Τα αιρετικά δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με το παγκόσμιο κύπελλο που αρχίζει σε λίγες ημέρες στo Κατάρ που αναμένεται να είναι από τα πιο συναρπαστικά και θεαματικά !
Έτσι λοιπόν ξεκινάμε ένα ένα πλήρες και ψαγμένο αφιέρωμα στις 32 ομάδες που σε συμμετέχουν, αναλύοντας κάθε μέρα και από έναν όμιλο.
Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του κάθε ομίλου και ξεχωριστό αφιέρωμα στις ομάδες του, τους παίκτες τους, τον προπονητή τους, την προϊστορία τους στη διοργάνωση, τη δική μας εκτίμηση για την πορεία τους και άλλα ! Συνεχίζουμε σήμερα με τον έκτο όμιλο…
6ος ΟΜΙΛΟΣ
ΒΕΛΓΙΟ
ΚΡΟΑΤΙΑ
ΜΑΡΟΚΟ
ΚΑΝΑΔΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΟΥ
- 23/11 12:00 Μαρόκο – Κροατία (6ος όμιλος), (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1+
- 23/11 21:00 Βέλγιο – Καναδάς (6ος όμιλος), (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1
- 27/11 15:00 Βέλγιο – Μαρόκο (6ος όμιλος), (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
- 27/11 18:00 Κροατία – Καναδάς (6ος όμιλος), (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1
- 1/12 17:00 Καναδάς – Μαρόκο (6ος όμιλος), (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
- 1/12 17:00 Κροατία – Βέλγιο (6ος όμιλος), (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ
ΒΕΛΓΙΟ
Η τελευταία ευκαιρία μιας σπουδαίας φουρνιάς
Tο Βέλγιο είναι η ομάδα που πήρε την άκρως τιμητική τρίτη θέση στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο, αξιοποιώντας μια καταπληκτική φουρνιά που βγήκε και ανδρώθηκε την τελευταία δεκαετία και με προπονητή τον Ισπανό Ρομπέρτο Μαρτίνεζ.
Ωστόσο πέρα από αυτή την επιτυχία, το καλύτερο που έχει να επιδείξει η συγκεκριμένη φουρνιά είναι μια πρόκριση στην οχτάδα στο μουντιάλ του 2014 και γι’αυτό το λόγο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως φταίει η έλλειψη βαριάς φανέλας ή η λιγοψυχία στα δύσκολα.
Φέτος θα παρουσιάζει και πάλι μια πολύ ποιοτική και καλά δουλεμένη ομάδα, αλλά με τη διαφορά ότι τα περισσότερα από τα αστέρια της ομάδας είναι προς το τελείωμα της καριέρας τους, ενώ τα νέα ταλέντα είναι λίγα και το μεγαλύτερο από αυτά, ο μέσος Σαλεμάκερς της Μίλαν, δεν κλήθηκε λόγω τραυματισμού.
Ο όμιλος που βρίσκεται είναι φυσικά στα μέτρα του Βελγίου, αλλά δεν προοιωνίζεται και για περίπατο και εύκολες νίκες, αλλά το άσχημο γι’αυτούς είναι ότι στους 16 διασταυρώνονται λογικά με Γερμανία ή Ισπανία όπου θα κληθούν να κάνουν την υπέρβαση.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΑΡΤΙΝΕΖ
Ένας 49χρονος Ισπανός προπονητής που είναι αρκετά Αγγλοθρεμένος καθώς δούλεψε-ως παίκτης και προπονητής σε αυτή τη χώρα για πολλά χρόνια με τελευταία του ομάδα την Έβερτον μεταξύ 2013-16 και από εκεί τον τσίμπησε η εθνική Βελγίου.
Από το 2016 που ανέλαβε κατόρθωσε να δώσει ταυτότητα σε μια ομάδα πολύ εύθραυστη ψυχολογικά και χωρίς βαριά φανέλα και να την οδηγήσει στην τρίτη θέση του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας.
Αν και η συνέχεια σε Euro και nations league δεν ήταν ανάλογη, δεν αμφισβητείται ιδιαίτερα στη χώρα και τον θεωρούν τον κατάλληλο για να οδηγήσει την ομάδα στο μουντιάλ.
