Η ιδιωτική ασφάλιση σήμερα-Πόσο απαραίτητη είναι ;

Συνεντεύξεις

Πρόσφατα υπήρξε μια ακόμη ακόμα κόντρα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας αυτή την εποχή, Ν. Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ και αντικείμενο της κόντρας αυτής ήταν η ιδιωτική ασφάλιση.

Ο μεν πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας παρουσίαση του προγράμματος του για την Υγεία, έφερε και την ιδιωτική ασφάλιση μέσα στο πρόγραμμά του, ισχυριζόμενος ότι λύση του Ασφαλιστικού θα έλθει μόνο με τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης. Πρέπει να τονίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση παίζει πάντα το ρόλο της συμπληρωματικής ασφάλισης και δεν ισχυρίζεται κανείς ότι μπορεί η ιδιωτική να αντικαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό άλλωστε ισχυρίζονται και οι ασφαλιστές.

Προκειμένου να διαφωτίσουμε τους αναγνώστες των ¨αιρετικών” περί του θέματος, ζητήσαμε μια συνέντευξη από ένα παλιό ίσως από τους παλαιότερους στην πόλη μας και  Πανελληνίως  ασφαλιστές, κ. Αντώνη Σαούτη, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αφιερώσει 45 χρόνια από τη ζωή του, στο θεσμό των ασφαλειών. Έτσι οι γνώσεις του και οι εμπειρίες του θα μας είναι χρήσιμες για να διαμορφώσουμε και εμείς, αλλά και εσείς μια άποψη για το μεγάλο ερώτημα για το αν η ιδιωτική ασφάλιση είναι απαραίτητη ή όχι.

Έτσι χωρίς πολλές περιστροφές ξεκινήσαμε να ρωτάμε το συνομιλητή μας:

ΕΡΩΤ. κ. Σαούτη, μπορεί να βοηθήσει η ιδιωτική ασφάλιση στη λύση του δύσκολου θέματος του Ασφαλιστικού ή όχι ;

ΑΠΑΝΤ. Μέχρι τώρα, πάνε περίπου 50 χρόνια από τότε που άρχισε να αναπτύσσεται ο κλάδος των ασφαλειών και κυρίως των ασφαλειών Ζωής και Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ιδιωτική Ασφάλιση έχει πλέον τις εμπειρίες και μπορεί με σιγουριά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη λύση του μεγάλου θέματος του Ασφαλιστικού. Όταν όμως λέμε για Ασφαλιστικό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε και για την Υγεία και για τις Συντάξεις.

ΕΡΩΤ. Η Υπουργός κα Αχτσιόγλου ισχυρίσθηκε ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση δεν είναι αξιόπιστη για να δώσει τη λύση στις συντάξεις και στην Υγεία και αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του για την Υγεία, είπε ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση θα δώσει τις λύσεις. Εσείς τι λέτε ;

ΑΠΑΝΤ. Με εξέπληξε αρνητικά η κα Αχτσιόγου, διότι πιάστηκε αδιάβαστη. Κατ’ αρχήν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν γνωρίζει το θέμα. Ύστερα γνωρίζει ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση έχει μια υπηρεσία που την ελέγχει ; Η υπηρεσία αυτή είναι η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ελέγχει με βάση τη σχετική νομοθεσία. Αν λοιπόν αυτή η νομοθεσία δεν είναι αξιόπιστη, τότε γι’ αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση η οποία φτιάχνει τους νόμους. Αυτό μας λέει η κα Αχτσιόγλου, ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να νομοθετεί σωστά ;

Τώρα με πολύ λίγα λόγια θα πω ότι. Ποιός πιστεύει ότι η Δημόσια Υγεία βρίσκεται σε επίπεδα άνω του μέσου όρου ; Ποιός πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι και αυτές άνω του μέσου όρου ; Αν λοιπόν αντί ένας χαμηλοσυνταξιούχος που παίρνει 500€ μηνιαία σύνταξη, είχε και μια ιδιωτική και έπαιρνε άλλα τόσα και έφτανε, συνολικά δηλαδή έπαιρνε 1000€ μηνιαία σύνταξη, δεν θα ήταν καλύτερα γι’ αυτόν και την οικογένειά του ;

ΕΡΩΤ. Η κα Αχτσιόγλου είπε ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι για τους πλούσιους αφού σήμερα οι φτωχοί δεν θα μπορούν να πληρώσουν επί πλέον χρήματα για να ασφαλιστούν. Έτσι είναι ;

ΑΠANT. Κατ’ αρχάς, αν οι Έλληνες είναι άνεργοι και οι υπόλοιποι βγάζουν λίγα χρήματα, γι’ αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η ίδια η κυβέρνηση, αφού αυτή τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια. Λυπάμαι αλλά η κα Αχτσιόγλου στην προσπάθεια της να κατηγορήσει την ιδιωτική ασφάλιση, κατηγορεί την ίδια την κυβέρνηση την οποία υπηρετεί. Από την άλλη μεριά ποτέ κανένα ασφαλιστήριο δεν πληρώνεται από το περίσεμα μας, αλλά από το υστέρημα μας.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζει η κα Αχτσιόγου και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι αρκετά φθηνότερη από αυτό που πληρώνει ο μικρομεσαίος εργαζόμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας για την κοινωνική ασφάλιση. Σήμερα υπάρχουν προγράμματα Υγείας πχ Νοσοκομειακή Περίθαλψη από 200€ το χρόνο και ανάλογα βέβαια με την ηλικία του ασφαλισμένου. Υπάρχουν επίσης προγράμματα εξωνοσοκομειακή περίθαλψης, όπως επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς, εξετάσεις κλπ ακόμη υπάρχει και τέτοιο πρόγραμμα με το οποίο αγοράζεις και φάρμακα που αρχίζουν από 45€ !

ΕΡΩΤ. Καλά αυτά που λέτε, αλλά αν έχει ο ασφαλισμένος να τα πληρώσει, αν δεν έχει πρέπει να μείνει ανασφάλιστος ;

ΑΠΑΝΤ. Σκεφθείτε ένα πράγμα. Ο άνθρωπος αυτός αν έχει και ένα αυτοκίνητο, επΕιδή η ασφάλιση του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική, τα βρίσκει τα χρήματα και πληρώνει ! Εγώ όμως θα σας ρωτήσω ένα πράγμα. Όπως ανέφερα νωρίτερα υπάρχει ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα με 200€ το χρόνο, ίσως σε μια μεγαλύτερη ηλικία να πάει 240-250€. Αυτά τα 200€ ετησίως αντιστοιχούν σε 0,55€ ημερησίως, το 250€ αντιστοιχούν σε 0,68€ ημερησίως κλπ.

Εσείς πιστεύετε ότι αν ο οποιοσδήποτε Έλληνας, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, κάνει μια θυσία και διαθέσει, όχι 0,55€, όχι 0,68€ αλλά 1€ την ημέρα,  θα πεινάσει ή δυστυχήσει ; Θα αλλάξει κάτι από το καθημερινό του πρόγραμμα ; Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε απολύτως, αλλά αντίθετα αυτός ο ίδιος, αν του τύχει η στραβή, δεν θα πάει στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία είναι κοινώς παραδεκτό ότι υστερούν κατά πολύ, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να πάει κάπου αλλού να νοσηλευθεί και να θεραπευθεί μέσα σε πιο ανθρώπινες συνθήκες !

image_pdfimage_print