Αφιέρωμα στο παγκόσμιο κύπελλο: 1ος όμιλος

Aθλητικά Ποδόσφαιρο

Τα “αιρετικά” δεν θα μπορούσαν να μην ασχοληθούν με το παγκόσμιο κύπελλο που αρχίζει σε λίγες ημέρες στη Ρωσία. Έτσι σήμερα ξεκινάμε ένα ένα πλήρες και ψαγμένο αφιέρωμα στις 32 ομάδες που σε συμμετέχουν, αναλύοντας κάθε μέρα από έναν όμιλο.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του κάθε ομίλου και ξεχωριστό αφιέρωμα στις ομάδες του, τους παίκτες τους, τον προπονητή τους, την προϊστορία τους στη διοργάνωση, τη δική μας εκτίμηση για την πορεία τους, στοιχεία για την κάθε χώρα και άλλα πολλά !   Ξεκινάμε λοιπόν με τον πρώτο όμιλο…

 

 

1ος ΟΜΙΛΟΣ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

ΡΩΣΙΑ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Πέμπτη 14/6, 18:00: Ρωσία – Σαουδική Αραβία (ΕΡΤ1 Luzhniki Stadium, Μόσχα)
  • Παρασκευή 15/6, 15:00: Αίγυπτος – Ουρουγουάη (ΕΡΤ1 Ekaterinburg Arena, Εκατερίνμπουργκ)
  • Τρίτη 19/6, 21:00: Ρωσία – Αίγυπτος (ΕΡΤ1 Saint Petersburg Stadium, Αγία Πετρούπολη)
  • Τετάρτη 20/6, 18:00: Ουρουγουάη – Σ. Αραβία (ΕΡΤ1 Rostov Arena, Ροστόβ)
  • Δευτέρα 25/6, 17:00: Ουρουγουάη – Ρωσία (ΕΡΤ1 Samara Arena, Σαμάρα)
  • Δευτέρα 25/6, 17:00: Σ. Αραβία – Αίγυπτος (ΕΡΤ2 Volgograd Arena, Βόλγογκραντ)

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

 

Υπάρχει ποιότητα και εμπειρία !

Μικρή χώρα, αλλά με μεγάλη προϊστορία και παράδοση στο ποδόσφαιρο, έχει καταφέρει, μεταξύ άλλων. να κερδίσει δύο φορές το τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλλου (έστω και σε πολύ παλιές εποχές).

Φέτος φιλοδοξεί να επαναλάβει μια επιτυχημένη παρουσία, ανάλογη ίσως με αυτήν του 2010 στη Νότια Αφρική που πήρε την τέταρτη θέση. Οι μεγάλοι και τεχνίτες παίκτες δεν τις λείπουν (πάντα υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Λουίς Σουάρεζ), ενώ και ο προπονητής Όσκαρ Ταμπάρεζ είναι έμπειρος και πετυχημένος και καθοδηγεί την ομάδα για δώδεκα συναπτά έτη.

Το 2011 κατέκτησε το κόπα Αμέρικα ενώ σε αυτά τα προκριματικά έκανε μια πολύ καλή πορεία και πήρε εύκολα το εισιτήριο για τα τελικά του μουντιάλ και με καλό ποδόσφαιρο. Μπορεί να ελπίζει βάσιμα πως σε αυτό το μουντιάλ θα έχει ένα ομοιογενές  και καλά δουλεμένο σύνολο και πως θα περάσει αρχικά από τον όμιλο.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα ζορίζουν και εκεί θα κληθεί να δείξει το «μέταλλο» της σαν ομάδα, κόντρα σε μεγάλους και αξιόλογους αντιπάλους.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΟΣΚΑΡ ΤΑΜΠΑΡΕΖ       

 

 

 

 

 

 

Μεγάλη η εμπειρία του 71χρονου Ταμπάρεζ που βρίσκεται από το 2006-και για δεύτερη θητεία-στον πάγκο της εθνικής Ουρουγουάης και αναμένεται να αποτελέσει ως κόουτς ένα από τα βασικά όπλα αυτής της ομάδας. Το 2010 την οδήγησε στην τέταρτη θέση του παγκοσμίου κυπέλλου που είναι και η μεγαλύτερη διάκριση στην πιο σύγχρονη ιστορία της ομάδας

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ:Με σταθερή πορεία στη διάρκεια των προκριματικών πήρε τη δεύτερη θέση στον ενιαίο όμιλο της νότιας Αμερικής και δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να φτάσει στην πρόκριση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Μαϊος 2018):17η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Μετράει άλλες δώδεκα παρουσίες σε παγκόσμιο κύπελλο. Δύο φορές κατέκτησε τον τίτλο (1930, 1950) και άλλες τρεις φορές τερμάτισε τέταρτη (1954, 1970, 2010).

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ:

ΛΟΥΙΣ ΣΟΥΑΡΕΖ : Χαρισματικός σκόρερ ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν έχει κάνει μια εξαιρετική καριέρα στην Ευρώπη και η Ουρογουάη περιμένει από αυτόν να την οδηγήσει, με τα γκολ του, στην επιτυχία. Ένα από τα καλύτερα σέντερ φορ του κόσμου, φτάνει βέβαια να συγκρατεί και τα νεύρα του… 

 

 

  

 

 

ΕΝΤΙΝΣΟΝ ΚΑΒΑΝΙ:  Σπουδαίος γκολτζής και τεχνίτης ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν είναι γνωστός σε όλους, έχει κάνει μια εξαιρετική καριέρα στην Ευρώπη και φυσικά η Ουρογουάη περιμένει πολλά από αυτόν, ως παρτενέρ του Σουάρεζ στην επίθεση.   

         

 ΝΤΙΕΓΟ ΓΚΟΝΤΙΝ: Ο πολύπειρος στόπερ της Βιγιαρεάλ-και αρχηγός της εθνικής Ουρουγουάης-θεωρείται «βράχος» στην άμυνα και σχεδόν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, οπότε είναι και ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία της εθνικής του ομάδας.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Στα συν ο καλός και έμπειρος προπονητής και το φοβερό επιθετικό δίδυμο Σουάρεζ-καβάνι. Στα πλην ότι είναι εύθραυστη ψυχολογικά όταν το παιχνίδι δεν της πάει καλά αλλά και η έλλειψη πολλών εναλλακτικών λύσεων από τον πάγκο, τουλάχιστο για το υψηλότερο επίπεδο.

 ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Φαβορί, ως πιο ποιοτική στο ρόστερ, για να περάσει από τον όμιλο. Αν στα νοκ-άουτ παίξει με Ισπανία ή Πορτογαλία, εκεί δυσκολεύοyν τα πράγματα. Αν ωστόσο τα καταφέρει να περάσει και αυτό το εμπόδιο, μετά ίσως μπορεί την υπέρβαση ως και τα ημιτελικά.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

          Fernando Muslera         ηλικία 31, συμμ. 96, γκολ  0                     Galatasaray (Τουρκία)

          Martín Silva                     ηλικία 35, συμμ. 11, γκολ 0                       Vasco da Gama (Βραζιλία)

          Martín Campaña            ηλικία 29, συμμ. 1, γκολ 0                         Independiente  (Αργεντινή)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

          Maxi Pereira                     ηλικία 33, συμμ.124, γκολ 3                    Porto (Πορτογαλία)

          Diego Godín (αρχηγός)   ηλικία 32, συμμ.115, γκολ8                   Atlético Madrid (Ισπανία)

          Martín Cáceres                  ηλικία 31, συμμ.    75, γκολ4                  Lazio (Ιταλία)

          José María Giménez         ηλικία 23, συμμ 41, γκολ   4                Atlético Madrid (Ισπανία)

          Sebastián Coates               ηλικία 27, συμμ.30, γκολ 1                   Sporting (Πορτογαλία)

          Gastón Silva                        ηλικιά 24, συμμ 17, γκολ0                     Independiente (Αργεντινή)

          Guillermo Varela               ηλικία 25, συμμ   3, γκολ 0                   Peñarol (Ουρουγουάη)

ΜΕΣΟΙ

          Cristian Rodríguez           ηλικία 32, συμμ. 104, γκολ 11               Peñarol (Ουρουγουάη)

          Carlos Sánchez                  ηλίκια 33, συμμ. 35, γκολ 1                   Monterrey (Μεξικό)

          Matías Vecino                    ηλικία 26, συμμ. 21, γκολ 1                    Inter (Ιταλία)

          Giorgian De Arrascaeta  ηλικιά 24, συμμ.   13, γκολ 1                 Cruzeiro (Βραζιλία0

          Nahitan Nández               ηλικία 22), συμμ.11, γκολ    0               Boca Juniors (Αργεντινή)

          Rodrigo Bentancur         ηλικία 20, συμμ. 6, γκολ   0                 Juventus (Ιταλία)

          Diego Laxalt                        ηλικία 25, συμμ 5, συμμ   0                Genoa (Ιταλία)

          Jonathan Urretaviscaya     ηλικία  28, συμμ 4, γκολ 0             Monterrey  (Μεξικό)

         Lucas Torreira                        ηλικία  22, συμμ     2, γκολ 0          Sampdoria (Ιταλία)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