Το έργο του πάντως για μια μεγάλη διάκριση δεν θα είναι εύκολο και οι Βέλγοι βασίζουν πολλά στην άρτια προετοιμασία και τακτική οδήγηση από τον προπονητή.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πήρε σχετικά εύκολα την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση και μάλιστα αήττητη, σε όμιλο με Ουαλλία, Τσεχία, Εσθονία και Λευκορωσία.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020): Βρίσκεται στην 2η θέση
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Θα είναι το δέκατο τρίτο μουντιάλ που θα δώσει το παρόν έχοντας μάλιστα κατακτήσει μια τρίτη θέση το 2018 στη Ρωσία, αλλά και μια τέταρτη το 1986 στο Μεξικό.
ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Το φοβερό χαφ Κέβιν Ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και το εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο με Ρομέλου Λουκάκου και Εντέν Αζάρ που όλες οι ομάδες θα το ζήλευαν.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Υπάρχει μεγάλη ποιότητα και καλή καθοδήγηση από τον πάγκο, αλλά και τρωτά σημεία, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε στην καλύτερη για μια πορεία μέχρι την τετράδα, αλλά δεν το πιστεύουμε και για παραπάνω.
ΚΡΟΑΤΙΑ
Με Μόντριτς ηγέτη για την επιβεβαίωση
Η Κροατία ήταν αναμφίβολα η μεγάλη έκπληξη του προηγούμενου μουντιάλ, όταν όλοι θαύμασαν το ταλέντο και το πείσμα τους που τους έφτασε μέχρι τον τελικό και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ομάδες στην επόμενη διοργάνωση αναζητούν μια επιβεβαίωση, αν όχι επανάληψη της πορείας εκείνης.
O προπονητής Ζλάτκο Ντάλιτς παραμένει στον πάγκο, όπως και αρκετοί παίκτες της ομάδας του 2018, αλλά φέτος στο Κατάρ τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολα.
O μεγάλος Mόντριτς θα γίνει και πάλι ο ηγέτης της ομάδας, αλλά είναι στα 37 του και ο Πέρισιτς είναι αξιοπρεπής αλλά στα 33. Ο Ράκιτιτς και ο Μάτζουκιτς δεν υπάρχουν πλέον, ενώ δεν υπάρχει πλέον και σπουδαίος τερματοφύλακας.
Οι Κροάτες πάνε με χαμηλούς τόνους στο Κατάρ (όπως και στο περσινό Euro που πήγε μέχρι τους 16 όπου υπέκυψε στην Ισπανία) και ελπίζουν να διαψεύσουν όσους δεν την υπολογίζουν ή την υποτιμούν σε αυτό το μουντιάλ.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΖΛΑΤΚΟ ΝΤΑΛΙΤΣ
Μια ιδιαίτερη περίπτωση προπονητή που επιστρατεύτηκε εσπευσμένα πριν από το προηγούμενο μουντιάλ για να πάρει η ομάδα την πρόκριση και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έφτασε την ομάδα και μέχρι τον τελικό !
Είναι ανηψιός του μεγάλου Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς και πριν αναλάβει την εθνική ομάδα είχε δουλέψει μόνο σε κάποιες ομάδες της πατρίδας του και σε Αραβικούς συλλόγους, χωρίς να έχει μεγάλο όνομα.
Είναι προπονητής που συνηθίζει να προετοιμάζει άρτια την ομάδα και να προχωρά έγκαιρα σε διορθωτικές αλλαγές από τον πάγκο και μετά το κατόρθωμά του στο προηγούμενο μουντιάλ οι Κροάτες τον εμπιστεύονται τυφλά και ξέρουν αν μη τι άλλο ότι παρατάσσει ανταγωνιστικό σύνολο.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πήρε την πρωτιά στον προκριματικό όμιλό της, αν και δυσκολεύτηκε πολύ και έκανε και τις γκέλες της, με αντιπάλους Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κύπρο και Μάλτα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020): Βρίσκεται στην 12η θέση
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Πρώτη παρουσία της σε μουντιάλ έγινε το 1998 όταν και πήρε την τρίτη θέση με εξαιρετική πορεία και φυσικά καλύτερη της πορεία αυτή μέχρι τον τελικό του 2018 όπου υπέκυψε από τους Γάλλους. Έχει πάντως αποκλειστεί μόνο μια φορά από μουντιάλ (2010) από τότε που υπάρχει ως κράτος.
ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Αυτονόητο ότι πρώτα θα προσέξουμε τον μεγάλο Λούκα Μόντριτς που ακόμα και στα 37 του κάνει σπουδαία παιχνίδια και με τη Ρεάλ και με την εθνική ομάδα. Έπειτα υπάρχει στα χαφ και ο εξαιρετικός Μπρόζοβιτς της Ίντερ και στην επίθεση ο Πέρισιτς που ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο προηγούμενο μουντιάλ.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Έχει τις δυνατότητες να παρουσιάσει μια καλή ανταγωνιστική ομάδα που θα περάσει καταρχήν τον όμιλο, ενώ αυτή τη φορά εκτιμούμε ότι το ταβάνι της είναι μέχρι την οχτάδα.
ΜΑΡΟΚΟ
Τώρα ή ποτέ για την υπέρβαση
Tο Μαρόκο συνήθως παρουσιάζει στα μουντιάλ που παίζει ενδιαφέρουσες και τεχνικές ομάδες που όμως τους λείπει το κάτι παραπάνω για να κάνουν μια διάκριση, με εξαίρεση την ομάδα του 1986 που προχώρησε ως τους 16.
Πολλοί στη χώρα πιστεύουν πως φέτος στο Κατάρ είναι η ώρα του Μαρόκου ή έστω η μεγάλη του ευκαιρία για να κάνει μια υπέρβαση στο μουντιάλ, καθώς και το ρόστερ του είναι γεμάτο τεχνίτες παίκτες με καλή καριέρα σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και βελτιωμένο σε σχέση με το 2018 όπου υστερούσε και επιθετικά και στον τερματοφύλακα.
Πράγματι δεν είναι λίγο πράγμα να έχεις στην ομάδα σου παίκτες όπως πχ. ο Χακίμι, ο Ζιγιέχ και ο Εν Νεσιρί, ενώ ταυτόχρονα πολλοί θεωρούν ότι η προσαρμογή στο ιδιαίτερο κλίμα του Κατάρ θα είναι πιο εύκολη από τους αντιπάλους της.
Ο αντίλογος λέει ωστόσο πως η αντικατάσταση του ιδιόρρυθμου προπονητή Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς μετά από τα προκριματικά ήταν ρίσκο και πως για να μπει σφήνα ανάμεσα σε Βέλγιο και Κροατία πρέπει να πετύχει κάποια από τις δύο ομάδες σε κακή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι επ’ουδενί να τους υποτιμάς.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΒΑΛΙΝΤ ΡΕΓΚΡΑΓΚΟΥΙ
Η Μαροκινή ομοσπονδία από τη στιγμή που απέπεμψε τον Χαλίλχοτζιτςέψαχνε έναν προπονητή γνώστη των παικτών και του ποδοσφαίρου της χώρας για να διαχειριστεί και τις φίρμες (Χακίμι, Ζιγιεχ) και έτσι κατέληξε στον ντόπιο Βαλίντ Ρεγκραγκουί.
Πρόκειται για Γαλλοθρεμένο 47χρονο πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του 2000 που έχει δουλέψει ως βοηθός στο παρελθόν στην εθνική Μαρόκου και με επιτυχία σε ομάδες της πατρίδας του.
Οι Μαροκινοί πήραν το ρίσκο να τον εμπιστευτούν πιστεύοντας ότι μπορεί να προσδώσει καλή οργάνωση και να πάρει το καλύτερο δυνατό από τους παίκτες του.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πέρασε πολύ εύκολα τον προκριματικό της όμιλο απέναντι σε Γουινέα-Μπισάου, Γουινέα και Σουδάν και έπειτα έπαιξε μπαράζ με το Λ.Δ.Κογκό το οποίο ξεπέρασε με 1-1 και 4-1 και πήρε θριαμβευτικά την πρόκριση για τα τελικά.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020): Βρίσκεται στην 22η θέση
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Αυτό θα είναι το έκτο συνολικά μουντιάλ για τους Μαροκινούς οι οποίοι είχαν ως καλύτερη παρουσία τους την εξαιρετική πορεία μέχρι τους 16 του 1986 όπου μάλιστα αποκλείστηκαν πολύ δύσκολα από τους Γερμανούς.
ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Η πιο εξαιρετική περίπτωση είναι ο μέσος Χακίμ Ζιγιέχ της Τσέλσι και έπειτα ο τεχνίτης αμυντικός Ασράφ Χακίμι. Στην επίθεση το βάρος θα πέσει στον καλό σέντερ φορ της Σεβίλλης Εν Νεσιρί.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: O όμιλος είναι δύσκολος, αλλά όχι τόσο απαγορευτικός όσο στο μουντιάλ του 2018 όπου έπεσε με Ισπανία και Πορτογαλία. Αν παίξει σύμφωνα με τις δυνατότητές του μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση στους 16, αν και αυτό θα εξαρτηθεί και από το πως θα παρουσιαστούν Βέλγοι και Κροάτες.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Ενθουσιώδεις πρωτάρηδες
Μόλις πριν από λίγα χρόνια Καναδάς και ποδόσφαιρο ήταν ασύμβατες έννοιες ,με τους κατοίκους της βορειοαμερικανική χώρες να παρακολουθούν κυρίως άλλα αθλήματα όπως το χόκεϊ επί πάγου, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ και άλλα. Να όμως που αν δεν έχει ποδοσφαιρική παράδοση μπορείς και να τη φτιάξεις !
Οι Καναδοί έκαναν καλύτερο promo στο σπορ, δούλεψαν πολύ καλές στις ακαδημίες και στο σχολικό αθλητισμό και πρώτα έφτιαξαν μια πανίσχυρη εθνική ομάδα γυναικών και έπειτα εμφανίστηκε και η καλύτερη αντρική φουρνιά ποδοσφαιριστών που έχει βγάλει η χώρα.
Έτσι λοιπόν-και με την εμφάνιση του ικανού Άγγλου προπονητή τους-ο Καναδάς προκρίθηκε θριαμβευτικά στο μουντιάλ του Κατάρ και παίζοντας μάλιστα στα προκριματικά, ένα μοντέρνο ποδόσφαιρο που άρεσε πολύ.
Η προηγούμενη παρουσία του Καναδά ήταν σε παλιότερη εποχή και σαν να μην έγινε (1986), οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε την ομάδα του Καναδά πρωτάρα μιας που και οι παίκτες και ο προπονητής τους δεν έχουν ζήσει ξανά αυτή την εμπειρία η οποία και θα τους λείψει, όμως έχουν αναμφίβολα τον ενθουσιασμό για μια καλή παρουσία σε έναν δύσκολο όμιλο.
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΤΖΟΝ ΧΕΡΝΤΜΑΝ
O Τζόν Χέρντμαν ήταν ένας άσημος Άγγλος ποδοσφαιριστής ερασιτεχνικών ομάδων που στα 31 του το γύρισε στην προπονητική αναλαμβάνοντας κατά σειρά της εθνικές γυναικών Νέας Ζηλανδίας και Καναδά με επιτυχία.
Οι Καναδοί το 2018 του έδωσαν την αντρική ομάδα και η πορεία που έγινε ως τα τελικά του μουντιάλ και με καλό ποδόσφαιρο, ίσως να ξεπέρασε και τις προσδοκίες των ποδοσφαιρόφιλων του Καναδά.
Πλέον στοχεύουν όχι μόνο σε κάτι καλό από αυτόν και τους παίκτες στο μουντιάλ, αλλά και στην άρτια προετοιμασία για τη συμμετοχή τους στο επόμενο μουντιάλ στο σπίτι τους.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πρώτα πέρασε με περίπατο τον πρώτο προκριματικό όμιλο κόντρα σε Σουρινάμ, Βερμούδες, Αρούμπα και Νησιά Κέιμαν, έπειτα απέκλεισε την Αϊτή σε αγώνες νοκ άουτ (1-0 και 3-0) και τελικά πήρε την πρωτιά στον τελικό όμιλο (σε ισοβαθμία με το Μεξικό) κόντρα σε Μεξικό, ΗΠΑ,Κόστα Ρίκα, Παναμά, Τζαμαϊκά, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα που του έδωσε και τη μεγάλη πρόκριση.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020): Βρίσκεται στην 41η θέση
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: δεύτερο μόλις μουντιάλ για τους Καναδούς, με την τελευταία παρουσία τους να καταγράφεται στο μακρινό 1986 όπου έφυγαν και άποντοι.
ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Πρώτα απ’όλους φυσικα τον σπουδαίο ακραίο της Μπάγερν Μονάχου Αλφόνσο Ντέιβις που θα είναι και ο ηγέτης του. Υπάρχει επίσης ο σέντερ φορ Τζόναθαν Ντέιβις της Γαλλικής Λιλ, αλλά και ο αμυντικός μέσος Εουστάκιο της Πόρτο.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει την πρόκριση στους 16, αναμένουμε όμως να παρουσιάσει μια συμπαγή και δουλεμένη ομάδα που μπορεί να δυσκολέψει όλους τους αντιπάλους της.