Μια γνήσια παραδοσιακή συνταγή με κεφτέδες των Βλάχων !
Η συνταγή αυτή είναι μια γνήσια παραδοσιακή, που την έφτιαχνα οι Βλάχοι, των περιοχών της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών που ζούσαν οι Βλάχοι. Εμείς σήμερα θα παρουσιάσουμε τη συνταγή, που όλοι πρέπει να δοκιμάσετε.
ΥΛΙΚΑ : Για τους κεφτέδες, 800 γρ. κιμάς (400 μοσχερίσιος, 400 χοιρινός)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
2/3 φλιτζανιού ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
Ρίγανη
1 σκελ. Σκόρδο
Ελαιόλαδο Καλαμάτας.
ΥΛΙΚΑ Για το ζμι (ζουμί).
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 σκελίδα Σκόρδο
Ελαιόλαδο Καλαμάτας
Κόκκινο και μαύρο πιπέρι
Φρέσκια Ντομάτα τριμμένη
4 ποτήρια νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε μια λεκάνη τρίβουμε σε λεπτό κομμάτια το σκόρδο και πιο χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε και όλα τα υλικά και ζυμώνουμε αρκετά καλά.
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες που τους έχουμε πλάσει σε μεγάλο μέγεθος. (Σήμερα όσοι θέλουν για λόγος υγείας μπορούν να τους βάλουν στο φούρνο).
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Βγάζουμε τους κεφτέδες και τους βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
Παίρνουμε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο Καλαμάτας, που τηγανίσαμε τους κεφτέδες και πετάμε το υπόλοιπο.
Το ξαναρίχνουμε στο βαθύ τηγάνι και σοτάρρουμε και πάλι λίγο και ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι – για να μη σβολιάσει – και το κόκκινο πιπέρι και τα σοτάρουμε.
Παράλληλα, με το αλεύρι ρίχνουμε και το νερό, διότι δεν πρέπει να πήγει αυτό το «ζμι». Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να ρίξετε τη ψολοτριμμένη ντομάτα και φυσικά το φρεσκοτριμμένο χοντρό αλάτι, όπως και το πιπέρι που το τρίβουμε και αυτό με το μύλο. Αν επιλέξετε την ντομάτα, τότε ήλθε η ώρα να την ρίξετε μέσα στο ζμι, το οποίο συνεχίζετε να ανακατεύετε, αφού δεν πρέπει να σβολιάσει.
Αφήνουμε το ζμι, 3-4 λεπτά να βράσει και τότε ρίχνουμε μέσα και τους κεφτέδες και κάνουμε το τελευταίο ανακάτεμα.
Να σημειώσουμε ότι επειδή το ζμι είναι πολύ, απαιτούνται και μεγάλες ποσότητες ψωμιού !
Το υπέροχο αυτό παραδοσιακό φαγητών των Βλάχων, είναι έτοιμο και το σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση.