Ο Σαντισμός πέθανε !…Αστεία ομάδα η Ισπανία !

Aθλητικά Ποδόσφαιρο

Λίγοι περίμεναν μια τόσο εμφατική (4-2) επικράτησε μιας Γερμανίας η οποία έδειχνε μέχρι τώρα προβληματική, απέναντι στην Πορτογαλία που πάντα θεωρείται-με Σάντος προπονητή-σκληροτράχηλη και τυχερή.

Φαίνεται όμως ότι ο ποδοσφαιρικός Σαντισμός έχει πια πεθάνει, αλλά ο ίδιος ο Σάντος δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει !

Πως πραγματικά πίστευε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με 90 λεπτά «ταμπούρι», γερασμένa μπακ, όπως Πέπε και Μουτίνιο ,απέναντι σε μια ομάδα πιο τεχνική και γρήγορη και η οποία είχε εναλλάξ τρία σέντερ φορ μέσα στην περιοχή ;

Και μπορεί λοιπόν να προηγήθηκε στο σκορ στο 16’ (και ενώ θα μπορούσε να είχε φάει τρία γκολ στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά), αλλά μόλις έγινε το 2-1 και η Πορτογαλία αναγκάστηκε να παίξει πιο ανοιχτά, έγινε «πάρτι»…

Βλέποντας το 0-1 της Πορτογαλίας οι περισσότεροι είπαμε είτε «πάλι τυχερός ο Σάντος», είτε «Άντε να βάλεις γκολ τώρα στο Σάντος που θα ταμπουρωθεί πίσω» !

Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι έτσι γιατί η Γερμανία αυτή τη φορά είχε και πολύ καλή δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση, καθώς κατάφερνε να γεμίζει την αντίπαλη περιοχή με τρία φορ που δεν ήταν κλασσικά.

Αυτό που παραμένει πρόβλημα για τη Γερμανία είναι η αμυντική συμπεριφορά (και όχι απλά η αμυντική γραμμή), κάτι που είδαμε και χθες με τα δύο γκολ που δέχθηκε και αν δεν πετύχει αρκετά στο τουρνουά πιστεύω ότι εκεί θα οφείλεται.

Όσο για την Πορτογαλία, καλείται τώρα να τα παίξει όλα για όλα κόντρα στους Γάλλους, σε ένα ματς που αν ηττηθεί κινδυνεύει ακόμα και η πρόκρισή της στο δεύτερο γύρο !

Τέλος είδαμε και έναν Άγγλο διαιτητή που έπαιζε εμφανώς υπέρ της Πορτογαλίας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Φυσικά δεν μπορούσε να τη γλιτώσει από την ήττα, συνέβαλε όμως στο να γίνει η ήττα της πιο ανώδυνη…

Όσο για το Ισπανία-Πολωνία, οι Ισπανοί μας έδειξαν και πάλι ότι είναι μια αστεία ομάδα που απλά δεν μπορεί ούτε και μέσα στο σπίτι της και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι μπορεί να προχωρήσει πολύ στη διοργάνωση !

Αυτή τη φορά το ματς της ήρθε πιο βολικά, καθώς έβαλε ένα σχετικά γρήγορο γκολ, αλλά τελικά παρασύρθηκε από την έξυπνη τακτική των Πολωνών και δέχθηκε την ισοφάριση. Και όπως συνήθως συμβαίνει, όταν δέχθηκαν γκολ και ισοφάριση μπλόκαραν ψυχολογικά, ενώ και η άμυνά τους δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη όπως τουλάχιστον στο ματς με τη Σουηδία.

Αυτή δε η εμμονή του Λουίς Ενρίκε να μην καλεί παίκτες της Ρεάλ δείχνει ότι βάζει μπροστά το οπαδιλίκι ή και τον Καταλανικό εθνικισμό, οπότε και δεν δουλεύει αρκετά σοβαρά.

Οι Πολωνοί αυτή τη φορά παρουσίασαν αρκετά καλό σύνολο τακτικά που μάλιστα αυτή τη φορά δεν έψαχνε να βρει τον Λεβαντόφσκι με ανορθόδοξο τρόπο που του δυσκολεύει τη ζωή στην εθνική ομάδα.

Παρότι λοιπόν δέχθηκαν πρώτοι το γκολ, στάθηκαν ψύχραιμοι και έξυπνοι τακτικά προσπαθώντας να βρουν το γκολ με υπομονή και χωρίς  αλόγιστη επιθετικότητα, καθώς αν έβρισκαν χώρους οι Ισπανοί θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλες ζημιές.

Οι Πολωνοί θα παίξουν την πρόκριση σε ένα ματς μια ζαριά κόντρα στους Σουηδούς, περνώντας μόνο με νίκη.

Εκτιμούμε ότι γενικά οι Πολωνοί είναι λίγο πιο ποιοτικό σύνολο, αλλά σίγουρα το ματς με τη Σουηδία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στην τακτική και στις λεπτομέρειες.

Τέλος το Ουγγαρία-Γαλλία 1-1 ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της διοργάνωσης ως τώρα και συνέβη διότι η Ουγγαρία έπαιξε το παιχνίδι της ζωής της, ως την τελευταία της ευκαιρία κάνει κάτι καλό στο τουρνουά και γιατί είναι εξαιρετική τακτικά με τον Ιταλό προπονητή Ρόσι.

Αν μάλιστα έπαιζε και το αστέρι της, ο νεαρός Σομπολτσάϊ της Λειψίας-θα μπορούσε να τα πάει και ακόμα καλύτερα, τουλάχιστον στα δύο εντός έδρας ματς που είχε.

Από την άλλη η Γαλλία μπήκε στο ματς υπεροπτική, πιστεύοντας ότι κάτι θα γίνει και θα βάλει ένα γκολ, έστω στο πιο ψχαλαρό. Το γκολ το έβαλε, αλλά δεν υπολόγιζε ότι θα δεχθεί κιόλας.

Οι Γάλλοι ακόμα και μετά την ισοφάριση που έκαναν δεν άσκησαν καμία τρομακτική πίεση, ίσως γιατί είχαν στο νου τους ότι και η ισοπαλία δεν είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, αλλά μια μικρή γκέλα.

Μοιάζει δε η παρουσία του Μπενζεμά να την έχει αποσυντονίσει λίγο δημιουργικά και επιθετικά, σε σχέση με την ομάδα του 2018 και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο ο Ντεσάμπ να βρει άμεσα λύση… 

Δεν νομίζουμε πάντως ότι αυτή η κακή απόδοση και το αποτέλεσμα σημαίνει κάτι για το μέλλον της Γαλλίας στη διοργάνωση, αφού τα νοκ-άουτ θα είναι που θα δείξουν το μέταλλο αυτής της ομάδας.