          Edinson Cavani                     ηλικία 31, συμμ. 100, γκολ 42          Paris Saint-Germain (Γαλλία)

          Luis Suárez                            ηλικία 31, συμμ. 97, γκολ 50             Barcelona (Ισπανία)

          Cristhian Stuani                   ηλικιά 31, συμμ. 40, γκολ 5               Girona (Ισπανία)

          Maxi Gómez                          ηλικία  21, συμμ. 4, γκολ 0                  Celta Vigo (Ισπανία)

 

H ΧΩΡΑ

Φιλειρηνικό κράτος της νότιας Αμερικής με μόλις 3.500.000 κατοίκους που τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει ένα γενικά αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο ως μια από τις πιο ευημερούσες χώρες της νότιας Αμερικής. Η μορφή διακυβέρνησης της τα τελευταία χρόνια είναι μια ιδιότυπη εκδοχή σοσιαλδημοκρατίας.

 

 

ΡΩΣΙΑ

     Η μεγάλη της ευκαιρία !     

Πάντοτε-ειδικά ως Σοβιετική Ένωση-είχε παραγωγή σπουδαίων παικτών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αυτό σταμάτησε και η ποιότητα είναι γενικά περιορισμένη.

Διακρίσεις ως Ρωσία δεν έρχονται, με εξαίρεση το Euro 2008 (επί Ολλανδού Χίντινκ) που μπήκε στην τετράδα, ενώ συνήθως χαρακτηρίζεται από λιγοψυχία στα κρίσιμα παιχνίδια των μεγάλων διοργανώσεων.

Ωστόσο στο μουντιάλ που γίνεται μέσα στη χώρα της θέλει οπωσδήποτε να δείξει κάτι καλό και τουλάχιστον την πρόκριση στη φάση των δεκαέξι. Ο όμιλος της είναι βατός και ελπίζει να έχει σε καλή κατάσταση παίκτες κλειδιά όπως ο Τζαγκόεφ, ο Γκολόβιν και ο έμπειρος γκολκίπερ Ακινφέεφ, για να τα καταφέρει.

Η ομοσπονδία εμπιστεύτηκε στον πάγκο τον Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ, αντί ξένου τεχνικού, πιστεύοντας ότι μπορεί να χειριστεί καλύτερα την εύθραυστη ψυχολογία των Ρώσων ποδοσφαιριστών.

Πάντως η εικόνα της ομάδας μέχρι στιγμής δεν είναι καλή, αλλά είναι αλήθεια πως σπανίως έχει παίξει πλήρης τον τελευταίο καιρό. Το σίγουρο είναι ότι είναι η μεγαλύτερή της ευκαιρία για να δείξει κάτι καλό για πρώτη φορά σε παγκόσμιο κύπελλο.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ:  ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΤΣΕΡΤΣΕΣΟΦ                                                                        

Παλιός διεθνής τερματοφύλακας που προτιμήθηκε από την ομοσπονδία της χώρας, αντί ξένου τεχνικού, γιατί προφανώς ξέρει την ψυχοσύνθεση του Ρώσου ποδοσφαιριστή. Στα συν του ότι συνήθως έκανε καλή δουλειά σε ομάδες της πατρίδας του που δεν έκαναν πρωταθλητισμό, αλλά κυνηγούσαν απλά τη διάκριση (ότι ακριβώς θέλει να κάνει τώρα η ομάδα της Ρωσίας)

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Ως διοργανώτρια προκρίθηκε φυσικά χωρίς προκριματικούς αγώνες.

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Μαϊος 2018):  65η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Ως ανεξάρτητο Ρωσικό κράτος έχει κάνει άλλες τρεις προκρίσεις σε παγκόσμιο κύπελλο, αλλά ουδέποτε κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων.

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ:

ΑΛΑΝ ΤΖΑΓΚΟΕΦ

Ο πιο τεχνίτης παίκτης της Ρωσικής ομάδας που θα μπορούσε να παίξει και σε καλύτερη ομάδα του εξωτερικού, αλλά προτιμά τα ρούβλια της ΤΣΣΚΑ. Ο 27χρονος μέσος αναμένεται να είναι το βαρόμετρο της Ρωσικής ομάδας και οι Ρώσοι περιμένουν πολλά από αυτόν.

ΝΤΕΝΙΣ ΤΣΕΡΙΣΕΦ

Μέσος με εμπειρία από το Ισπανικό ποδόσφαιρο, σε υψηλό επίπεδο (Ρεάλ και Βιγιαρεάλ), από τον οποίον η ομάδα του περιμένει πολλά στην προσπάθεια για διάκριση.

ΑΛΕΚΣΑΝΤΡ ΓΚΟΛΟΒΙΝ

Αμυντικό χαφ της ΤΣΣΚΑ που θεωρείται το μεγαλύτερο νέο ταλέντο του Ρωσικού ποδοσφαίρου. Είναι 22 χρόνων και πολύ πιστεύουν ότι μπορεί να παίξει και σε υψηλότερο επίπεδο από το Ρωσικό πρωτάθλημα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Στα συν τα πλεονεκτήματα που δίνει η έδρα όπως ο κόσμος, ο ενθουσιασμός και ενδεχομένως κάποια διαιτητικά σφυρίγματα. Στα πλην η προφανής ηττοπάθεια και εύθραυστη ψυχολογία που χαρακτηρίζει αυτήν την ομάδα εδώ και 26 χρόνια που υπάρχει, αλλά και η έλλειψη μεγάλης ποιότητας και αστεριών, ειδικά στην επίθεση.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Έχει την ευκαιρία της, ως διοργανώτρια, να περάσει από έναν όμιλο που δεν είναι και ο πιο δύσκολος. Η λογική όμως λέει ότι δύσκολα μπορεί να ελπίζει να παέι και παραπάνω.

 ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

          Igor Akinfeev (αρχηγός)     ηλικία 32, συμμ.105, γκολ 0       CSKA Moscow (Ρωσία)

          Vladimir Gabulov                ηλικία 34, συμμ.10, γκολ 0            Club Brugge (Βέλγιο)

          Andrey Lunyov                     ηλικία 26, συμμ. 3, γκολ 0             Zenit Saint Petersburg (Ρωσία)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

            Sergei Ignashevich           ηλικία 38, συμμ. 121, γκολ 8          CSKA Moscow (Ρωσία0

          Igor Smolnikov                     ηλικία 29, συμμ.26, γκολ    0       Zenit Saint Petersburg (Ρωσία)

           Fyodor Kudryashov           ηλικία 31, συμμ.18, γκολ 0            Rubin Kazan (Ρωσία)

          Vladimir Granat                  ηλικία 31, 12 συμμ., γκολ   1           Rubin Kazan (Ρωσία)

          Ilya Kutepov                         ηλικία 24, συμμ.6, γκολ     0        Spartak Moscow (Ρωσία)

          Andrei Semyonov                ηλικία 29, συμμ.6, γκολ    0          Akhmat Grozny (Ρωσία)

          Mário Fernandes                 ηλικία 27, συμμ.4, γκολ 0             CSKA Moscow (Ρωσία)

ΜΕΣΟΙ

 

         Yuri Zhirkov                                   ηλικία 34 ,συμμ. 83, γκολ    2       Zenit Saint Petersburg (Ρωσία)

         Alan Dzagoev                                  ηλικία 27, συμμ. 56, γκολ    9       CSKA Moscow (Ρωσία)

         Aleksandr Samedov                     ηλικία 33, συμμ.47, γκολ 6           Spartak Moscow (Ρωσία)

         Aleksandr Golovin                       ηλικία 22, συμμ.18, γκολ 2,          CSKA Moscow (Ρωσία)

         Aleksandr Yerokhin                     ηλικία 28, συμμ. 17, γκολ   0        Russia Zenit Saint Petersburg

        Denis Cheryshev                            ηλικία  27, συμμ.11, γκολ   0         Villarreal (Ισπανία)

        Roman Zobnin                                ηλικία 24, συμμ.11, γκολ    0        Spartak Moscow (Ρωσία)

        Yury Gazinsky                                 ηλικία 28, συμμ. 5, γκολ    0          Krasnodar (Ρωσία)

        Daler Kuzyayev                               ηλικία 25, συμμ. 5, γκολ 0             Zenit Saint Petersburg (Ρωσία)

      Anton Miranchuk                          ηλικία 22,  συμμ. 5, γκολ    0          Lokomotiv Moscow

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

     Fyodor Smolov                               ηλικία 28, συμμ.  31 ,γκολ    12          Krasnodar (Ρωσία)

     Artem Dzyuba                                 ηλικία 29, συμμ.  23, γκολ    11          Arsenal Tula (Ρωσία)

    Aleksei Miranchuk                       ηλικία  22, συμμ 17 ., γκολ     4           Lokomotiv Moscow (Ρωσία)

 

H ΧΩΡΑ

Μια μεγάλη χώρα που την πράξη κυβερνάται από αυταρχικό καθεστώς, με μια επίφαση δημοκρατίας, και είναι παραδοσιακά αφοσιωμένη στις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις. Κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες χρόνια έγιναν σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα, ωστόσο την τελευταία πενταετία υπάρχει στασιμότητα λόγω του εμπάργκο της δύσης και της πτώσης της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

 

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

 

Ο Σαλάχ και…όλοι οι άλλοι !

Η εθνική ομάδα της Αιγύπτου επιστρέφει μετά από 28 ολόκληρα χρόνια σε παγκόσμιο κύπελλο και οι φιλοδοξίες της είναι πιο υψηλές από ποτέ !

Βλέπετε έχει στις τάξεις της-αν τελικά προλάβει αποθεραπευτεί- τον Μοχάμεντ Σαλάχ, έναν από τους καλύτερους και πιο φορμαρισμένους ποδοσφαιριστές στον κόσμο τη δεδομένη στιγμή, ενώ ο τελευταίος πλαισιώνεται και από μερικούς ακόμα αρκετά καλούς  παίκτες.

Στα τελευταία προκριματικά η Αίγυπτος έσπασε την κακοδαιμονία πολλών χρόνων και κατάφερε επιτέλους μια πρόκριση σε μουντιάλ. Σε αυτό τη βοήθησε και η εμπειρία του Έκτορ-Ραούλ Κούπερ, αλλά και το τέλος της πολιτικής αναταραχής που επηρέασε αρκετά και το ποδόσφαιρο της χώρας.

Λαός παθιασμένος με το ποδόσφαιρο περιμένει πως και πως το μουντιάλ και μια καλή πορεία της ομάδας, πάντα με την αμέριστη βοήθεια του Σαλάχ.

Ο όμιλος δεν είναι και ο πιο δύσκολος οπότε οι ενθουσιώδεις Αιγύπτιοι ελπίζουν βάσιμα πως μπορούν να μπουν σφήνα στους δύο πρώτους και από εκεί και πέρα ότι προκύψει.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣΕΚΤΟΡ-ΡΑΟΥΛ  ΚΟΥΠΕΡ

Πολύ γνωστός διεθνώς- με πέρασμα και από την Ελλάδα-ο έμπειρος Αργεντίνος κόουτς. Αν και είδε κάποια στιγμή την καριέρα του να παίρνει τα κάτω της, η Αίγυπτος του έδωσε την ευκαιρία να την αναβαθμίσει και πάλι. Έκανε τους παίκτες να πιστέψουν περισσότερο στις δυνατότητές τους και τους οδήγησε στα τελικά. Η εμπειρία και οι περγαμηνές του αναμένεται να είναι πολύτιμες για την ομάδα της Αιγύπτου.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Αφού στον πρώτο προκριματικό γύρο ξεπέρασε το χαμηλό εμπόδιοτου Τσάντ, εν συνεχεία πρώτευσε-και σχετικά εύκολα- σε προκριματικό όμιλο με Γκάνα, Ουγκάντα και Κογκό και πήρε έτσι το εισιτήριο για τα τελικά.

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Μαϊος 2018)46η θέση

 ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Φτωχή προϊστορία με άλλες δύο παρουσίες σε μουντιάλ. Η τελευταία το 1990 όταν και πλησίασε-χωρίς επιτυχία- για πρώτη φορά την πρόκριση στους 16.

ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ:

 ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ

Αν τελικά προλάβει να παίξει, θα είναι ο απόλυτος ηγέτης για την ομάδα της Αιγύπτου ! Ίσως ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στον κόσμο αυτή την περίοδο θα προσπαθήσει, με τις αναμφισβήτητες τεχνικές και ηγετικές του ικανότητες, να οδηγήσει την Αίγυπτο στη διάκριση

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΕΛ ΝΕΝΙ

25χρονος αμυντικός μέσος που ναι μεν δεν παίζει και πολύ στην Άρσεναλ, αλλά σαφώς και αναμένεται να είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος παίκτης στην προσπάθεια των “Φαραώ”.

ΑΧΜΕΝΤ ΕΛ ΜΟΧΑΜΑΝΤΙ

Αρκετά έμπειρος αμυντικός που τώρα αγωνίζεται στην Άστον Βίλα και έχει φάει τα γήπεδα της Αγγλίας με το κουτάλι ! Αναμένεται να είναι ο στυλοβάτης της άμυνας της Αιγύπτου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Η παρουσία του Σαλάχ θα είναι το μεγαλύτερο συν της Αιγύπτο, αν υπάρξει και το μεγαλύτερο πλην αν δεν υπάρξει ! Στα θετικά επίσης το πάθος και ο ενθουσιασμός των Αιγυπτίων για τη διοργάνωση και στα αρνητικά η απειρία όλων των παικτών από μουντιάλ και το μικρό ειδικό της βάρος ως «φανέλα»

 ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ο όμιλος δεν είναι και ο πιο δύσκολος και σίγουρα  έχει μια καλή ευκαιρία  να πάρει έστω τη δεύτερη θέση και να γράψει ιστορία με πρόκριση στους 16 του μουντιάλ.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ 

Essam El Hadary (Captain)                                 ηλικία 45, συμμ.   157, γκολ   0        Al Taawoun (Σ.Αραβία)

 Sherif Ekramy                                                         ηλικία 34, συμμ.  23 , γκολ    0         Egypt Al Ahly (Αίγυπτος)

 Mohamed El Shenawy                                         ηλικία 29, συμμ.  2 , γκολ  0              Al Ahly (Αίγυπτος)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

    Ali Gabr                                                                  ηλικία 2, συμμ. 21, γκολ     1            West Bromwich Albion (Αγγλία)

   Ahmed Elmohamady                                          ηλικία 30, συμμ.  77, γκολ    2        Aston Villa (Αγγλία)

    Omar Gaber                                                          ηλικία 26, συμμ.  24 , γκολ   0        Los Angeles (ΗΠΑ)

    Ahmed Hegazi                                                     ηλικία  27,  συμμ. 44, γκολ    1        West Bromwich Albion (Αγγλία)

   Ahmed Fathy (Vice-captain)                           ηλικία 33,  συμμ. 125, γκολ  3         Al Ahly (Αίγυπτος)

    Ayman Ashraf                                                      ηλικία 27, συμμ. 5, γκολ     1            Al Ahly (Αίγυπτος)

    Mohamed Abdel Shafy                                     ηλικία 32, συμμ 50, γκολ     1          Al Fateh (Σ.Αραβία)

   El Wensh                                                                 ηλικία 23, συμμ. 1 ,γκολ   0            Zamalek (Αίγυπτος)

    Saad Samir                                                            ηλικία29, συμμ. 11, γκολ     0         Egypt Al Ahly (Αίγυπτος)

   Sam Morsy                                                              ηλικία 26, γκολ  4, γκολ   0            Wigan Athletic (Αγγλία)

ΜΕΣΟΙ

   Tarek Hamed                                                         ηλικία 29, συμμ. 21, γκολ     0        Zamalek (Αίγυπτος)

   Ramadan Sobhi                                                     ηλικία 21, συμμ.   23, γκολ   1        Stoke City (Αγγλία)

   Mohamed Elneny                                                 ηλικία 25, συμμ.  60, γκολ   5       Arsenal (Αγγλία)

  Shikabala                                                                 ηλικία  32, συμμ. 30, γκολ  2        Al Raed )Σ.Αραβία)

   Abdallah Said                                                        ηλικία 32, συμμ.  36,γκολ  6          KuPS (Φινλανδία)

  Trézéguet                                                                 ηλικία 23, συμμ. 24, γκολ  2          Kasımpaşa (Τουρκία)

  Amr Warda                                                             ηλικία 24, συμμ. 16, γκολ  0          Atromitos (Ελλάδα)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

  Marwan Mohsen                                                  ηλικία 29, συμμ. 24, γκολ  4           Al Ahly (Αίγυπτος)

  Mohamed Salah                                                   ηλικία 25, συμμ.  57, γκολ  33         Liverpool (Αγγλία)

   Kahraba                                                                 ηλικία 24, συμμ.  19 , γκολ 3            Al Ittihad (Σ.Αραβία)

 

Η ΧΩΡΑ

Ένδοξη ιστορία, αλλά και πολλά τα προβλήματα του σήμερα όπως η φτώχεια και το έλλειμμα δημοκρατίας. Μετά την αραβική άνοιξη του 2011, και την ανατροπή της τότε κυβέρνησης, απέφυγε το να κυλήσει σε θεοκρατικό καθεστώς αλλά είδε και πάλι τα δημοκρατικά δικαιώματα να χειροτερεύουν. Η οικονομία πάντως είναι σε άνοδο τελευταία…

 

 

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

 

Με τη βοήθεια του Αλάχ για την υπέρβαση !

Μετά από 12 χρόνια απουσίας οι Σαουδάραβες δίνουν και πάλι το παρών σε ένα παγκόσμιο κύπελλο και θα προσπαθήσουν για το καλύτερά δυνατά αποτελέσματα, έχοντας πάντα ως «φάρο» τον άθλο του 1994.

Τότε ήταν η καλύτερη ομάδα που έχουν παρουσιάσει ποτέ σε μουντιάλ και κατάφερε να φτάσει ως τη φάση των 16 ! Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο και τώρα ; Πολύ δύσκολο αν και κάποιοι καλοί παίκτες υπάρχουν και τώρα.

Η απευθείας πρόκριση ήρθε με περιπετειώδη τρόπο, αλλά η ομοσπονδία της χώρας δείχνει ότι δεν ξέρει τι θέλει. Απέλυσε, λόγω διαφωνιών, τον πολύ έμπειρο Ολλανδό Φαν Μαρβάικ ο οποίος και οδήγησε την ομάδα στα τελικά και προσέλαβε τον Αργεντινό Μπάουζα για να τον απολύσει και αυτό μετά από μόλις πέντε φιλικά ματς !

Τελικά κατέληξε στον Ισπανοαργεντινό Χουάν-Αντόνιο Πίτσι (τέως τεχνικός της εθνικής Χίλης με την οποία κατέκτησε Κόπα Αμέρικα) ο οποίος και θα οδηγήσει την ομάδα στα τελικά. Τα αποτελέσματα εκεί θα είναι ένα «στοίχημα» και για τον ίδιον και για την ομοσπονδία με τις περίεργες επιλογές της.

 

 Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΧΟΥΑΝ-ΑΝΤΟΝΙΟ ΠΙΤΣΙ

Ισπανοαργεντινός κόουτς που σαν παίκτης αγωνίστηκε και στην εθνική Ισπανίας. Σαν προπονητής έχει δουλέψει στην Αργεντινή, στη Χιλή, στο Μεξικό αλλά και για μια χρονιά στην Ισπανία (Βαλένθια). Απέτυχε να οδηγήσει την εθνική Χιλής στο παγκόσμιο κύπελλο και απολύθηκε και τελικά οι Σαουδάραβες κατέληξαν σε αυτόν τον περασμένο Νοέμβριο. Μια καλή παρουσία της Σ.Αραβίας στο μουντιάλ θα ανεβάσει τις «μετοχές» του.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Στον πρώτο προκριματικό της Ασίας ξεπέρασε εύκολα Αραβικά Εμιράτα, Παλαιστίνη, Μαλαισία και Τιμόρ. Στον τελικό γύρο-με μια καθοριστική νίκη επί της πρωτοπόρου Ιαπωνίας- έκλεψε την τελευταία αγωνιστική τη δεύτερη προνομιούχο θέση από την Αυστραλία και ξεπερνώντας ακόμη Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ και Ταϋλάνδη, προκρίθηκε.

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (Μαϊος 2018) 67η  θέση

 

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Μετράει άλλες τέσσερις παρουσίες σε μουντιάλ, με τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της να έγινε το 1994 όταν και έφτασε στη φάση των 16.

 ΠΟΙΟΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

ΣΑΛΕΜ ΑΛ ΝΤΑΟΥΣΑΡΙ

26χρονος μεσοεπιθετικός που θεωρείται ο πιο τεχνίτης παίκτης της ομάδας και οι ωραίες μπαλιές του βοηθούν πάρα πολύ το επιθετικό παιχνίδι των Αράβων. Τους προηγούμενους μήνες δόθηκε ως  στην Ισπανική Βιγιαρεάλ, όμως έπαιξε ελάχιστα.

ΜΟΧΑΜΑΝΤ ΑΛ ΣΑΧΛΑΟΥΙ

Το μεγαλύτερο επιθετικό όπλο των Αράβων. Γκολτζής που τα 28 γκολ σε 38 συμμετοχές που έχει στην εθνική του ομάδα, δείχνουν ότι οι αντίπαλες άμυνες θα πρέπει να τον υπολογίζουν πολύ.

ΦΑΧΑΝΤ ΑΛ ΜΟΥΒΑΛΑΝΤ

Θεωρείται ένας πολλά υποσχόμενος μέσος στη χώρα του, καθώς ήδη στα 23 του χρόνια μετράει 43 συμμετοχές και 10 γκολ με τα χρώματα της Σ.Αραβίας. Τους προηγούμενους μήνες έπαιξε δανεικός στην Ισπανική Λεβάντε, αλλά δεν του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες να δείξει κάτι.

 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Στα συν ο ενθουσιασμός και η έλλειψη άγχους, όπως και η εμπειρία του προπονητή. Στα πλην η απειρία όλων των παικτών από παγκόσμιο κύπελλο (και σχεδόν όλων από μεγάλης δυναμικότητας πρωταθλήματα) και η δύσκολη προσαρμογή τους στο περιβάλλον της Ρωσίας.

 ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μια αξιοπρεπής παρουσία και κάποια «ζημιά» σε αντίπαλό της, αν υποτιμηθεί, είναι μέσα στις δυνατότητές της. Τυχόν πρόκριση στους 16 θα είναι φυσικά η υπέρβαση και η τελειότητα…

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

     Yasser Al Mosailem                                         ηλικία 34, συμμ. 32,γκολ    0         Al-Ahli (Σ.Αραβία)

     Abdullah Al-Mayouf                                        ηλικία 31, συμμ.  10, γκολ   0         Al-Hilal (Σ.Αραβία)

     Mohammed Al-Owais                                    ηλικία 26, συμμ.  6, γκολ     0          Al-Ahli (Σ.Αραβία)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

     Osama Hawsawi                                              ηλικία 34, συμμ.  134, γλολ  7          Al-Hilal (Σ.Αραβία)

    Omar Hawsawi                                                 ηλικία 32, συμμ.  41, γκολ    3          Al-Nassr (Σ.Αραβία)

    Mansoor Al-Harbi                                            ηλικία 30, συμμ. 39, γκολ    1           Al-Ahli (Σ.Αραβία)

    Yasser Al-Shahrani                                         ηλικία 26, συμμ. 36,  γκολ    0           Al-Hilal (Σ.Αραβία)

    Motaz Hawsawi                                                ηλικία 26, συμμ. 17, γκολ     0            Al-Ahli (Σ.Αραβία)

    Mohammed Al-Breik                                     ηλικία 25, συμμ.  10, γκολ     1             Al-Hilal (Σ.Αραβία)

    Ali Al Bulaihi                                                     ηλικία 28, συμμ. 3 , γκολ      0              Al-Hilal (Σ.Αραβία)

 

    Taisir Al-Jassim                                                ηλικία 33, συμμ.  131, γκολ   18           Al-Ahli (Σ.Αραβία)

   Yahya Al-Shehri                                                 ηλικία 27, συμμ. 56, γκολ  8                 Al-Nassr (Σ.Αραβία)

   Fahad Al-Muwallad                                          ηλικία 23, συμμ. 44 , γκολ   10              Al-Ittihad (Σ.Αραβία)

   Salman Al-Faraj                                                ηλικία 28, συμμ.  42, γκολ    3               Al-Hilal (Σ.Αραβία)

   Abdulmalek Al-Khaibri                                  ηλικία 32, συμμ.  36, γκολ    0               Al-Hilal (Σ.Αραβία)

   Salem Al-Dawsari                                             ηλικία 26, συμμ.  32, γκολ   4                 Al-Hilal (Σ.Αραβία)

   Housain Al-Mogahwi                                      ηλικία 30, συμμ.   17, γκολ   1                  Al-Ahli (Σ.Αραβία)

   Abdullah Otayf                                                   ηλικία 25, συμμ.   15, γκολ   1                  Al-Hilal (Σ.αραβία)

   Mohamed Kanno                                               ηλικία 23, συμμ. 6 , γκολ    1                   Al-Hilal (Σ.Αραβία)

   Abdullah Al-Khaibari                                      ηλικία 21, συμμ.  4 ,  γκολ   0                 Al-Shabab (Σ.Αραβία)

   Hattan Bahebri                                                 ηλικία 25, συμμ.  4,   γκολ   0                  Al-Shabab (Σ.Αραβία)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Mohammad Al-Sahlawi                                    ηλικία 31, συμμ.  39, γκολ  28                  Al-Nassr  (Σ.Αραβία)

 Muhannad Assiri                                               ηλικία 31, συμμ.   18, γκολ   4                    Al-Ahli (Σ.Αραβία)

 

Η ΧΩΡΑ

Βασίλειο του Περσικού κόλπου (κατά τους ίδιους η συνέχεια του Χαλιφάτου) που, χάρις κυρίως στο πετρέλαιο, εξασφαλίζει υψηλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους του. Η βασιλική οικογένεια κυβερνά τη χώρα, χωρίς  δημοκρατικούς θεσμούς, από την ίδρυση του κράτους και το καθεστώς είναι θεοκρατικό και ένα από τα πιο αυστηρά Ισλαμικά κράτη στον κόσμο.

 

 

 

 

 

 

   

                               

       

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Αφιέρωμα στο παγκόσμιο κύπελλο: 1ος όμιλος

  1. Μπράβο φίλε μου, η δουλειά που έκανες είναι πάρα πολύ μεγάλη και σημαντική !!! Τέτοια ανάλυση δεν έχουμε ξαναδεί. Τέλεια !!!!
    Συνέχισε και με τους άλλους ομίλους, περιμένουμε με αγωνία να διαβάσουμε και τους άλλους ομίλους την ίδια και καλύτερη ανάλυση.
    Μπράβο και πάλι !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *