύσκολο ήταν να μπει, ούτε κάτι το δαπανηρό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ουδείς εκ των κατηγορουμένων –τόσο στις απολογίες τους όσο και μέσω των συνηγόρων τους–  αποδέχτηκε ενοχή για ελλιπή λήψη μέτρων, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανατηφόρο τραυματισμό του Κ. Θεοδωρακάκη ενώ κάλυπτε σε απευθείας σύνδεση τον σαϊτοπόλεμο.

Η ΔΙΚΗ

Θυμίζουμε πως η δίκη για τη φονική σαΐτα που αφαίρεσε τη ζωή του Κώστα Θεοδωρακάκη ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας μετά από αρκετές αναβολές πέρυσι στις 20 Σεπτεμβρίου, και χθες, σχεδόν 6 μήνες μετά, βγήκε η απόφαση.

Αρχικά, το 2019 στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, κατηγορούμενοι ήταν οι 6 σαϊτολόγοι και ο αντιδήμαρχος (τότε δημοτικός σύμβουλος) Νίκος Μπασακίδης, αλλά μετά από συμπληρωματική δικογραφία και απόφαση συνεκδίκασης των δύο δικογραφιών στο εδώλιο κάθισαν επίσης ο τέως δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο τότε πρόεδρος της “Φάρις” Γιάννης Δούζης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας εκείνη την περίοδο.

Οι τρεις τελευταίοι προέκυψαν κατηγορούμενοι μετά τη διαταγή έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τυχόν ποινικές ευθύνες εμπλεκόμενων στη διοργάνωση (χρηματοδότηση και προμήθεια των μπουλουκιών με μπαρούτι και υλικά), τη διεξαγωγή και τη λήψη μέτρων (ακόμα και στη φύλαξη των υλών και σαϊτών) του μοιραίου σαϊτοπόλεμου.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Το δικαστήριο καταδίκασε τους 8 από τους συνολικά 10 κατηγορούμενους με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και ανέστειλε την ποινή και για τους 8 επί τριετία.

Ο καπετάνιος του μπουλουκιού καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 χρόνων και 7 μηνών.

Οι Παναγιώτης Νίκας και Νίκος Μπασακίδης καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2 ετών και οι 5 σαϊτολόγοι σε φυλάκιση 9 μηνών.

Μετά και από πρόταση της εισαγγελέα το δικαστήριο αποφάσισε επίσης τη διαβίβαση αντιγράφων των δικογραφιών και της απόφασης στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας για τη διερεύνηση πράξεων σχετικών με την παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και της παράβασης καθήκοντος. Δηλαδή, με την απόφαση αυτή συνεχίζεται η διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, οπότε δεν αποκλείεται να προκύψει και μια τρίτη δικογραφία.

ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

image_pdfimage_print