Άξια στην επόμενη φάση το εξαιρετικό Μαρόκο
Κόντρα στον αξιόμαχο Καναδά είδαμε και πάλι ένα Μαρόκο που αρέσει πολύ και έχει ουσία, με το ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά και έναν προπονητή που παίρνει το 100 % από τους ποδοσφαιριστές του.
Οι Μαροκινοί είχαν διαβάσει πολύ καλά τις αδυναμίες (κυρίως τις αμυντικές) και τα προτερήματα των Καναδών και με την ανώτερη ποιότητά τους και ουσία στο παιχνίδι τους έκαναν ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο όπου και οι ουδέτεροι.
Οι βορειοαφρικανοί έφτασαν λοιπόν στο 2-1 που θα μπορούσε να είναι και σαφώς μεγαλύτερο στο πρώτο ημίχρονο και έπειτα έπαιξαν συντηρητικά για να το κρατήσουν και τα κατάφεραν παρότι οι Καναδοί πίεσαν για την ισοφάριση και έγιναν απειλητικοί σε μερικές περιπτώσεις.
Δίκαιη νίκη με 2-1 λοιπόν και πρόκριση, με πρώτη θέση στον όμιλο, για τους Μαροκινούς του προπονητή Ουαλίντ Ρεγκραγκί, του Ζιγιέχ ,του Εν Νεσιρί, του Μαζραουί και του Χακίμι που δεν είναι βέβαια φαβορί απέναντι στην Ισπανία στους 16, αλλά αυτό δεν παύει να είναι ένα απαιτητικό νοκ άουτ ματς και για τις δύο ομάδες όπου όλα μπορούν να γίνουν.
Όσο για τον Καναδά ήταν μια αρκετά καλή ομάδα, αλλά αδύνατη μεσοαμυντικά και χωρίς καθόλου ουσία στο παιχνίδι του, γι’αυτό και αποκλείστηκε χωρίς βαθμό.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΕΝ ΝΕΣΙΡΙ
Ο επιθετικός της Σεβίλλης που “ξεμπούκωσε” στο τρίτο ματς της ομάδας του και πέτυχε ένα γκολ, αλλά και ένα ακόμα που του ακυρώθηκε.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΜΙΛΑΝ ΜΠΟΡΙΑΝ
Ο Καναδός τερματοφύλακας που έκανε ένα μεγάλο λάθος και έδωσε ουσιαστικά στους Μαροκινούς ένα καθοριστικό γκολ.
Δίκαια η Κροατία το Βέλγιο που δεν μπορούσε
Ήταν αναμενόμενο ότι το ματς τελικός του ομίλου Κροατία-Βέλγιο θα δούμε μια μάχη τακτικής ανάμεσα στους δύο καλούς προπονητές Ντάλιτς και Μαρτίνεζ και γι’αυτό τελικά δεν είχαμε και γκολ.
Η Κροατία έπαιξε με έμφαση να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, αλλά χωρίς βέβαια να ταμπουρωθεί καθώς έχει τη δυνατότητα να παίζει θετικό ποδόσφαιρο και από την άλλη το Βέλγιο με αλλαγές στην ενδεκάδα και ένα πιο ορθολογικό σχήμα, μπήκε για να κυνηγήσει με υπομονή ένα γκολ που θα της έδινε την πρόκριση.
Ότι όμως και να έκανε ο προπονητής και οι παίκτες ήταν φανερό ότι το Βέλγιο, απλά δεν μπορούσε γιατί έχει πολλούς παίκτες στα τελειώματά τους και σε κακή κατάσταση.
Αυτό το είδαμε στο τουρνουά και με τον Ντε Μπρόινε που δεν ήταν αυτός που ξέρουμε και δεν είχε την ανάλογη υποστήριξη από τους άλλους και με τον Κουρτούα.
Κυρίως βέβαια το είδαμε με τον Λουκάκου που μπήκε και πάλι αλλαγή και πέταξε στα σκουπίδια τις λίγες ευκαιρίες που δημιούργησε η ομάδα και ενώ ο Μαρτίνεζ είχε ρίξει στο παιχνίδι έναν πολύ δημιουργικό από τα αριστερά.
Απόλυτα λογικός λοιπόν ο αποκλεισμός του Βελγίου που θα πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό του με νέους παίκτες για την επόμενη διοργάνωση.
Όσο για την Κροατία παραμένει καλή ομάδα, σωστή τακτικά και σφιχτή στην άμυνα, που ίσως έχει υποτιμηθεί συγκρινόμενη με την φοβερή ομάδα του 2018 και επειδή ο αντίπαλος στους 16 είναι η Ιαπωνία μπορεί να ονειρεύεται και πάλι μια καλή πορεία.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ
Πολύ καλό παιχνίδι από τον σπουδαίο Μόντριτς που ήταν αυτός που έπρεπε για να βοηθάει την ομάδα δημιουργικά και στην κυκλοφορία της μπάλας, σε ένα απαιτητικό παιχνίδι
ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΡΟΜΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ
Σε τραγική κατάσταση ο φιρμάτος φορ του Βελγίου που έχασε τα άχαστα και καταδίκασε την ομάδα του μια ώρα αρχύτερα.
Ισπανία και Ιαπωνία σκηνοθέτησαν τον αποκλεισμό της Γερμανίας
Δεν υπάρχουν πολλά να πεις αγωνιστικά για το ματς της Ισπανίας με την Ιαπωνία διότι το τι συνέβη ήταν ξεκάθαρο σε όσους καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο.
Είδαμε ένα πρώτο ημίχρονο με την καλύτερη ομάδα να είναι εμφανώς ανώτερη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να έχει το γκολ, τις ευκαιρίες, την κυκλοφορία της μπάλας και την κυριαρχία στις προσωπικές μονομαχίες και να προηγείται 1-0.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λουίς Ενρίκε προχωράει σε ακατανόητες αλλαγές, Καρβαχάλ στη θέση του εξαιρετικού Αθπιλικουέτα και Τόρες αντί του σκόρερ Μοράτα και η Ισπανία χάνεται και υποπίπτει σε τραγικά αμυντικά λάθη στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, με συνέπεια ένα γρήγορο 2-1 για τους Ιάπωνες !
Έπειτα βλέπουμε μια Ισπανία να μην πιέζει καν και προς το τέλος που υποτίθεται ότι το κάνει να κυκλοφορεί απλά τη μπάλα γύρω, γύρω από την περιοχή και να πετά τη μπάλα πάνω στους Ιάπωνες αμυνόμενους.
Σε αυτό το διάστημα έκανε δε μόλις δύο σουτ και αυτά καταφανώς επάνω στον τερματοφύλακα που θεωρούνται και οι μοναδικές ευκαιρίες τους, οπότε το 2-1 παρέμεινε όχι προς μεγάλη έκπληξη όλων.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ:ΡΙΤΣΟΥ ΝΤΟΑΝ
Έβαλε το εξαιρετικό γκολ της ισοφάρισης που έβαλε και έδωσε άλλη πνοή στην ομάδα με την είσοδό του στο δεύτερο ημίχρονο.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΟΛΗ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Αλλά και ο προπονητής της που ήταν εμφανές ότι διάλεξαν αντίπαλο για τους 16 και ότι πέταξαν έξω έναν ισχυρό αντίπαλο που θα μπορούσαν να τον συναντήσουν αργότερα.
Νίκη χωρίς αντίκρισμα οι Γερμανοί
Πολύ μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ Γερμανίας και Κόστα Ρίκα, αλλά οι Γερμανοί κατάφεραν να κάνουν και αυτό το ματς θρίλερ και να πάρουν μια δύσκολη και χωρίς αντίκρισμα νίκη με 4-2.
Και πάλι είδαμε μια ομάδα καλή μεν δημιουργικά, αλλά χωρίς το εύκολο γκολ και χωρίς χαρακτήρα και που πάλι βραχυκύκλωσε αμυντικά, δεχόμενη δύο γκολ από τις τρεις επιθέσεις που έβγαλαν οι φιλότιμοι Κοσταρικανοί σε όλο το ματς.
Γενικά η Γερμανία κατέβασε μια ομάδα χωρίς ιδιαίτερη ουσία και ορθολογισμό στο παιχνίδι της, κάτι που ίσως δείχνει ότι έχει χαθεί το DNA της παλιάς εθνικής Γερμανίας και αυτό είδαμε και χθες.
Το ματς βέβαια το πήρε τελικά με 4-2 διότι βρήκε άμεση απάντηση-μετά από τρία λεπτά-για το 2-2 και έπειτα το παιχνίδι έγινε όσα πάνε κι΄όσα έρθουν διότι και οι Κοσταρικανοί έπρεπε να ρισκάρουν από τη στιγμή που με νίκη θα προκρίνονταν, αλλά ποιος ασχολήθηκε.
Οι Γερμανοί πάνε πρόωρα σπίτι τους, όχι μόνο γιατί τους έστησαν οι Ισπανοί, αλλά και γιατί πήγαν στο μουντιάλ με αρνητισμό για τη διοργάνωση και με το μυαλό σε άλλα πράγματα, όπως η πολιτική ορθότητα, οι ΛΟΑΤΚΙ, τα περιβραχιόνια κλπ. κάτι το οποίο πλήρωσε ειδικά στο πρώτο παιχνίδι.
Και όσον αφορά το δεύτερο γκολ των Ιαπώνων που μέτρησε να μην νομίζετε ότι είναι σίγουρα τυχαίο, διότι η FIFA όλο και κάποια κακία μπορεί να κρατάει στους Γερμανούς για τα…βουλωμένα στόματα !
Τέλος η Κόστα Ρίκα, αν και είναι μικρών δυνατοτήτων, έδειξε σημαντική βελτίωση και μαχητικότητα μετά την επτάρα της πρεμιέρας και αυτό πρέπει να πιστωθεί κυρίως στον έμπειρο προπονητή Λουίς Σουάρεζ.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΚΑΪ ΧΑΒΕΡΤΣ
Με την είσοδό του έκανε δύο γκολ και αναστάτωσε την άμυνα των Κοσταρικανών οπότε παίρνει τον τίτλο του πολυτιμότερου.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ
Τραγικός, δέχθηκε δύο γελοία γκολ από τους Κοσταρικανούς και μάλλον είναι η ώρα να αφήσει την εθνική ομάδα ήσυχη και να αποσυρθεί διότι οι σεξουαλικές προτιμήσεις του δεν αφορούν το ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα.