Αφιέρωμα στο παγκόσμιο κύπελλο: 8ος όμιλος

Aθλητικά Ποδόσφαιρο

Τα αιρετικά δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με το παγκόσμιο κύπελλο που αρχίζει σε λίγες ημέρες στo Κατάρ που αναμένεται να είναι από τα πιο συναρπαστικά και θεαματικά !

Έτσι λοιπόν  ξεκινάμε ένα ένα πλήρες και ψαγμένο αφιέρωμα στις 32 ομάδες που σε συμμετέχουν, αναλύοντας κάθε μέρα και από έναν όμιλο.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του κάθε ομίλου και ξεχωριστό αφιέρωμα στις ομάδες του, τους παίκτες τους, τον προπονητή τους, την προϊστορία τους στη διοργάνωση, τη δική μας εκτίμηση για την πορεία τους και άλλα ! Συνεχίζουμε σήμερα με τον όγδοο και τελευταίο όμιλο…

8ος ΟΜΙΛΟΣ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΓΚΑΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΟΥ

  • 24/11    15:00  Ουρουγουάη – Νότια Κορέα (8ος όμιλος), (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
  • 24/11    18:00  Πορτογαλία – Γκάνα (8ος όμιλος), (974 Stadium, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
  • 28/11    15:00   Νότια Κορέα – Γκάνα (8ος όμιλος), (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
  • 28/11    21:00   Πορτογαλία – Ουρουγουάη (8ος όμιλος), (Στάδιο Lusail, Lusail) – ΑΝΤ1
  •  2/12      17:00    Γκάνα – Ουρουγουάη (8ος όμιλος), (Στάδιο Al-Janoub, Al-Wakrah) – ΑΝΤ1
  •  2/12      17:00    Νότια Κορέα – Πορτογαλία (8ος όμιλος), (Στάδιο Education City, Ντόχα) – ΑΝΤ1+

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Με δυνατότητες για κάτι σπουδαίο

H ομάδα και το ποδόσφαιρο της Ουρουγουάης κουβαλάει αναμφίβολα μια τεράστια για το μέγεθος της χώρας ποδοσφαιρική παράδοση και μενταλιτέ, έστω και αν οι δύο κατακτήσει παγκοσμίου κυπέλλου που έχει στο παλμαρέ της, ανάγονται σε πολύ μακρινές εποχές.

Πάντοτε είναι μια ομάδα που πηγαίνει στα παγκόσμια κύπελλα με φιλοδοξίες για κάτι καλό και-σε ότι αφορά την πιο πρόσφατη εποχή-ειδικά μετά την ανέλπιστη τέταρτη θέση που κατέκτησαν στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής το 2010.

Όσο για τη σημερινή ομάδα αρκετοί  είναι αυτοί που τη βλέπουν να πηγαίνει καλά, λόγω ενός ποιοτικού ρόστερ που συνδυάζει έμπειρους παίκτες (βλέπε Σουάρεζ και Καβάνι) με νέα αστέρια όπως ο Βαλβέρδε, ο Μπετανκούρ και ο Αραούχο ,ενώ κάποιοι έχουν ενστάσεις για τη μεγάλη ηλικία κάποιων παικτών, αλλά και την απειρία του προπονητή Αλόνσο από υψηλό επίπεδο.

Ο τελευταίος βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας , όταν η ομοσπονδία της χώρας πήρε την πολύ δυσάρεστη απόφαση να απολύσει στη διάρκεια των προκριματικών τον ιστορικό προπονητή της ομάδας Όσκαρ Ταμπάρεζ (που αντιμετώπιζε και πρόβλημα υγείας),καθώς θεώρησε ότι δεν μπορεί να προσφέρει πλέον κάτι στην ομάδα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΝΤΙΕΓΚΟ ΑΛΟΝΣΟ

Είναι ένας 47χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής φιλόδοξος προπονητής με θητεία κυρίως σε ομάδες της Λατινικής Αμερικής, έχοντας ως τίτλους δύο champions league Βόρειας/κεντρικής Αμερικής.

Η τελευταία δουλειά του ήταν στην Ίντερ Μαϊάμι των ΗΠΑ και εν μέσω των προκριματικών η ομοσπονδία της χώρας του τον προσέλαβε στη θέση του μεγάλου Όσκαρ Ταμπάρεζ, καθώς φάνηκε να κινδυνεύει η θέση της ομάδας στο μουντιάλ.

Ο στόχος της ανάκαμψης επιτεύχθηκε και η ομάδα πέρασε, με ένα παρατεταμένο ντεμαράζ, στο παγκόσμιο κύπελλο όπου ο Αλφάρο καλείται να την οδηγήσει με επιτυχία. Εκεί το μεγάλο του στοίχημα θα είναι να κάνει αυτό το ποιοτικό κράμα παλιών και νέων παικτών να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του,

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πήρε την τρίτη θέση στον προκριματικό όμιλο της νότιας Αμερικής που της έδωσε και την απευθείας πρόκριση, μολονότι κάποια στιγμή έκανε μια κοιλιά που οδήγησε και την αποπομπή του Όσκαρ Ταμπάρεζ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020):  Βρίσκεται στην 14η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Αυτό θα είναι το δέκατο τέταρτο μουντιάλ της ιστορίας της, έχοντας αναδειχθεί δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, αν και σε πολύ μακρινές εποχές (1930 όταν το φιλοξένησε και 1950). Αργότερα έκανε τρείς τέταρτες θέσεις το 1954, το 1970 και πιο πρόσφατα το 2010.

ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Αξίζει να ξαναδούμε τον μεγάλο “βομβαρδιστή” Λουίς Σουάρεζ έστω και στα 36 του και επίσης στην επίθεση το νέο φιντάνι της Λίβερπουλ Ντάρβιν Γκόμεζ. Τέλος στα χαφ είναι ο εξαιρετικός τεχνίτης Φεντερίκο Βαλβέρδε της Ρεάλ Μαδρίτης. 

Ο ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Εκτιμούμε ότι είναι μια ομάδα που μπορεί είτε να μας εκπλήξει με την πορεία της είτε να μας απογοητεύσει. Ο όμιλος είναι θεωρητικά του χεριού της να τον περάσει, αλλά θα χρειαστεί να πάρει και την πρώτη θέση για να αποφύγει τη Βραζιλία στους 16. Αν συμβεί αυτό έχει μεγάλες πιθανότητες, έστω για την οχτάδα.

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διψασμένοι στον τελευταίο “χορό” του Ρονάλντο

Η Πορτογαλία συνήθιζε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα να κάνει κάποιες μεγάλες επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις και έπειτα να εξαφανίζεται για μερικά χρόνια, ενώ πολλοί την θεωρούσαν ηττοπαθή, τουλάχιστον μέχρι να κατακτήσει το Euro του 2016 με τη σφραγίδα και την τύχη του Σάντος.

Αν μη τι άλλο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι η εθνική Πορτογαλίας και οι φίλοι της έχουν σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο πάθος για διάκριση και αυτοπεποίθηση, με αυτό να εδράζει κυρίως από την τελευταία αυτή διοργάνωση του Ρονάλντο, αλλά και από πείσμα για δύο μέτρια τουρνουά της εποχής Σάντος.

Το τωρινό ρόστερ εξάλλου είναι πολύ ποιοτικό και αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν στην ομάδα, αλλά είναι τόσο απλά τα πράγματα ; Όχι διότι σε αρκετούς μοιάζει ο Σάντος να έχει κλείσει τον κύκλο του και επιπλέον ο Ρονάλντο είναι στα 37 του και όχι στην καλύτερή του κατάσταση, ενώ έχει ανοίξει και ένα απρόσμενο θέμα με μια συνέντευξη του τελευταίου που έχει φέρει τουλάχιστον αμηχανία στην ομάδα.

Το ρόστερ είναι πλήρες, αλλά έχει και ανορθογραφίες, αφού πολλοί πχ. αναρωτιούνται γιατί βρίσκεται μέσα ο 39χρονος Πέπε (πέρα από το ερώτημα, αν θα φύγουν αρτιμελείς από το γήπεδο οι αντίπαλοί του…) ή γιατί δεν κλήθηκε ο επιθετικός  Ντιόγκο Ζότα, ενώ και ο τερματοφύλακας Ρουί Πατρίσιο δεν εμπνέει πλέον μεγάλη εμπιστοσύνη. Μένει να δούμε αν ο Σάντος, ο Ρονάλντο και η παρέα τους θα βρουν τις λύσεις που θα τους οδηγήσει στη διάκριση.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

Πολύ γνωστός και καταξιωμένος πλέον ο 68χρονος κόουτς και ειδικά στους Έλληνες φιλάθλους ακόμα περισσότερο θα οδηγήσει την Πορτογαλία σε δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο κύπελλο.

Το όνομά του το έφτιαξε κυρίως στην Πόρτο και έπειτα πέρασε και από μεγάλες ομάδες της χώρας μας και από τη Σπόρτινγκ και τη Μπενφίκα και το 2010 τον τσίμπησε η εθνική Ελλάδας την οποία οδήγησε (αν και με αμφιλεγόμενο ποδόσφαιρο) στην οχτάδα του Euro 2012 και στους 16 του μουντιάλ του 2014 για να ακολουθήσει βέβαια η μεγαλύτερή του στιγμή με την κατάκτηση του Euro 2016 με την εθνικής της χώρας του Πορτογαλίας.

Πολλοί του παραδέχονται ως μετρ της τακτικής, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ξεπεράστηκε και ότι πλέον οι αντίπαλοι προπονητές ξέρουν να τον αντιμετωπίζουν, τονίζοντας και τις μέτριες παρουσίες στα δύο τελευταία τουρνουά. Αυτή πάντως θα είναι η τελευταία του διοργάνωση στον πάγκο της Πορτογαλίας και θέλει πολύ τη διάκριση.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Απέτυχε να πάρει την πρωτιά στον προκριματικό της όμιλο κόντρα σ ε Σερβία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Αζερμπαϊτζάν, χάνοντας εντός έδρας το τελευταίο καθοριστικό ματς με τους Σέρβους. Έτσι οδηγήθηκε στην περιπέτεια των δύο Play-off, αλλά μέσα στην έδρα της. Πρώτα κέρδισε με 3-1 την Τουρκία και έπειτα 2-0 τη Βόρεια Μακεδονία και προκρίθηκε.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020):  Βρίσκεται στην 9η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Αυτό είναι το όγδοο μουντιάλ για τους Πορτογάλους οι οποίοι έχουν να επιδείξουν ως καλύτερες πορείες μια τρίτη θέση το 1966 στην Αγγλία και μια τέταρτη το 2006 στη Γερμανία.

ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Ποιόν άλλον από τον ηγέτη της Κριστιάνο Ρονάλντο που ναι μεν δεν είναι στα καλύτερα του (37 ετών), αλλά είναι πάντα Ρονάλντο και διψασμένος για διάκριση. Επιπλέον υπάρχει πάλι στην επίθεση ο γκολτζής της Μίλαν Ραφαέλ Λεάο και στην άμυνα ο εξαιρετικός Ζοάο Κανσέλο της Μάντσεστερ Σίτι. 

O ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Eίναι μια ομάδα που μόνο με την ποιότητα και την εμπειρία της μπορεί να περάσει τον όμιλο και, αν αποφύγει τη διασταύρωση με τη Βραζιλία, να πάει και στους οχτώ. Δύσκολα όμως βλέπουμε να κάνει την υπέρβαση και να μπορέσει να πάει και παραπάνω.

 

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Με το καλύτερο ρόστερ της ιστορίας της

Η Νότιος Κορέα είναι η πιο σταθερή ομάδα της Ασίας σε παγκόσμια κύπελλα, καθώς δίνει συνεχώς το παρόν από το 1986 και μετά και είναι και μια από τις τρείς Ασιατικές χώρες που έχει φιλοξενήσει μουντιάλ όπου και κατάφερε να κάνει την τεράστια διάκριση της πρόκρισης στα ημιτελικά, αν και όλοι συμφωνούν πως είχε και διαιτητική εύνοια σε δύο νοκ-άουτ  ματς.

