Γιατί να επισκεφθείτε το ιστορικό κέντρο Καλαμάτας

Αφιερώματα Μεσσηνία

Το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας πριν μια 20ετία ήταν μια σχεδόν παρηκμασμένη και ξεχασμένη περιοχή όπου μόνο τα καταστήματα της περιοχής προσπαθούσαν σχετικά να αναβαθμίσουν.

Σήμερα όμως θα λέγαμε ότι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία – καθώς είναι η ιστορία της πόλης – της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αφού αποτελούν το σήμα κατατεθέν της και το σημείο εκείνο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν της. Έτσι λοιπόν Την τελευταία 20ετία, η παλαιά πόλη έχει μετατραπεί στην περιοχή που συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο καθημερινά, όλες τις ώρες της ημέρας.

Όπως σε κάθε πόλη τα ιστορικό κέντρα βρίσκονται για να θυμίζουν, όχι μόνο στους νεώτερους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες των πόλεων, την ιστορία και τον πολιτισμό όπως και την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Όπως λοιπόν σε όλες τις πόλεις που έχουν τα δικά τους ιστορικά κέντρα, δεν θα γινόταν στην Καλαμάτα, το ιστορικό της κέντρο να λειτουργεί διαφορετικά και να μην συγκεντρώνει πλήθος πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, τα οποία μας πας πηγαίνουν πίσω όχι απλά μερικά χρόνια, αλλά και μερικούς αιώνες, όπως για παράδειγμα το κάστρο της Καλαμάτας.

Υπάρχουν επομένως πολλοί λόγοι, για τους οποίους και οι ντόπιοι και οι επισκέπτες της Καλαμάτας, πρέπει να επισκευθούν το ιστορικό κέντρο !

  • Πρώτα απ’ όλα, οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από την ίδια την ιαστορία του τόπου, η οποία έχει αφήσει αρκετά μνημεία, που μιλάνε από μόνα τους. Πλακόστρωτα στενά, μικρά, γραφικά σοκάκια, μικρές πλατείες και άλλα μνημεία, δημιουργούν μοναδικό περιβάλλον για να μιλήσουν στον επισκέπτη για το ιστορικό παρελθόν της πόλης. Όλα αυτά, συνθέτουν ένα γραφικό σκηνικό που ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλους χρόνους και σε άλλες ένδοξες εποχές.
  • Δεν είναι μόνο η ιστορία που προσκαλεί τον επισκέπτη και τον ντόπιο να επισκευθούν το Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, είναι και η νυχτερινή ζωή ! Το Ιστορικό Κέντρο, δεν είναι μόνο η ιστορία καθώς εκεί μπορεί κανείς  να ισχυριστεί, χωρίς καμία υπερβολή,  πως βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς της νυχτερινής ζωής της πόλης, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού παρέχει πολλές επιλογές διασκέδασης. Στο ιστορικό κέντρο μπορεί ακόμα κανείς να βρει Μεζεδοπωλείοα, μπαρ, κλαμπ και ταβέρνες στο κέντρο της πόλης χαρίζουν πολλές και διαφορετικές επιλογές στους κατοίκους και τους επισκέπτες της για να περάσουν υπέροχα βράδια όσο και την ημέρα τους. Επίσης η πλατεία Αγίων Αποστόλων και 23ης Μαρτίου, ο Πεζόδρομος της Αμφείας, ο δρόμος προς την Υπαπαντή και άλλα τριγύρω σοκακιών της περιοχής, συνθέτουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, για όλα τα γούστα.
  • Το ιστορικό Βυζαντινό εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων είναι ένα ακόμα σημείο που πρέπει να επισκευθεί κάποιος και γιατί όχι και ο ίδιος ο κάτοικος της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Μόνο αν σκεφθεί κανείς ότι εκεί ορκίστηκαν όλοι οι οπλαρχηγοί, και από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η επανάσταση του 1821, τότε οφείλουν όλοι οι Ελληνες, όπου και αν βρίσκονται, να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη όλων αυτών που ξεκίνησα,ν στις 23 Μαρτίου του 1821, τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τούρκικο ζυγό.
  • Το κάστρο της Καλαμάτας, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης της Καλαμάτας, το οποίο προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες της πόλης, που θέλουν να το γνωρίσουν. Το κάστρο από μόνο του, συγκεντρώνει όλα εκείνα που είναι η ιστορία της Καλαμάτας. Τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ένα σημείο πολιτισμού καθώς πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρό του πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Όσοι θέλουν να απολαύσουν το καλό παραδοσιακό καλό φαγητό έχουν από τις πρώτες επιλογές τους το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας. Στο ιστορικό κέντρο της πόλης μπορεί να βρει κανείς πολλά σημεία εστίασης και διασκέδασης, όπως και διάφορα μαγαζιά με παραδοσιακά – τοπικά προϊόντα. Συνεπώς, δεν είναι λίγα τα σημεία που μπορεί να απολαύσει κανείς καλό φαγητό, με ντόπια παραδοσιακά υλικά, όπως επίσης και το παραδοσιακό σουβλάκι να κρατάει τα πρωτεία.
  • Αν κάποιος κάνει μια πρωινή βόλτα στα στενά σοκάκια του ιστορικού κέντρου, θα απολαύσει τα μαγαζιά της περιοχής που πωλούν τις πραμάτιες τους, που μοσχοβολούν σε όλη την περιοχή. Εκεί θα συναντήσετε την υπέροχη μυρωδιά του φρεσκοκομένου καφέ, τις μυρωδιές πλήθους μπαχαρικών, τις μοσχοβολιές των διαφόρων παραδοσιακών φαγητών που μαγειρεύονται από τα πολλά καταστήματα εστίασης που υπάρχουν στη γύρω περιοχή. Έτσι ο επισκέπτης γυρνώντας όλα τα στενοσόκακα, απολαμβάνει όλα αυτά καλά, αλλά και πολλά άλλα. Όταν όμως κουραστεί στον ποδαρόδρομο, μην ανησυχεί, υπάρχουν πολλά καφέ που μπορεί να κάτσει, να ξεκουραστεί απολαμβάνοντας ένα ωραίο καφεδάκι.

 Γενικά στο Ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, συνυπάρχει το σημερινό ιστορικό κέντρο, μαζί με το ένδοξο παρελθόν της πόλης. Εκτός από τα τα γραφικά στενοσόκακα, και τα μαγαζιά που μπορείτε να φάτε, να πιείτε, να διασκεδάσετε, εκεί θα δείτε – σε μικρή απόσταση – το μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Εκεί μπορείτε να βρείτε επίσης και αρκετά καταστήματα, όπως παραδοσιακά παντοπωλεία, υποδηματοπωλεία, καταστήματα τουριστικών ειδών, καταστήματα μπαχαρικών και άλλα παραδοσιακά μαγαζιά, που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Τέλος, το ιστορικό κέντρο, μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι είναι και ένας τόπος πολιτιστικής δραστηριότητας, αφού εκεί στεγάζονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για όσους λοιπόν είστε επισκέπτες στην πόλη μας  είναι πολύ καλό, προγραμματίζοντας την έλευσή σας στην Καλαμάτα. να προγραμματίσετε και την απαραίτητη περιήγηση σας στο ιστορικό μας κέντρο.