Το καλοκαιράκι έχει μπει για καλά στη Μεσσηνία και η θερμοκρασίες έχουν αρχίσει και πλησιάζουν τα σαραντάρια, αφού στη Μεσσηνία το καλοκαίρι αρχίζει από νωρίς και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβρη και ίσως και Νοέμβρη.
Αυτό που μπορεί να διακρίνει κάποιος στη Μεσσηνία, πέρα από τα βουνά της, με ηγέτη τον Ταύγετο, είναι οι απίστευτες, πανέμορφες, παραλίες όλης της Μεσσηνίας. Δεν μπορεί κανείς όμως να αμφισβητήσει ότι η νούμερο ένα παραλία της Μεσσηνίας, που είναι διάσημη παγκοσμίως είναι η Βοϊδοκοιλιά !! Η Βοϊδοκοιλιά είναι λοιπόν η παραλία που θα μας απασχολήσει στο σημερινό μας αφιέρωμα….
Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς είναι μια από τις διασημότερες, αν όχι η διασημότερη παραλία όχι μόνο της Μεσσηνίας, αλλά και μια από τις ωραιότερες και διασημότερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομα της παραλίας προέρχεται από το Βουφράς, “εκεί που ζουν τα βόδια”. Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά. Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού…
Κάθε ιδιαίτερη παραλία κρύβει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Στην περίπτωση της Βοϊδοκοιλιάς, έχουμε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό κολπίσκο! Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Στα αριστερά σας, σαν κάθεστε στο αμμουδερό, βλέπετε το Παλιόκαστρο. Στα δεξιά σας, στην άλλη άκρη της παραλίας πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα. Χαμηλή βλάστηση περικλείει τον κόλπο και η αμμουδιά είναι γεμάτη όμορφα κοχύλια – αρκεί να βυθίσετε τη χούφτα σας στην άμμο!
Η παραλία είναι όσο απομακρυσμένη χρειάζεται για να παραμένει “αυθεντική”! Είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000. Δε θα συναντήσετε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα. Τον Αύγουστο, βέβαια, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και την ομορφιά του τοπίου. Το ελεύθερο camping απαγορεύεται στην περιοχή, η οποία έχει σημαντική βιοποικιλότητα.
Η πρόσβαση γίνεται από το μονοπάτι κάτω από το Παλιόκαστρο, που βρίσκεται στο τέρμα της παραλίας του Διβαριού/Ντιβαρίου. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας εκεί και να ακολουθήσετε τη διαδρομή που υποδεικνύει η ταμπέλα. Η ευκολότερη στη πρόσβαση διαδρομή είναι μέσα από το Πετροχώρι. Καθώς κινείστε στην οδό Πύλου-Γαργαλιάνων, στρίβετε αριστερά στη σήμανση για Πετροχώρι/Βοϊδοκοιλιά. Μετά από μια όμορφη διαδρομή μέσα από αιώνια ελαιόδεντρα, θα συναντήσετε στο τέρμα ένα mini market. Εκεί, στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε ευθεία στο χωματόδρομο για τη παραλία. Ο δρόμος σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα στενός και θέλει προσοχή, ιδιαίτερα κατά τους πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες.
Η παραλία θα σας ανταποδώσει με το καλύτερο τρόπο την επίσκεψη σας! Χαθείτε ανάμεσα στις αμμοθίνες και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στις εικόνες που σας χαρίζει απλόχερα!
Περισσότερα στοιχεία Μυθολογίας: Σύμφωνα με την Ομηρική παράδοση στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έφτασε με πλοίο ο γιος του Οδυσσέα, Τηλέμαχος. Στην συνοδεία του είχε την θεά Αθηνά η οποία είχε μεταμφιεστεί σε Μέντορα. Εκεί παρακολούθησαν την μεγαλοπρεπή τελετή θυσίας στον Ποσειδώνα. Οι λεπτομέρειες της τελετής αποδεικνύουν την ισχύ και την ευμάρεια της Πύλου ανάμεσα στα υπόλοιπα Μυκηναϊκά κέντρα. Εννέα μαύροι ταύροι προσφέρθηκαν για θυσία από εννιά σειρές των πεντακοσίων ατόμων. Περισσότερα από 4.500 άτομα ανάμεσα τους ο Νέστορας και τα παιδιά του, όλοι συγκεντρωμένοι στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.
Φανταστική παραλία ! Άλλη αίσθηση, νομίζεις ότι δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, ότι είσαι σε κάποια εξωτική παραλία, είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που θα το θυμάσαι για πάντα !
Η άμμος είναι λεπτή και δεν κανείς μπάνιο, απολαμβάνεις με όλες τις αισθήσεις σου ένα διαφορετικό μπάνιο. Θα πάω και φέτος το Σεπτέμβρη !