Μετά τον χθεσινό αιφνίδιο και σοκαριστικό θάνατο του Τζόρτζ Μπάλντοκ, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων πίστευε ότι το παιχνίδι Αγγλία-Ελλάδα (που την ώρα που γράφουμε δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμά του) θα έπρεπε να αναβληθεί για ευνόητους λόγους και εμείς δεν διαφωνούμε.
Ας είμαστε καλόπιστοι απέναντι στην ΕΠΟ και ας πιστέψουμε ότι πράγματι το προσπάθησε για αναβολή αλλά προσέκρουσε σε μια αρτηριοσκληρωτική UEFA (και πιθανότατα και την Αγγλική ομοσπονδία που θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί) που απάντησε πως απλά δεν γίνεται γιατί…δεν βγαίνει το καλεντάρι και όντως μπορεί να μην βγαίνει, αλλά ας δούμε όμως γιατί δεν βγαίνει…
Πρώτον διότι, αν το ματς αναβαλλόταν, το πιθανότερο είναι πως θα πήγαινε τον Νοέμβριο, κολλητά με τα άλλα δύο του προγράμματος των εθνικών ομάδων γι’αυτό το μήνα. Και τι θα σήμαινε αυτό ;
Ότι επειδή η μιά ομάδα του ζευγαριού είναι η Αγγλία, θα έπρεπε να αναβληθεί και μια αγωνιστική της Premier league, κάτι που οι Άγγλοι δεν θα το ήθελαν καθόλου για το πιο ακριβό πρωτάθλημα του κόσμου και ούτε και η ΟΥΕΦΑ θα μπορούσε να τους πιέσει προς κάτι τέτοιο !
Και γιατί άλλο είναι φορτωμένο το πρόγραμμα των ομάδων και των ποδοσφαιριστών ; Μα γιατί οι περισσότεροι-τουλάχιστον του πιο υψηλού επιπέδου- παίζουν και προπονούνται χωρίς ανάσα για σχεδόν εντεκάμιση μήνες, καθώς το διεθνές πρόγραμμα φορτώνεται όλο και περισσότερο και με αμφιλεγόμενες διοργανώσεις όπως πχ.το Nations league και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων (διευρυμένο πλέον με 32 ομάδες !), όπως βέβαια επιβαρύνονται και από τα διευρυμένα πλέον Champions και Europa League, αλλά και από περιττές παρατάσεις (μετά την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ στα νοκ-άουτ ματς).
Τι ευαισθησίες να περιμένουμε από αυτούς τους ανθρώπους που σκέφτονται και βάζουν σε εφαρμογή όλα αυτά τα αμφιλεγόμενα και υπερβολικά πλάνα;
Εδώ λοιπόν ανοίγει ένα μεγάλο θέμα για τα όρια και την υγεία των ποδοσφαιριστών, μολονότι δεν γνωρίζουμε προς το παρών, αν ο θάνατος του Μπάλντοκ οφείλεται σε κάτι ανάλογο, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πολλοί αντιτείνουν πως “είναι επαγγελματίες και παίρνουν τόσα πολλά λεφτά, οπότε τι διαμαρτύρονται”. Ξεχνούν όμως ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να φτάσει στα όριά του και είτε να αυξηθούν οι θάνατοι ποδοσφαιστών στα γήπεδα, είτε να στείλουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο ντόπινγκ για μεγαλύτερες αντοχές !
Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι το θέμα πάει σαφώς πιο βαθυά από μια αναβολή αγώνα που κακώς δεν αποδέχτηκαν οι γραφειοκράτες είτε της ΟΥΕΦΑ, είτε της Αγγλικής ομοσπονδίας.