Αφιέρωμα στο παγκόσμιο κύπελλο: 2ος όμιλος

Aθλητικά Ποδόσφαιρο

Τα αιρετικά δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με το παγκόσμιο κύπελλο που αρχίζει σε λίγες ημέρες στo Κατάρ που αναμένεται να είναι από τα πιο συναρπαστικά και θεαματικά !

Έτσι λοιπόν  ξεκινάμε ένα ένα πλήρες και ψαγμένο αφιέρωμα στις 32 ομάδες που σε συμμετέχουν, αναλύοντας κάθε μέρα και από έναν όμιλο.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του κάθε ομίλου και ξεχωριστό αφιέρωμα στις ομάδες του, τους παίκτες τους, τον προπονητή τους, την προϊστορία τους στη διοργάνωση, τη δική μας εκτίμηση για την πορεία τους και άλλα !  Συνεχίζουμε σήμερα με τον δεύτερο όμιλο…

2ος ΟΜΙΛΟΣ

ΑΓΓΛΙΑ

ΗΠΑ

ΟΥΑΛΛΙΑ

ΙΡΑΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΟΥ

  • 21/11   15:00 Αγγλία – Ιράν (2ος όμιλος), (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
  • 21/11   21:00 ΗΠΑ – Ουαλία (2ος όμιλος), (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1
  • 25/11   12:00 Ουαλία – Ιράν (2ος όμιλος), (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1+
  • 25/11   21:00 Αγγλία – ΗΠΑ (2ος όμιλος) , (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) – ΑΝΤ1
  • 29/11   21:00 Ιράν – ΗΠΑ (2ος όμιλος), (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) – ΑΝΤ1+
  • 29/11   21:00 Ουαλία – Αγγλία (2ος όμιλος), (Στάδιο Ahmad Bin Ali, Al-Rayyan) – ΑΝΤ1

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ

ΑΓΓΛΙΑ

Έμπειρη ποιοτική, αλλά και εύθραυστη

Η εθνική Αγγλίας φημίζεται-έως και γίνεται αντικείμενο καζούρας-για τη συνήθειά της να ξεκινάει σχεδόν πάντα με φιλοδοξίες και ως ένα από τα φαβορί και τελικά να χύνει την καρδάρα με το γάλα στην κρίσιμη στιγμή και καμπή, βγάζοντας ως ομάδα έναν εύθραυστο χαρακτήρα.

Από τότε που ανέλαβε ο Σαουθγκέιτ έκανε αρκετά καλή δουλειά και αγωνιστικά και στον ψυχολογικό τομέα, αλλά αυτό δεν αρκούσε για να φέρει και κάποιο τρόπο.

Τώρα κατεβαίνει στο παγκόσμιο κύπελλο με την ομάδα να έχει παρουσιάσει μια αγωνιστική κρίση τον τελευταίο χρόνο και τους απαιτητικούς Άγγλους φίλους της να ζητούν ακόμα και την αντικατάσταση του και έτσι οι οιωνοί για το Κατάρ δεν είναι και οι καλύτεροι.

Το θετικό είναι ότι όλοι οι παίκτες στο ρόστερ είναι καλοί και βγήκαν και νέοι παίκτες όπως ο Μάουντ και ο νεαρός Μπέλιγχαμ σε ένα κράμα νέων και παλιών παικτών. Ο αντίλογος ωστόσο λέει πως δεν υπάρχουν τα μεγάλα αστέρια που θα κάνουν τη διαφορά, όπως σε άλλες εθνικές ομάδες που θεωρούνται φαβορί.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΚΑΡΕΘ ΣΑΟΥΘΓΚΕΪΤ

52 χρόνων σήμερα ο παλιός καλός  Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2006 από τη Μίντλεσμπρο και ακολούθησε η εθνική ελπίδων της Αγγλίας από το 2013 έως το 2016.

Στα τέλη του 2016 και μετά από συνεχόμενες “σφαλιάρες” που είχε φάει η Αγγλία στις μεγάλες διοργανώσεις η ομοσπονδία τον εμπιστεύτηκε ως λύση ανάγκης μετά την αποπομπή του Σαμ Αλαρντάις και το πρόσημο είναι μάλλον θετικό.

Απρόσμενα στα ημιτελικά του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου και φιναλίστ στο Euro, που ουσιαστικά φιλοξένησαν, χάνοντας το τρόπαιο στα πέναλτι από τους Ιταλούς. Η ομοσπονδία συνεχίζει να τον εμπιστεύεται παρότι τον τελευταίο καιρό η ομάδα δεν θέλγει με την απόδοσή της… 

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πήρε σχετικά εύκολα και αήττητη την πρωτιά και την πρόκριση, σε έναν όχι δύσκολο προκριματικό όμιλο με αντιπάλους Πολωνία, Αλβανία, Ουγγαρία, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020)Βρίσκεται στην 5η θέση 

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Αυτή θα είναι η δέκατη έκτη συμμετοχή της σε παγκόσμιο κύπελλο (τα τρία προπολεμικά τα σνόμπαρε και δεν κατέβηκε” με καλύτερη στιγμή της φυσικά την κατάκτηση μέσα στη χώρα της το 1966, ενώ έχει και δύο τέταρτες θέσεις.

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Τον γνωστό σε όλους μας “βομβαρδιστή ” της Τότεναμ Χάρι Κέιν, τον πολύ έμπειρο Τζόρνταν Χέντερσον της Λίβερπουπ και ένα νέο “λαβράκι”, τον μεσοεπιθετικό Μέισον Μάουντ της Τσέλσι.

Ο ΧΑΡΙ ΚΕΪΝ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι και πάλι ανταγωνιστική και αξιοπρεπής, αλλά και ότι δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει την πορεία του 2018 που ήρθε στην τέταρτη θέση και έφτασε μια ανάσα από τον τελικό.

 

ΗΠΑ

Επιστρέφει και πολύ φιλόδοξη

Οι Αμερικανοί τα τελευταία χρόνια δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στο ποδόσφαιρο (το soccer όπως το αποκαλούν αυτοί) γι’αυτό και ο αποκλεισμός από το προηγούμενο μουντιάλ ήταν μεγάλο πλήγμα για το σπορ.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ότι τώρα τα κατάφεραν να προκριθούν στο μουντιάλ του Κατάρ, αλλά και ότι θα φιλοξενήσουν και το επόμενο (μαζί με Μεξικό και Καναδά), κάτι που τους παρακινεί να κάνουν μια καλή πορεία και τώρα.

Υπάρχει αισιοδοξία και πίστη στην ομάδα, καθώς αυτή είναι πιο ποιοτική από ποτέ, με τα πλάνα υποδομών των Αμερικανών να αποδίδουν, και έτσι παρατάσσει φέτος μια ομάδα και με πιο φτασμένους παίκτες όπως ο Πούλισιτς και ο Μακένι και με πολύ ελπιδοφόρα ταλέντα, όπως ο Ντέστ, ο Αάρονσον και άλλοι.

Μένει να δούμε αν το πλάνο του μουντιάλ θα λειτουργήσει στο Κατάρ και αν μπορούν οι ΗΠΑ να γίνουν μια από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΚΡΕΓΚ ΜΠΕΡΧΑΛΤΕΡ 

Ο 49χρονος Γκρέγκ Μπερχάλτερ είναι πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής με τις ΗΠΑ και με συμμετοχή σε παγκόσμιο κύπελλο (2002) που πριν την εθνική ομάδα είχε εργαστεί μόνο σε συλλόγους της χώρας του, αλλά και της Σουηδίας.

Οι Αμερικανοί του εμπιστεύτηκαν την εθνική ομάδα το 2018-και μετά την αποτυχία της πρόκρισης στο μουντιάλ της Ρωσίας-και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά, αν και αρχικά αμφισβητήθηκε.

Με αυτόν στο τιμόνι οι Αμερικανοί πήραν και την πρόκριση για το Κατάρ, αλλά και το κύπελλο Βόρειας/Κεντρικής Αμερικής του 2021, οπότε πλέον οι Αμερικανοί τον εμπιστεύονται για κάτι καλό και στο μουντιάλ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πέρασε ως τρίτη από τον τελικό προκριματικό όμιλο των οκτώ ομάδων στη Βόρεια/κεντρική Αμερική και προκρίθηκε απευθείας, αν και αυτή δεν ήταν μια καθόλου εύκολη πρόκριση, καθώς ξεπέρασε την τέταρτη Κόστα Ρίκα στη διαφορά τερμάτων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Οκτώβρης 2022): Βρίσκεται στην 16η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΑυτή θα είναι η δέκατη παρουσία τους σε μουντιάλ, με την καλύτερή τους πορεία να σημειώνεται στο μακρινό 1930 όπου έφτασε ως τα ημιτελικά. Βεβαίως αυτό δεν ήταν ένα πολύ αντιπροσωπευτικό μουντιάλ λόγω της απουσίας τότε των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης.

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Φυσικά τον σπουδαίο φορ της Τσέλσι Κρίστιαν Πούλισιτς, αλλά και τον νεαρό αμυντικό της Μίλαν Ντέστ, όπως και τον πολύ ποιοτικό χαφ Γουέστον Μακένι της Γιουβέντους. 

O ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΠΟΥΛΙΣΙΤΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Πιστεύουμε ότι είναι το φαβορί για να περάσει ως δεύτερη από έναν όμιλος που δεν θεωρείται από τους δύσκολους. Αν πάει στους 16, θα κυνηγήσει έπειτα χωρίς άγχος την υπέρβαση.

 

ΟΥΑΛΛΙΑ

Mε τη συνταγή του Euro και όπου φτάσει

Μαύρα μάτια έκαναν οι οπαδοί της εθνικής Ουαλλίας να τη δουν σε παγκόσμιο κύπελλο, καθώς η τελευταία παρουσία της χρονολογείται στα 1958 με μόνο τέσσερις από εκείνους τους παίκτες να βρίσκονται στη ζωή και φαντάζομαι και λίγους φιλάθλους που να το θυμούνται !

Ωστόσο τα τελευταία έξι χρόνια παρουσιάζουν μια ανταγωνιστική ομάδα που πρώτα έφτασε στα ημιτελικά του euro 2016, αλλά και στους 16 στο περσινό Euro και τώρα φιλοδοξεί με τον ίδιο τρόπο να κάνει κάτι καλό και στο Κατάρ.

Το ρόστερ δεν εντυπωσιάζει, αλλά δεν παύει να διαθέτει δύο μεγάλους Βρετανούς παίκτες όπως ο Γκάρεθ Μπέϊλ και ο Άαρον Ράμσεϊ και να δυσκολεύει τους αντιπάλους στηριζόμενη σε τυπικό Βρετανικό ποδόσφαιρο.

Η δουλειά της πρόκρισης στους 16 δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι πιθανή, καθώς μάλιστα υπάρχει και το τοπικό ντέρμπι με την Αγγλία όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

O ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΡΟΜΠ ΠΕΪΤΖ

O 48χρονος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ρομπ Πέιτζ βρέθηκε από σπόντα πρώτος προπονητής της εθνικής Ουαλλίας, καθώς κλήθηκε το 2020 να αντικαταστήσει προσωρινά τον Ράϊαν Γκιγκς που αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα. 

Ωστόσο το προσωρινό έγινε μόνιμο, καθώς ο Πέϊτζ όχι μόνο οδήγησε την ομάδα στους 16 του περσινού Euro, αλλά και στην πρόκριση για τα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου.

Πιο πριν είχε δουλέψει μόνο σε μικρές Αγγλικές ομάδες και στην εθνική ελπίδων της χώρας του, αλλά πλέον διαθέτει την κατάλληλα εμπειρία, αλλά και το know how των μεγάλων διοργανώσεων.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πήρε τη δεύτερη θέση σε προκριματικό όμιλο με Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία και Λευκορωσία και οδηγήθηκε σε μονούς αγώνες play-off που έγιναν και οι δύο στην έδρα της. Κέρδισε πρώτα 2-1 την Αυστρία και έπειτα 1-0 την Ουκρανία και πήρε τη μεγάλη πρόκριση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Οκτώβρης 2022)Βρίσκεται στη 19η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Μόλις η δεύτερη παρουσία της σε μουντιάλ με την πρώτη της στο μακρινό 1958 όπου έκανε τη μεγάλη έκπληξη και έφτασε στην οχτάδα πριν υποκύψει στη μεγάλη Βραζιλία.

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Πρώτον από όλους βέβαια τον μεγάλο φορ Γκάρεθ Μπέϊλ, έστω και στη δύση της καριέρας του (παίζει πλέον στις ΗΠΑ) και ακόμα τον εξαιρετικό τεχνίτη Άαρον Ράμσεϊ στα χαφ, αλλά και τον αμυντικό της Τότεναμ Μπεν Ντέιβις. 

Ο ΓΚΑΡΕΘ ΜΠΕΪΛ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σίγουρα ο πιο προσιτός στόχος για τους Ουαλλούς είναι η πρόκριση στους 16, καθώς ο όμιλος δεν είναι απαγορευτικός. Για παραπάνω θα μπορούν να ελπίζουν μόνο αν τους κάτσει μια προσιτή ομάδα, εφόσον είναι στους 16.

ΙΡΑΝ

Με τη σφραγίδα του Κεϊρόζ για την έκπληξη

Το Ιράν έχει αυτή τη στιγμή πιο σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει ως χώρα από το ποδόσφαιρο (σε σημείο που να ζητήσουν πολλοί τον αποκλεισμό του από το μουντιάλ), αλλά και δεν παύει αυτό να είναι μια ευχάριστη διέξοδος.

Η ομοσπονδία πάντως άλλαξε προπονητή και  στη διάρκεια των προκριματικών, με τον Κροάτη Σκότσιτς αντί του Βέλγου Βίλμοτς, αλλά και μετά τα προκριματικά απολύοντας τον Κροάτη που οδήγησε την ομάδα στην πρόκριση, λόγω διαφωνιών με την ομοσπονδία.

Έτσι κλήθηκε ο Πορτογάλος Κεϊρόζ που ξέρει καλά τη δουλειά και την ομάδα για να την οδηγήσει για τρίτη φορά (!) σε τελικά μουντιάλ και σε μια καλή παρουσία. 

Δεν είναι πάντως άσχημο ρόστερ και ομάδα, με αρκετούς παίκτες να παίζουν στην Ευρώπη και κάποιους να διακρίνονται (και δύο στη χώρα μας) και αυτό κάνει τους Ιρανούς να αισιοδοξούν.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΚΑΡΛΟΣ ΚΕΪΡΟΖ

O πολύπειρος 69χρονος Πορτογάλος κλήθηκε την τελευταία στιγμή να βοηθήσει το Ιράν στο μουντιάλ στο οποίο δούλεψε ξανά για οκτώ χρόνια με πολύ καλές επιδόσεις.

Αμυντικογενής προπονητής έχει την εμπειρία και το know how των μεγάλων διοργανώσεων και έχοντας δουλέψει σε τέσσερις διαφορετικές εθνικές ομάδες στη καριέρα του, συμπεριλαμβανόμενης και της πατρίδας του και μάλιστα δύο φορές.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Πέρασε σχετικά δύσκολα τον πρώτο προκριματικό όμιλο με Ιράκ, Μπαχρέιν, Χονγκ-Κονγκ και Καμπότζη, αλλά πήρε την πρωτιά στον όμιλο της στη δεύτερη φάση των προκριματικών, κόντρα σε Νότια Κορέα, Ην,Αραβ.Εμιράτα, Ιράκ, Συρία και Λίβανο, και προκρίθηκε θριαμβευτικά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ : (Οκτώβρης 2020)Βρίσκεται στην 20η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Είναι η έκτη παρουσία του σε παγκόσμιο κύπελλο, χωρίς να έχει καταφέρει να περάσει ποτέ από τη πρώτη φάση των ομίλων.

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ: Καταρχήν τους δύο σπουδαίους σέντερ φορ Αζμούν της Λεβερκούζεν και Ταρεμί της Πόρτο,αλλά και τον δικό μας, πλάγιο αμυντικό της ΑΕΚ Μιλάντ Μοχαμαντί.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο όμιλος δεν είναι απαγορευτικός για να ονειρεύεται τη δεύτερη θέση, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο στην πράξη. Πιστεύουμε πάντως πως θα είναι ανταγωνιστική στα παιχνίδια της.