Το αναμφίβολο είναι ότι το Κορεατικό ποδόσφαιρο συνεχώς προοδεύει και στέλνει παίκτες και σε καλά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ομάδες, όμως έπειτα από το 2002 έχει κάνει μόνο μια πρόκριση στους 16 το 2010 (όταν απέκλεισε και την Ελληνική ομάδα) και αυτό θα ψάξουν και φέτος.

Το ρόστερ της είναι πιο πλήρες και έμπειρο από υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο από ποτέ, ενώ και ο προπονητής Πάουλο Μπέντο αναμένεται να τη βοηθήσει με την εμπειρία του, ωστόσο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη καθαρόαιμου επιθετικού, καθότι αυτός ο Ουί Τζο του Ολυμπιακού είναι να τον κλαίνε και οι ρέγκες…

Κατά τ’άλλα θα πάνε να  παίξουν σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο, αλλά με αισιοδοξία και πνεύμα μαχητή που δεν τα παρατάει ποτέ και όπου βγει…

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΠΑΟΥΛΟ ΜΠΕΝΤΟ

O 53χρονος Μπέντο υπήρξε διεθνής ποδοσφαιριστής με την Πορτογαλία και είναι γνωστός μας και στην Ελλάδα από το αποτυχημένο πέρασμά του πριν λίγα χρόνια από τον Ολυμπιακό.

Ξεκίνησε την προπονητική από τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας για να θητεύσει έπειτα στην εθνική Πορτογαλίας, μεταξύ 2010 και 2014, όπου είχε και καλές και κακές στιγμές, για να περιπλανηθεί έπειτα σε Βραζιλία, Κίνα και Ελλάδα.

Η Νότιος Κορέα τον προσέλαβε το 2018 και για ένα διάστημα αμφισβητήθηκε αρκετά, λόγω της αποτυχίας στο κύπελλο εθνών Ασίας, αλλά και κάποιων φτωχών νικών στα προκριματικά του μουντιάλ.

Ωστόσο η πρόκριση τελικά ήρθε και μάλιστα εύκολα και εκτιμούμε ότι ο Μπέντο θα είναι από τα δυνατά χαρτιά της Κορέας στο μουντιάλ του Κατάρ, καθώς διαθέτει την εμπειρία και το know how των μεγάλων διοργανώσεων.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πρώτα πέρασε εύκολα ως πρώτη έναν προκριματικό όμιλο με Λίβανο, Τουρκμενιστάν, Σρι Λάνκα και τη Βόρεια Κορέα που αποσύρθηκε στη μέση των αγώνων. Έπειτα στο τελικό όμιλο με Ιράν, Ην. Αραβ.Εμιράτα, Ιράκ και Λίβανο πήρε με μια σταθερή πορεία τη δεύτερη προνομιούχο θέση και προκρίθηκε έχοντας χάσει μόνο το τελευταίο αδιάφορο παιχνίδι της.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020):  Βρίσκεται στην 28η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Αυτό θα είναι το ενδέκατο συνολικά μουντιάλ της, αλλά και το ένατο συνεχόμενο (από το 1986) που λίγες ομάδες έχουν κατορθώσει. Φυσικά η καλύτερη στιγμής της ήταν η τέταρτη θέση του 2002 ως διοργανώτρια, ενώ έχει και μια παρουσία στους 16 το 2010.

ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Πάνω απ’όλα τον σπουδαίο Σον Χέουνγκ-Μιν  της Τότεναμ που αναμένεται να είναι υγιής και να ηγηθεί της ομάδας. Υπάρχει επίσης ο ποιοτικός κεντρικός αμυντικός Κιμ Μιν-Τζάε της Νάπολι, αλλά και ο δικός μας Χουάνγκ Ιν-Μπέομ του Ολυμπιακού.

O ΣΟΝ ΧΕΟΥΝΓΚ ΜΙΝ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αν καταφέρει να λύσει το θέμα του σκοραρίσματος μπορεί να κάνει ζημιές στον όμιλο και να είναι ανταγωνιστική, αλλά και πάλι το να μπει σφήνα ανάμεσα σε Ουρουγουάη και Πορτογαλία και να προκριθεί θα συνιστά μεγάλη υπέρβαση.

 

ΓΚΑΝΑ

Για να επαναλάβει στιγμές δόξας

Η Γκάνα θεωρείται διαχρονικά από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρομάνες της Αφρικής, έστω και αν η τύχη τα έφερε έτσι που προκρίθηκε για πρώτη φορά σε μουντιάλ το 2006, ενώ το 2010 κατάφερε να φτάσει ως τα προημιτελικά.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ακολούθησε αγωνιστική πτώση και η ομάδα έλλειψε μάλιστα από το παγκόσμιο κύπελλο του 2018 για να επανέλθει φέτος, πετώντας έξω στα προκριματικά την υπερδύναμη της Αφρικής Νιγηρία. 

Το ρόστερ που θα πάει στο μουντιάλ είναι αρκετά καλό με παίκτες σε όλο τον κόσμο και έχοντας ενισχυθεί και με τον εξαιρετικό επιθετικό Ινιάκι Γουίλιμας που έχει Γκανέζικη καταγωγή (ο αδερφός του παίζει με την Ισπανία) που μπορεί να της λύσει το επιθετικό της πρόβλημα.

Από την άλλη ο προπονητής είναι άπειρος και δεν ξέρουμε που θα κατασταλάξει τακτικά και πως θα ενεργεί σε θέματα πειθαρχίας, οπότε τη θεωρούμε μια ομάδα αίνιγμα που πρέπει να βγάλει καλό μέταλλο για να ξεχωρίσει σε έναν δύσκολο όμιλο. 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΟΤΟ ΑΝΤΟ

Ο Όντο Άντο είναι 47χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής με τη Γκάνα, αν και γεννήθηκε και έπαιξε μπάλα μόνο στη Γερμανία και βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας πριν λίγους μήνες ως λύση ανάγκης.

Η ομοσπονδία απέλυσε τον Σέρβο Ράγεβατς λόγω μέτριας πορείας στο κύπελλο Αφρικής του χειμώνα και εμπιστεύτηκε στον βοηθό του Άντο να παίξει τα μπαράζ του παγκοσμίου κυπέλλου κόντρα στη Νιγηρία όπου τελικά έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πιο πριν ο Άντο είχε δουλέψει μόνο σε Γερμανικές ομάδες ως βοηθός και σκαόυτερ, οπότε δεν έχει πολλές εμπειρίες ως προπονητής, αν και ίσως μπορέσει να δώσει στην ομάδα πιο Ευρωπαϊκή ταυτότητα κυρίως τακτικά.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πέρασε πρώτα από προκριματικό όμιλο με Νότια Αφρική, Αιθιοπία και Ζιμπάμπουε ως πρώτη και έπειτα έπαιξε Play-off με τη Νιγηρία που θεωρείτο το φαβορί. Ωστόσο η Γκάνα έφερε πρώτα 0-0 στο γήπεδο της για να πάρει το 1-1 μέσα στη Νιγηρία και τη σπουδαία πρόκριση (το εκτός έδρας γκολ μετρούσε)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020):  Βρίσκεται στην 61η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Τέταρτη παρουσία σε μουντιάλ στο Κατάρ, με την πρώτη να καταγράφεται το 2006 στη Γερμανία όπου έφτασε στους 16, ενώ η καλύτερη παρουσία της ήταν το 2010 στη Νότιο Αφρική ,όταν έφτασε στα προημιτελικά και χάνοντας τελικά την πρόκριση στην τετράδα από την Ουρουγουάη στα πέναλτι.

ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Πρωτίστως τον δεινό σκόρερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο Ινιάκι Γουίλιαμς ,αλλά φυσικά και τον μέσο της Άρσεναλ Τόμας Παρτέι, ενώ πάντα αξίζει την προσοχή μας και ο έμπειρος επιθετικός Τζόρνταν Αγιού της Κρίσταλ Πάλας. 

O ΤΟΜΑΣ ΠΑΡΤΕΪ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Νομίζουμε ότι είναι μια τυπική απρόβλεπτη Αφρικανική ομάδα, οπότε με ένα καλό τουρνουά θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρόκριση στους 16, κάτι που βέβαια μόνο εύκολη υπόθεση που δεν είναι.